Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Μαϊ-2021 20:09

  Η στρατηγική των τεσσάρων συστημικών για την επόμενη ημέρα

  Η στρατηγική των τεσσάρων συστημικών για την επόμενη ημέρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Στην επικαιροποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων προχωρούν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ενόψει της επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, των θετικών προοπτικών της αλλά και της ολοκλήρωσης του μεγαλύτερου μέρους του μετασχηματισμού τους και της ψηφιοποίησης.

  Η πανδημική κρίση επιτάχυνε τις διαδικασίες του εταιρικού μετασχηματισμού, τη μείωση των κόκκινων δανείων και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Επιπλέον, η κρίση δημιούργησε νέες καταναλωτικές συνθήκες, νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας αλλά και νέες ευκαιρίες με την ενίσχυση των διαρθρωτικών κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, οι διοικήσεις των ETE, Eurobank, Alpha Bank και Τρ. Πειραιώς επικαιροποιούν τα στρατηγικά πλάνα και αναβαθμίζουν τους στόχους που είχαν τεθεί αρχικά ακόμα και για το 2021, τα οποία θα παρουσιαστούν από τους επικεφαλής τους στους διεθνείς επενδυτές με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2021, στα τέλη του μήνα.

  Οι έξι άξονες

  Πρώτη, κοινή συνισταμένη των αλλαγών, είναι η αναβάθμιση του στόχου των δανείων προς τις επιχειρήσεις ξεκινώντας από το 2021, κυρίως λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, αλλά και ενόψει της ισχυρής ανάκαμψης που αναμένεται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

  Ο δεύτερος κοινός άξονας είναι η ενίσχυση και η αύξηση των πηγών εσόδων για επαναλαμβανόμενα κέρδη. Προς αυτή την κατεύθυνση θα δοθεί έμφαση στις κύριες τραπεζικές εργασίες, όπως είναι τα οργανικά δάνεια και όχι μόνο οι χορηγήσεις με στόχο τη μόχλευση, αλλά και οι πωλήσεις τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, τεχνογνωσίας και συμβουλευτικής εντός και εκτός Ελλάδος. Στο πλαίσιο των οργανικών δανείων εντάσσεται ο στόχος για δάνεια προς νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα επικεντρώνονται κυρίως στη στεγαστική πίστη και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

  Ο τρίτος στρατηγικός άξονας είναι η αύξηση των εργασιών στο εξωτερικό είτε άμεσα μέσω των θυγατρικών ή έμμεσα μέσω συνεργασιών και πώλησης τραπεζικών υπηρεσιών, κυρίως στην περιοχή των Βαλκανίων και την Κύπρο.

  Ο τέταρτος άξονας στηρίζεται στην περαιτέρω απελευθέρωση κεφαλαίων, κυρίως με την πώληση περισσότερων μη τραπεζικών δραστηριοτήτων αλλά και με αύξηση της πώλησης των κόκκινων δανείων. Η κίνηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει από φέτος και μάλιστα συνδυαστικά (μέσω του προγράμματος "Ηρακλή" και αυτόνομα από κάθε τράπεζα ξεχωριστά ανάλογα με το δανειακό χαρτοφυλάκιο και τα χαρακτηριστικά του κάθε πιστωτικού ιδρύματος). Εκτιμάται ότι οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ίσως τελικά να διπλασιαστούν (σε σύνολο) από τις αρχικές ανακοινώσεις σχετικά με τον προγραμματισμό για το 2021 και για τον "Ηρακλή 2".

  Ο πέμπτος άξονας σχετίζεται με την ανάπτυξη δικτύων-καναλιών πώλησης και συνεργασιών μέσω της τεχνολογίας, παρέχοντας νέες λύσεις (υπηρεσίες) και προϊόντα σε υφιστάμενους και νέους πελάτες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα εκμεταλλευτούν τις επενδύσεις στην τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, δίνοντας έμφαση σε συμπράξεις με άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και στην ανάπτυξη των API, δηλαδή θα δίνουν πρόσβαση σε επιχειρήσεις και ιδιώτες σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του συστήματος ώστε να γίνονται απευθείας συναλλαγές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έγκριση ή απόρριψη δανείου για αυτοκίνητο ή άλλο καταναλωτικό δάνειο από αντιπροσωπεία αυτοκινήτου ή κατάστημα. Δηλαδή το κατάστημα θα έχει πρόσβαση να καταχωρεί τα στοιχεία του αιτήματος, να λαμβάνει έγκριση ή απόρριψη, και στην περίπτωση της έγκρισης να γίνεται  η εκταμίευση και η αγορά. Επίσης, θα υπάρξουν συνέργειες με πλατφόρμες fintech, με έμφαση στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών πελατών.

  Ο έκτος άξονας περιλαμβάνει το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα αξιοποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα: ο ρόλος του καταστήματος περιορίζεται σε όρους συναλλαγών, αλλά θα αναβαθμιστεί σε επίπεδο συμβουλευτικής. Η απομακρυσμένη τραπεζική θα αναπτυχθεί περισσότερο, με έμφαση την πλήρη εξυπηρέτηση των πελατών μακρόθεν από υπολογιστές, τάμπλετ και κινητά. Το επόμενο βήμα είναι η εξειδίκευση και η δημιουργία νέων υπηρεσιών υποστήριξης και προϊόντων για επιχειρήσεις.

  Σε αυτό το νέο τοπίο το προσωπικό θα εκπαιδευτεί, γεγονός που απαιτεί νέες επενδύσεις σε δομές αξιολόγησης, εκπαίδευσης, δημιουργίας προσόντων, ανάδειξης ταλέντων, αλλά και προσέλκυσης ταλέντων από την εγχώρια και την εξωτερική αγορά. Η παράμετρος της τηλεργασίας και η "διεθνοποίηση” ορισμένων ειδικοτήτων, όπως της πληροφορικής και των προγραμματιστών, θα πρέπει να ενσωματωθούν στη νέα κουλτούρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ