Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Μαϊ-2021 13:55

  Έρχεται ολιστική ρύθμιση για τις οφειλές της πανδημίας - Προς το τέλος του χρόνου οι αποφάσεις

  Έρχεται ολιστική ρύθμιση για τις οφειλές της πανδημίας - Προς το τέλος του χρόνου οι αποφάσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Συνολική ρύθμιση για τις οφειλές που γεννήθηκαν τους μήνες της πανδημίας σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο μόλις η υγειονομική κρίση μπει οριστικά σε ύφεση, με τις αποφάσεις για δικαιούχους και τις προϋποθέσεις να τοποθετούνται προς το τέλος του χρόνου.

  "Όπως τόνιζε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας και την σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης όπως τα γνωρίζουμε από τον περασμένο Μάρτιο, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μια συνολικής ρύθμισης των οφειλών που έχουν δημιουργήσει οι 14 (έως τώρα) μήνες της πανδημίας.

  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΟΙΚ, οι οφειλές αυτές αθροίζονται σε 7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2 δισ. είναι απλήρωτοι φόροι και περίπου 5 δισ. ευρώ στο κομμάτι των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ως γνωστό και οι δύο κατηγορίες οφειλών έχουν προγραμματιστεί να αρχίσουν αν αποπληρώνονται σταδιακά από τις αρχές τους 2022. Οι απλήρωτοι φόροι έχουν έναν ορίζοντα αποπληρωμής από 24 έως και 48 μήνες, ενώ οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα αποπληρωθούν σε 60 μηνιαίες δόσεις μέχρι και το τέλος του 2026. 

  Η ρύθμιση έρθει για να βοηθήσει κυρίως επιχειρήσεις που δεν θα έχουν ανακτήσει το 2022 τον τζίρο που είχαν το 2019 και ενδέχεται να έχουν προβλήματα βιωσιμότητας πληρώνοντας τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αλλά και τις εξ αναβολής υποχρεώσεις της πανδημίας. Συνεπώς, οι αποφάσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις θα πρέπει να αναμένονται προς το τέλος του χρόνου, όταν η υγειονομική κρίση θα έχει μπεί οριστικά σε ύφεση με την βοήθεια των εμβολιασμών και πλέον θα είναι και πιο ξεκάθαρη η εικόνα της πορείας των επιχειρήσεων.

  Πάντως, η εκτίμηση του ΥΠΟΙΚ είναι ότι με την βοήθεια και της ανάκαμψης της οικονομίας που αναμένεται από φέτος και θα συνεχιστεί με υψηλότερους ρυθμούς το 2022, η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων η οποία θα κληθεί π.χ. για την επιστρεπτέα προκαταβολή να καταβάλλει κάθε μήνα μια μέση δόση περίπου 300 ευρώ δεν θα έχει πρόβλημα. Η παρέμβαση της ρύθμισης θα έρθει να βοηθήσει αυτούς που συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα.

  Σχετικά με τις ενδεχόμενες αντιρρήσεις που είναι πιθανό να έχουν οι θεσμοί για μια νέα μακροχρόνια ρύθμιση, πηγή του ΥΠΟΙΚ τόνιζε με νόημα ότι "οι πρωτοβουλίες για τέτοιες ρυθμίσεις δεν ξεκίνησαν ποτέ από τους θεσμούς”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πάντα η ελληνική πλευρά έθετε τα θέματα και μετά από διαπραγμάτευση πετύχαινε και την συμφωνία για τέτοιες ρυθμίσεις.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Σταϊκούρας: Από 1η Ιουνίου ο νόμος για εξόφληση οφειλών έως 240 δόσεις

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ