Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Μαϊ-2021 21:00

  Δημοσιονομική ευελιξία και το 2022 - τον Ιούλιο οι τελικές αποφάσεις

  Δημοσιονομική ευελιξία και το 2022 - τον Ιούλιο οι τελικές αποφάσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Άλλους 2,5 μήνες θα χρειαστεί το Eurogroup μέχρι να καταλήξει στην τελική απόφαση για παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, αφού θα πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα επιχειρήματα ώστε να συναινέσουν στην παράταση και οι 19 υπουργοί Οικονομικών.

  Στη σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης την Παρασκευή θα επιβεβαιωθεί ξανά η ανάγκη επέκτασης της δημοσιονομικής ευελιξίας για το 2021 και το 2022 και της συνέχισης στήριξης των εθνικών οικονομιών από τις συνέπειες της πανδημίας.

  Παράλληλα, θα συζητηθούν και οι εαρινές προβλέψεις της Ε.Ε. στις οποίες, εκτός των άλλων, επιβεβαιώνει ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα επανέλθουν στο επίπεδο του 2019 όχι νωρίτερα από το τέλος του 2022. Συνεπώς δίνει ένα πρώτο ισχυρό επιχείρημα, υπέρ την παράτασης της δημοσιονομικής ευελιξίας και για τον επόμενο χρόνο.

  Ωστόσο στην τελευταία συνάντηση της ομάδα εργασίας του Eurogroup (το γνωστό Euro working group) μετά από πίεση των χωρών που είναι προσηλωμένες στους δημοσιονομικούς κανόνες (κυρίως Γερμανία και Ολλανδία ) αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρχουν ακόμη περισσότερα στοιχεία για την πορεία των οικονομιών, πριν ληφθεί μια τελική απόφαση. Έτσι, το θέμα θα συζητηθεί και στη σύνοδο του Ιουνίου. Τότε θα δοθούν στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα των ελέγχων με βάση το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν ειδικές παρατηρήσεις για τις δημοσιονομικές ανισορροπίες για κάθε χώρα. Με αυτά τα στοιχεία θα συμπληρωθεί και η εικόνα για την πορεία κάθε ευρωπαϊκής χώρας για το υπόλοιπο του 2021 και την αναμενόμενη πορεία το 2022.

  Σε αυτή την συνεδρίαση θα συζητηθεί και η σχετική προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή (κυρίως τη μείωση ελλειμμάτων και χρέους) που θα πρέπει να γίνει μέσα στο 2022. Τούτο με δεδομένο ότι ο επόμενος χρόνος, θεωρείται ότι θα αποτελέσει το διάστημα από το τέλος της υγειονομικής κρίσης στη σταθεροποίηση των οικονομιών της Ε.Ε. 

  Η συνεδρίαση του Eurogroup του επόμενου μήνα, θα έχει διπλό ελληνικό ενδιαφέρον καθώς θα εγκριθεί και η έκθεση της επιτροπής για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της 10ης αξιολόγησης και η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων.

  Ωστόσο, η τελική απόφαση για την παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας θα έρθει τον Ιούλιο, όταν πλέον θα υπάρχουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και για την πορεία της κάθε χώρας, τόσο για το υπόλοιπο του 2021 όσο και για το 2022.

  Αναβολή και για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας 

  Με την αναβολή της απόφασης για την παράταση της δημοσιονομικής ευελιξίας μοιραία αναβάλλεται και η συζήτηση που ξεκίνησε το 2019 και διακόπηκε λόγω της πανδημίας, για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας το οποίο θεωρείται από τους εκπροσώπους των θεσμών ως παρωχημένο. 

  Ο Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Πάολο Τζεντιλόνι, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, αλλά και ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ έχουν παραδεχτεί ότι το ισχύον σύμφωνο όπως αναθεωρήθηκε το 2011 είναι πολύπλοκο και δυσνόητο σε πολλά σημεία και θα πρέπει να αναθεωρηθεί. 

  Με δεδομένο ότι οι συζητήσεις για το θέμα θα είναι πολύμηνες, δεν θα ήταν δυνατό, πριν οριστεί ο χρόνος της επαναφοράς των δημοσιονομικών στόχων να μπορεί να ξεκινήσει και η συζήτηση για την αναθεώρησή τους.

  Αν λοιπόν η απόφαση για την παράταση της δημοσιονομικής ευελιξία για τον επόμενο χρόνο ληφθεί κεντρικά τον Ιούλιο, η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και μετά. Τούτο με δεδομένο ότι ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών και για τους θεσμούς και τους υπουργούς Οικονομικών. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ