Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Μαϊ-2021 17:30

  Mε τη μέθοδο BIM η κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό

  Mε τη μέθοδο BIM η κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Με την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα τρέξει τη νέα ψηφιακή μέθοδο κατασκευής και λειτουργίας των δημοσίων έργων, την υποβολή σχετικής πρότασης προς το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την εφαρμογή της μεθόδου για πρώτη φορά στη χώρα μας στο μεγάλο έργο της γραμμής 4 του Μετρό, το Υπουργείο Υποδομών περνάει στη νέα ψηφιακή εποχή μέσω του BIM (Building Information Modeling). 

  Αυτό τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σημειώνοντας ότι η μέθοδος BIΜ εφαρμόζεται ήδη στην κατασκευή των έργων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενώ δεν αποκλείεται η μέθοδος αυτή στο άμεσο μέλλον να αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων. 

  Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, στόχος του Υπουργείου είναι η καινοτόμος αυτή ψηφιακή εφαρμογή να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα μεγάλα έργα, καθώς μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματά του είναι η χρηστή διαχείριση και παρακολούθηση του έργου, η μείωση του χρόνου, η μείωση του κόστους και η αποφυγή σπατάλης ή αλλιώς οι υπερβάσεις που παρατηρούνται στην κατασκευή πολλών έργων, τόσο δημοσίων όσο και ιδιωτικών.

  Σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία η εφαρμογή του BIM στον κλάδο των κατασκευών θα μπορούσε να έχει εξοικονόμηση κόστους της τάξεως του 1 με 1,7 τρισ. ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. 

  Για την εφαρμογή του ΒΙΜ στην Ελλάδα ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός του δημοσίου τομέα καθώς και αλλαγή των μέχρι τώρα δεδομένων που γνωρίζουν οι παραδοσιακοί κατασκευαστές, αφού μέσω του BIM υιοθετούνται αλλαγές στον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας ενός τεχνικού έργου που αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους συντελεστές του έργου, τους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς, τους ιδιοκτήτες ή τους κυρίους του έργου, τους υπεύθυνους χρηματοδότησης, λειτουργίας και διαχείρισης του. 

  Όπως είπε ο κ. Καραμανλής μέσα στο άμεσο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Υποδομών θα βγάλει στον αέρα διαγωνισμό για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου που θα τρέξει το BIM, ενώ ήδη έχει υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την εκπαίδευση στελεχών για τη ψηφιακή μετάβαση στον τομέα των κατασκευών. 

  Στόχος του Υπουργείου είναι η μέθοδος BIM να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο έργο της γραμμής 4 του μετρό, προϋπολογισμού 1,8 δισ. ευρώ.

  Τι είναι το BIM 

  To Building Information Modeling βασίζεται στη χρήση "έξυπνων" ψηφιακών μοντέλων τα οποία προσφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να γίνεται ο σχεδιασμός και η μελέτη κτιρίων και υποδομών γρηγορότερα, φθηνότερα, με καλύτερη ποιότητα και με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Mέσω του BIM επιτυγχάνεται ο ψηφιακός ακριβής, ολοκληρωμένος σχεδιασμός, η μελέτη και η εικονική κατασκευή του έργου ή του κτιρίου όπως αυτό θα κατασκευαστεί ή θα κτιστεί πριν ακόμη γίνει, με σκοπό να επιλυθούν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην πορεία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ