Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Απρ-2021 20:39

  Αυξήθηκαν οι αναστολές παρά το άνοιγμα του λιανεμπορίου

  Αυξήθηκαν οι αναστολές παρά το άνοιγμα του λιανεμπορίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Περισσότερες δηλώσεις για αναστολές συμβάσεων εργασίας σημειώθηκαν κατά τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, παρά το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 5 Απριλίου και, μάλιστα, σε ευνοϊκές -ενόψει Πάσχα- συνθήκες για την αγορά.

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, τα πρώτα στοιχεία τα οποία έχουν στη διάθεση τους αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων κατά τον τρέχοντα μήνα ανήλθαν στις 519.995, ενώ παραμένουν ανοιχτές έως 30 Απριλίου οι πλατφόρμες για τις δηλώσεις αποκλειστικά για τις ευπαθείς ομάδες των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει πως θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, αν και λίγο, το πλήθος των δηλώσεων.

  Ωστόσο, οι αναστολές συμβάσεων κατά τον Μάρτιο, ενώ ήταν σε ισχύ το lockdown -και στο λιανεμπόριο- είχαν ανέλθει σε 503.691.

  Συνεπώς, μεταξύ Μαρτίου - Απριλίου καταγράφεται μία αύξηση της τάξεως των 16.304 ή 3% σε σχέση με το πλήθος των αναστολών.

  Και αυτό ενώ θα ανέμενε κανείς πως η επαναλειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων τρεις βδομάδες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα θα οδηγούσε σε μείωση των δηλώσεων αναστολών.

  Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη, καθώς σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία σημειώθηκε αύξηση ή έστω παραμονή στα ίδια, πάνω-κάτω, επίπεδα, αν υποθέσει κανείς πως ορισμένες δηλώσεις μπορεί να κριθούν άκυρες.

  Αρμόδια στελέχη σημειώνουν, όμως, στο Capital.gr, πως από το κόστος των ειδικών αποζημιώσεων των εργαζομένων, για τον Απρίλιο, θα φανεί η χρονική διάρκεια των αναστολών, καθώς οι εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτούργησαν ήταν υποχρεωμένες να βγάλουν σε αναστολή όλο το προσωπικό τους από την 1η έως την 4η Απριλίου. Γι΄ αυτό το πλήθος των αναστολών του Απριλίου -στις πρώτες μέρες του οποίου άνοιξε το λιανεμπόριο- είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο με εκείνο του Μαρτίου κατά τον οποίο ήταν κλειστές -για όλο τον μήνα- οι εμπορικές επιχειρήσεις. 

  Αν το κόστος των αποζημιώσεων του Απριλίου ανέλθει στο ίδιο, περίπου, επίπεδο του Μαρτίου (δηλαδή περίπου 250 εκατ. ευρώ), θα σημαίνει πως οι περισσοτερες επαναλειτουργούσες (σ.σ. κατά βάση, εμπορικές) επιχειρήσεις, παρά την επαναλειτουργία τους, διατήρησαν σε αναστολή, αν μη τι άλλο, στην καλύτερη περίπτωση, μεγάλη μερίδα του προσωπικού τους, σύμφωνα με αναλυτές με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr. Το σενάριο αυτό δεν θα αποτελεί ιδιαίτερα καλό οιωνό για τις αντοχές της απασχόλησης για τον Μάιο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. 

  Αντίθετα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σε περίπτωση που το κόστος των αναστολών Απριλίου, είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο του Μαρτίου, θα σημαίνει πως οι εμπορικές επιχειρήσεις επανέφεραν το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων τους στην εργασία τους, μόλις επαναλειτούργησαν.

  Σε κάθε περίπτωση, για τρίτο συνεχόμενο μήνα σημειώνεται σταθεροποίηση του πλήθους των αναστολών κοντά στα επίπεδα των 500.000, μετά τη σημαντική πτώση που καταγράφηκε μεταξύ Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2021.

  Υπενθυμίζεται πως ενώ τον Ιανουάριο είχαν βγει σε αναστολή 662.248 εργαζόμενοι, τον Φεβρουάριο βγήκαν 532.208, δηλαδή 130.040 ή σχεδόν 20% λιγότεροι. Βασικό ρόλο σ' αυτήν τη μείωση φαίνεται πως έπαιξε η ρύθμιση του υπουργού Εργασίας, κου Κωστή Χατζηδάκη, σύμφωνα με την οποία οι δηλώσεις των αναστολών έπρεπε -από τον Φεβρουάριο και έπειτα- να γίνουν προαναγγελτικά ή αλλιώς στις αρχές του μήνα και όχι στο τέλος, όπως συνέβαινε σε όλο το διάστημα μεταξύ Μαρτίου 2020 και Ιανουαρίου 2021.

  Αντίθετα, η θέσπιση της ''ρήτρας'' μείωσης τζίρου, η οποία ίσχυσε από τον Μάρτιο του 2021, δεν φαίνεται να ''απέκλεισε'', σε γενικές γραμμές, τις πληττόμενες επιχειρήσεις από το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων, καθώς από τις 532.208 οι αναστολές τον Φεβρουάριο έπεσαν μόλις στις 503.691 τον Μάρτιο, ενώ -όπως προαναφέρθηκε- ανέκαμψαν, έστω και ελαφριά, τον Απρίλιο.

  Όσον αφορά τη ''σύνθεση'' των δηλώσεων αναστολών, οι 280.138 προήλθαν από κλειστές επιχειρήσεις, ενώ οι 239.857 από πληττόμενες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ