Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Απρ-2021 15:04

  Σταϊκούρας: Ταχύτερα οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του "Ιανού" και του σεισμού στην Σάμο

  Σταϊκούρας: Ταχύτερα οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του "Ιανού" και του σεισμού στην Σάμο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Την ταχύτερη διαδικασία με την οποία αποδόθηκαν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από την πρόσφατη καταιγίδα "Ιανός" αλλά και του σεισμού στην Σάμο, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ σχετικά με την επιτάχυνση της κρατικής αρωγής.

  Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η καταιγίδα "Ιανός”, όπου και η περίμετρος είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθ’ όσον επεκτείνεται σε 3 περιφέρειες και περιλαμβάνει και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μέχρι πριν λίγες ημέρες είχε χορηγηθεί το 20% της ζημιάς σε 1.650 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Δηλαδή πληρώθηκαν 6,7 εκατ. ευρώ, από την συνολική ζημιά 33,4 εκατ. ευρώ.

  Παράλληλα, στη Σάμο, όπου επιχειρήσεις επλήγησαν και από τον σεισμό, αλλά και από την πλημμύρα που ακολούθησε, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχή του 20% της ζημιάς σε 265 επιχειρήσεις.

  Πρόκειται για ποσό 730.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική ζημιά 3,6 εκατ. ευρώ.

  Και, φυσικά, από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, αυτή της παροχής της προκαταβολής, άμεσα προχωρά και η δεύτερη, που είναι η παροχή και του υπόλοιπου ποσοστού της επιχορήγησης, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

  Σημείωσε ότι για να καταλήξει η πολιτεία στο τελικό ποσοστό της επιχορήγησης, πρέπει πρώτον, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχής της προκαταβολής, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την περιφέρεια, και η από μέρους της αποστολή των σχετικών στοιχείων.

  Και, δεύτερον, να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα για το συνολικό ποσό της ζημιάς σε κάθε περιφερειακή ενότητα, αλλά και για τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν "επιστρατευτεί" για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε κάθε περιοχή μετά την εκάστοτε θεομηνία

  Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με το προϊσχύον καθεστώς, η εν λόγω επιχορήγηση για τέτοιες περιπτώσεις δινόταν -κατά βάση- σε ποσοστό 30% της εκτιμηθείσας ζημιάς - μετά από 3 ή και περισσότερα έτη. Όπως είπε, μέχρι πρόσφατα δεν ήταν λίγες οι φορές που η επιχορήγηση έφτανε στους δικαιούχους -πληττόμενους επιχειρηματίες- ακόμα και μετά από 5 έτη, με αποτέλεσμα όταν χορηγούνταν τελικά η κρατική αρωγή μετά από τόσα χρόνια, χωρίς στήριξη, η επιχορήγηση τις έβρισκε, δυστυχώς, κλειστές επιχειρήσεις.

  Δείτε τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΥΠΟΙΚ στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ