Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Μαϊ-2021 13:05

  BofA: Πολλοί οι λόγοι αισιοδοξίας για τις προοπτικές της Ελλάδας

  BofA: Πολλοί οι λόγοι αισιοδοξίας για τις προοπτικές της Ελλάδας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η BofA βλέπει πολλούς λόγους για να είναι αισιόδοξη για την Ελλάδα και τις προοπτικές της οικονομίας και των τραπεζών, αν και οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι παραμένουν και απαιτούν την ισχυρή πολιτική δέσμευση και τη συνεχή επαγρύπνηση των αρχών. Αυτά είναι τα συμπεράσματα της αμερικάνικης τράπεζας μετά το διήμερο virtual event που οργάνωσε με τους πελάτες της (10-11 Μαΐου) και με θέμα τη χώρα μας, κατά τη διάρκεια του οποίου η BofA είχε επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από το γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης, την Τράπεζα της Ελλάδος, τον ΟΔΔΗΧ και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

  Μακροοικονομικές προοπτικές

  H BofA προχωρά έτσι στην επικαιροποίηση των εκτιμήσεων για τις μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, ενσωματώνοντας τα συμπεράσματά της από το διήμερο... εικονικό ταξίδι στη χώρα μας και τις λεπτομέρειες του πρόσφατα υποβληθέντος Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP) και των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων από το άνοιγμα της οικονομίας. 

  Έτσι, αυξάνει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2021 σε 3,4% σε ετήσια βάση (+ 70 μ.β) και για το 2022 σε 5,7% (+ 30 μ.β). Ενσωματώνει μια συντηρητική εκτίμηση του αντίκτυπου των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία αναμένεται να προσθέσουν αύξηση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 20 και 30 μονάδες βάσης το τρέχον έτος και το επόμενο έτος. Κατά την άποψή της, οι περιορισμοί υλοποίησης και η χαμηλή ή καθυστερημένη απορρόφηση των δανείων της Ε.Ε από τον ιδιωτικό τομέα είναι οι κύριοι κίνδυνοι για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης.

  Τα τρία όπλα των ελληνικών ομολόγων

  Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η "λάθος" επικοινωνιακή τακτική της ΕΚΤ, όπως τονίζει η BofA, επηρεάζει τα ομόλογα της περιφέρειας, αλλά οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι κατάφεραν να υπεραποδώσουν των υπολοίπων ομολόγων της περιοχής κατά τη διάρκεια του sell-off. περιφερειακά στην πώληση.

  Το σκηνικό της καθαρής προσφοράς των ελληνικών ομολόγων παραμένει θετικό όπως επισημαίνει, ενώ η πρόοδος προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και / ή μια πιο μόνιμη επιλεξιμότητα των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για τις πράξεις και τα προγράμματα της ΕΚΤ θα μπορούσαν να προσφέρει περαιτέρω στήριξη. Επιπλέον, η αγοραστική ικανότητα των τραπεζών εξακολουθεί να είναι αυξημένη.

  Συνολικά, κατά τη BofA, τα ελληνικά ομόλογα έχουν στήριξη από τρεις παράγοντες φέτος: (1) ένα γενικά bullish περιβάλλον για τα ομόλογα της περιφέρειας, με τη δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης να αναμένεται να προσφέρει ισχυρή στήριξη, (2) μια ευνοϊκή εικόνα προσφοράς όσον αφορά τα ποσά και το χρονοδιάγραμμα  καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της η καθαρή προσφορά σε σχέση με τις αγορές της ΕΚΤ θα είναι αρνητική και ο ΟΔΔΗΧ διαθέτει ευελιξία όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και τη σύνθεση των εκδόσεων στις οποίες προχωρά και (3) οι τράπεζες αποτελούν αγοραστές έσχατης λύσης, δεδομένης της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων ως collateral για πράξεις της ΕΚΤ.

  Το πρόβλημα των NPEs και οι βασικές πρωτοβουλίες

  Οι ελληνικές τράπεζες έχουν διανύσει πολύ δρόμο από την ελληνική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Η βασική στόχευση παραμένει στην περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με το σχήμα τιτλοποιήσεων "Ηρακλής" να έχει αποτελέσει το game changer για τον κλάδο, όπως τονίζει η BofA. 

  Ο νέος σχηματισμός NPE είναι συγκρατημένος και κάτω από τα επίπεδα που έχουν προϋπολογίσει οι ελληνικές τράπεζες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης ξεκινήσει προγράμματα για την τόνωση της ρευστότητας και της οικονομικής δραστηριότητας.

  Παράλληλα, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί και υπάρχει αισιοδοξία για την ανάπτυξη του δανεισμού.

  Τέλος, οι ελληνικές τράπεζες θα υποστηρίξουν επίσης μεγάλα έργα υποδομής και θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ