Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Μαϊ-2021 07:34

  Πόσοι συνταξιούχοι ζητούν προκαταβολή σύνταξης

  Πότε, πόσο και για ποιους αυξάνονται οι κύριες συντάξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Μαζικά αιτήθηκαν οι νέοι συνταξιούχοι προκαταβολή σύνταξης τον Απρίλιο, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr το 80% όσων αιτήθηκαν σύνταξη, αιτήθηκαν ταυτόχρονα και προκαταβολή.

  Δεδομένου ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν δικαιούνται προκαταβολή σύνταξη (καθώς κατά βάση λαμβάνουν άμεσα σχεδόν προσωρινή), εκτιμάται από τις ίδιες πηγές πως είναι καθολικό το αίτημα των νέων συνταξιούχων -του ιδιωτικού τομέα- για προκαταβολή.

  Ο λόγος για την εθνική σύνταξη των 340 ευρώ -384 ευρώ την οποία δικαιούνται -ως προκαταβολή - οι συνταξιούχο, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, έχουν θεμελιώσει ηλικιακά συνταξιοδοτικό δικαίωμα (62 -67 έτη) και δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές πάνω από τα προβλεπόμενα όρια (20.000 ευρώ για ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ και 6000 ευρώ για ΟΓΑ) .

  Το σχετικό πλαίσιο, το οποίο πέρασε με διάταξή του, ο Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης τον περασμένο Φεβρουάριο και έπειτα, βελτίωσε τον Aπρίλιο.

  Η πρώτη πληρωμή προκαταβολών συντάξεων, για όσους είχαν αιτηθεί προκαταβολή σύνταξης έως 31 Μαρτίου, συντελέστηκε λίγο πριν το Πάσχα.

  Ωστόσο, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες υποβολής αιτήσεων, παρέμειναν μετά την 31η Μαρτίου (και συνεχίζουν να παραμένουν) ''ανοιχτές'' τόσο για όσους είχαν αιτηθεί σύνταξη έως 15 Μαρτίου, όσο και για εκείνους που αιτούνται σύνταξη μετά τις 15 Μαρτίου.

  Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από τους 12.000 περίπου ασφαλισμένους οι οποίοι αιτήθηκαν σύνταξη μεταξύ 1ης και 30ης Απριλίου, κοντά στους 10.000 αιτήθηκαν και προκαταβολή σύνταξης.

  Οι σχετικές αιτήσεις βρίσκονται σε επεξεργασία και εφόσον οι αιτούντες προκαταβολής πληρούν τα σχετικά κριτήρια, θα λάβουν τη σχετική παροχή.

  Εκτός απροόπτου, η πληρωμή των προκαταβολών συντάξεων όσων τις αιτήθηκαν τον Απρίλιο, θα γίνει μαζί με τη πληρωμή των συντάξεων του Ιουλίου, δηλαδή στα τέλη Ιουνίου.


  Οι ''ρήτρες


  Τρεις είναι βασικές ''ρήτρες'' για να δικαιούται κανείς προκαταβολή σύνταξης: Τα έτη ασφάλισης, η ηλικία και το ύψος των οφειλών (για τους αυτασφαλισμένους των τέως ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ).

  Πιο αναλυτικά, υπενθυμίζεται πως βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, πρόσωπα, τα οποία υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης (πλην δημοσίων υπαλλήλων και κατοίκων εξωτερικού) λόγω γήρατος, δικαιούνται ποσό προκαταβολής έναντι της σύνταξης:

  *Ίσο με 384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (πραγματικής, προαιρετικής και αναγνωρισμένης), αυτοτελώς ή διαδοχικά σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης, ή

  * Ίσο με 360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (πραγματικής, προαιρετικής και αναγνωρισμένης), αυτοτελώς ή διαδοχικά σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης, ή

  * Ίσο με 384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ασφάλισης ή 6.000) ημέρες ασφάλισης (πραγματικής, προαιρετικής και αναγνωρισμένης), αυτοτελώς ή διαδοχικά σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ τέως φορέα κύριας ασφάλισης.

  Επίσης, πρόσωπα, τα οποία υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στον e-ΕΦΚΑ πριν τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους λαμβάνουν ποσό ίσο με 360 ευρώ, εφόσον συμπληρώνουν κατά τη στιγμή της αίτησης, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης η σύνταξη καταβάλλεται, εφόσον το συνολικά οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό προς τον e-ΕΦΚΑ από κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, οφειλές από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις δεν είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ.

  Ειδικά ως προς τις οφειλές που προκύπτουν μόνο από υπαγωγή στην ασφάλιση του πρώην Ο.Γ.Α., η σύνταξη καταβάλλεται, εφόσον το οφειλόμενο από τον ασφαλισμένο ποσό δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ.

  Σε περίπτωση οφειλής σε περισσότερους από έναν ενταχθέντες στον e-ΕΦΚΑ φορείς που εμπλέκονται στη συνταξιοδότηση, η σύνταξη καταβάλλεται εφόσον το συνολικά οφειλόμενο ποσό δεν είναι 20.000 ευρώ και σωρευτικά εφόσον τυχόν οφειλές στον πρώην ΟΓΑ δεν ξεπερνούν το ποσό των 6.000 ευρώ.

  Εφόσον το οφειλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ ή 6.000 ευρώ για τον πρώην Ο.Γ.Α., ο οφειλέτης υποχρεούται να καταβάλει εφάπαξ το υπερβάλλον ποσό. Η αίτηση του ασφαλισμένου μέχρι να εξοφληθεί το ποσό των 20.000 ευρώ ή 6.000 ευρώ στον πρώην Ο.Γ.Α. απορρίπτεται.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ