Σάββατο, 15-Μαϊ-2021 08:11
Μελέτη ΕΚΤ: Πώς και πότε χρησιμοποιούν τα μετρητά οι Έλληνες

Αν και η μελέτη αναφέρεται στην περίοδο πριν από τα lockdown, καθώς τα επίσημα στοιχεία για τα συστήματα πληρωμών παρουσιάζουν μεγάλη καθυστέρηση (τα τελευταία πλήρη διαθέσιμα στοιχεία είναι του 2019), η ίδια η έκθεση αναφέρει ότι οι συναλλακτικές συμπεριφορές μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες, αλλά δεν αλλάζουν τόσο γρήγορα οι πάγιες καταναλωτικές και συναλλακτικές συνήθειες. Για παράδειγμα, από το 2016 μέχρι το 2019, παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η είσοδος των κρυπτονομισμάτων, αλλά η βασική παρατήρηση για τη χρήση μετρητών για συγκεκριμένες πληρωμές, στα διάφορα κράτη-μέλη, παρέμεινε η ίδια. Όπως παρέμεινε σταθερή η εικόνα για τα μετρητά στο σπίτι και το πώς προτιμούν να πληρώνουν εντός καταστήματος ή να πραγματοποιούν προσωπικές πληρωμές. Για το λόγο αυτό η έρευνα αυτή διενεργείται σχεδόν κάθε τρία χρόνια. Το δείγμα για την Ελλάδα ήταν 2019 και τα στοιχεία επεξεργάστηκαν και δημοσιεύτηκαν τον Δεκέμβριο 2020-Ιανουάριο 2021.
Τραπεζικά στελέχη συμφωνούν ότι η πανδημία και τα lockdown έχουν αυξήσει τη χρήση των ψηφιακών μέσων πληρωμών και ειδικά μέσω των κινητών τηλεφώνων. Ωστόσο, παραδέχονται ότι τα lockdown δημιούργησαν μια γκρίζα αγορά όπου κινείται με μετρητά, όπως άλλωστε δείχνουν τα νομισματικά μεγέθη (μετρητά σε κυκλοφορία) σε όλη τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα. Τα μετρητά εκτός τραπεζικού συστήματος έχουν αυξηθεί κατά 3,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ.
Επίσης, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι παρατηρούνται πληρωμές ενοικίων κατ’ ευθείαν σε λογαριασμούς στεγαστικών δανείων με μετρητά ή άλλες πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ ή πιστωτικών καρτών και γενικά δανείων. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι οι συναλλασσόμενοι και οι φορολογούμενοι γνωρίζουν πλέον ότι ελέγχονται από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές οι καταθέσεις, αλλά όχι όμως οι δαπάνες για ηλεκτρικό ή για πληρωμή δανείων χωρίς τη χρήση καρτών, δηλαδή με μετρητά. Πάντως, αυτό είναι μόνο θεωρητικό, καθώς κάθε συναλλαγή αφήνει "ίχνος” το οποίο συνδέεται με άλλα ΑΦΜ και στο τέλος προκύπτει το μοτίβο των άτυπων πληρωμών. Γενικά, η μεγάλη φοροδιαφυγή δεν ακολουθεί τέτοιες μεθόδους. Οι παραπάνω πληρωμές αφορούν κυρίως σε μικροποσά, βοηθήματα από συγγενείς και φίλους, αλλά και ένα ποσοστό γκρίζων συναλλαγών, μικρής κλίμακας. Γεγονός είναι ότι και αυτές γίνονται αντιληπτές από το σύστημα ελέγχων που σημαίνει ότι εάν αποφασιστεί ένας δειγματοληπτικός έλεγχος μικρών ποσών, αυτός μπορεί να εντοπίσει τις ύποπτες συναλλαγές.