Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 22-Μαϊ-2021 00:23

  Δεν "μίλησε" τελικά για την Ελλάδα η Moody's

  Δεν "μίλησε" τελικά για την Ελλάδα η Moody's
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δεν προχώρησε τελικά σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή η Moody's, όπως ήταν προγραμματισμένο, γεγονός που σημαίνει είτε ότι ο οίκος αξιολόγησης ενδεχομένως να επανέλθει για τα της Ελλάδας το προσεχές διάστημα, είτε ότι θα τηρήσει στάση αναμονής μέχρι την επόμενη αξιολόγησή του που είναι προγραμματισμένη για τις 19 Νοεμβρίου.

  Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος αξιολογεί την Ελλάδα με "Ba3" και σταθερό outlook.

  Άλλωστε, μόλις πριν από δύο ημέρες, σε έκθεσή της η Moody’s αναφέρθηκε στην Ελλάδα με αφορμή το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Όπως ανέφερε στην έκθεσή της, την Τετάρτη 19.025.2021, η Moody’s, η πλήρης και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν στην Ελλάδα την υψηλότερη ώθηση στο ΑΕΠ σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, και θα μειώσουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ.

  Πιο αναλυτικά, όπως σημείωσε ο οίκος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα λάβουν σχεδόν το ήμισυ όλων των επιχορηγήσεων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Οι πόροι αυτοί μαζί με την τακτική χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, θα οδηγήσουν σε επενδύσεις οι οποίες θα αυξήσουν την ανάπτυξη, θα μειώσουν το χρέος και θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα και τις συνθήκες εξυπηρετήσής του όπως σημειώνει ο οίκος. Ωστόσο, κάθε μακροπρόθεσμη ώθηση στα πιστωτικά προφίλ των χωρών αυτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είναι λιγότερο βέβαιη.

  Η πλήρης απορρόφηση των πόρων, όπως τονίζει η Moody’s, θα παρέχει βραχυπρόθεσμη ώθηση στους πιστωτικούς δείκτες των κρατών αυτών. Υποθέτοντας ότι αυτές οι χώρες θα χρησιμοποιήσουν πλήρως αυτήν τη χρηματοδότηση της Ε.Ε, ο οίκος εκτιμά ότι η ώθηση στην ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ σε μέσο όρο το διάστημα 2021-2027 θα κινηθεί στην περιοχή του 0,7%, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει. Όπως εκτιμά οίκος, η πλήρης απορρόφηση των επιχορηγήσεων του Ταμείου θα ωθήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 1% ετησίως την επόμενη επταετία. 

  Η υψηλότερη ανάπτυξη, η σχετική αύξηση των κρατικών εσόδων και η χαλάρωση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης θα οδηγήσουν επίσης σε μείωση των δεικτών δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κατά 8,2% συνολικά έως το 2027 σε μέσο όρο, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει και σε αυτό το μέτωπο με μείωση του χρέους/ΑΠΕ κατά 14,5% στην επταετία. 

  Οι επόμενες αξιολογήσεις

  Σημειώνεται ότι την Παρασκευή με την αξιολόγηση της Moody’s, που δεν ήρθε τελικά, επρόκειτο να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των αξιολογήσεων της Ελλάδας από τους οίκους για το τρέχον έτος.

  Είχαν προηγηθεί η Fitch (στις 22 Ιανουαρίου, η οποία επιβεβαίωσε το "BB”, με σταθερές προοπτικές) και η DBRS (στις 19 Μαρτίου, που επιβεβαίωσε το "BB low”, με σταθερές προοπτικές), με αμφότερες να τηρούν στάση αναμονής με δεδομένη την παράταση της πανδημίας, πριν έρθει στις 23 Απριλίου η Standard & Poor's για να ανοίξει τον "χορό” των αναβαθμίσεων, ανεβάζοντας κατά μία βαθμίδα την επενδυτική αξιολόγηση της χώρας σε ΒΒ από BB-, με θετικές προοπτικές.

  Ο δεύτερος γύρος των "ραντεβού" της Ελλάδας με τους οίκους για το τρέχον έτος ξεκινά το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου με τη Fitch και ακολουθούν στις 17 Σεπτεμβρίου η DBRS, στις 22 Οκτωβρίου η S&P, ενώ τη χρονιά κλείνει η Moody’s, στις 19 Νοεμβρίου.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ