Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Μαϊ-2021 08:09

  Τι αλλάζει στις μισθώσεις ακινήτων του Δημοσίου

  Τι αλλάζει στις μισθώσεις ακινήτων του Δημοσίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Παρατείνονται μέχρι 12 έτη από τη λήξη τους, οι μισθώσεις, υφιστάμενες αλλά και όσες έχουν συναφθεί μετά την έναρξη ισχύος της τροπολογίας, επιχειρήσεις στα οποία στεγάζονται επιχειρήσεις με εκμισθωτή το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ ή φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, πλην της ΕΤΑΔ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν παραταθεί ή ανανεωθεί. Υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μισθωμάτων ή άλλες οφειλές προς τον οικείο φορέα και υποβληθεί βιώσιμο επιχειρηματικό πλάνο για εκσυγχρονισμό και ανακαίνιση του ακινήτου. Το ίδιο ισχύει και για μισθώσεις των παραπάνω ακινήτων που έχουν λήξει, εφόσον το μίσθιο δεν έχει αποδοθεί και δεν υφίσταται αντισυμβατική διακράτηση. 

  Αυτό προβλέπει τροπολογία που πέρασε με το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη. Επίσης προβλέπεται ότι εφόσον το τελικό κόστος του επιχειρηματικού πλάνου, υπερβεί κατά 50% τον αρχικό προϋπολογισμό, παρέχεται δικαίωμα προτίμησης υπέρ του μισθωτή του συγκεκριμένου μισθίου προκειμένου να του παρασχεθεί η δυνατότητα κατάθεσης ισόποσης προσφοράς προς οιονδήποτε τρίτο πλειοδότη, υπερθεματιστή ή υποψήφιο αγοραστή πλειοδοτικού διαγωνισμού, τον οποίο ήθελε τυχόν διενεργήσει ο εκμισθωτής για την αγοραπωλησία του μισθωμένου ακινήτου. 

  Δηλαδή παρέχεται δικαίωμα προτίμησης υπέρ του μισθωτή, υπό την έννοια της δυνατότητας κατάθεσης ισόποσης προσφοράς, σε περίπτωση πώλησης του ακινήτου ως προς το οποίο έχει εκπονήσει επιχειρηματικό πλάνο εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης. 

  Από αυτή τη ρύθμιση αναμένεται απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, λόγω της προτίμησης υπέρ του μισθωτή του μισθίου ακινήτων προκειμένου να του παρασχεθεί η δυνατότητα κατάθεσης ισόποσης προσφοράς προς οιονδήποτε τρίτο πλειοδότη, υπερθεματιστή ή υποψήφιο αγοραστή πλειοδοτικού διαγωνισμού, στην περίπτωση αγοραπωλησίας του προαναφερόμενου μισθωμένου ακινήτου. Το ύψος της ανωτέρω απώλειας εσόδων, όπως αναφέρει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα τα οποία όπως σημειώνεται στην Ειδική Έκθεση της Τροπολογίας θα αναπληρώνονται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ