Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Απρ-2021 17:26

  Νέο εργασιακό: Τα σημεία-κλειδιά για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας

  Απασχόληση new 10.03.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Τρία είναι τα σημεία-κλειδιά σε σχέση με τη διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που αναμένεται να περιληφθεί στο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει ο Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με παράλληλο κέρδος για τους εργαζομένους.

  Σύμφωνα με όσα προκύπτουν με βάση πληροφόρηση από αρμόδιους κυβερνητικούς κύκλους, το πρώτο κεντρικό σημείο είναι πως μεταφέρεται σε ατομικό επίπεδο η συμφωνία για μία διαφορετική διευθέτηση του 8ωρου - 5θημερου εργασίας (π.χ. 10ωρο για 4 μέρες).

  Το δεύτερο είναι πως μία τέτοια ελαστική διευθέτηση του 8ωρου (το οποίο τονίζουν αρμόδιοι κύκλοι δεν καταργείται) θα ειναι προαιρετική για τον εργαζόμενο, δηλαδή θα προϋποθέτει τη συγκατάθεσή του.

  Το τρίτο σημείο-κλειδί είναι πως προς τη διασφάλιση της εφαρμογής μιας τέτοιας συμφωνίας, θα ισχύσει και η "ψηφιακή κάρτα εργασίας".

  Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους:

  Σε ατομική βάση η συμφωνία

  Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο "αν το θέλει ο ίδιος, να ρυθμίσει με αίτημά του τις ώρες εργασίας με βάση τις ανάγκες του".

  Από κυβερνητικής πλευράς τονίζεται πως "οι 5 ημέρες με 8ωρη εργασία θα μπορούν να αντιστοιχούν σε 4 ημέρες με 10ωρη και μια ημέρα ανάπαυσης". Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως "το σύστημα ωφελεί τους εργαζόμενους, που επιθυμούν να εργαστούν περισσότερο κάποιες ημέρες, προκειμένου π.χ. να μπορούν να λάβουν άδεια, ή να δουλέψουν λιγότερο άλλες ημέρες, ή τους εργαζόμενους που επιθυμούν να δουλέψουν για 4 ημέρες την εβδομάδα". Και αυτό, όπως τονίζεται από κύκλους του υπουργείου Εργασίας, "χωρίς να μειώνονται οι αποδοχές τους, ούτε να αυξάνεται ο μέσος όρος εργασίας που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τις 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα".

  Επίσης, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως "δεν μειώνονται οι αποδοχές τους ούτε αυξάνεται ο μέσος όρος εργασίας που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τις 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα".

  Προαιρετικό το νέο σύστημα

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, "θα υπάρχει η δυνατότητα (όχι η υποχρέωση) του εργαζομένου, εάν το ζητήσει ή εάν συμφωνηθεί κάτι τέτοιο από το σωματείο του, να δουλεύει για ένα διάστημα ως και 2 ώρες παραπάνω, με αντίστοιχη μείωση του ωραρίου σε άλλες ημέρες (ή με ανάλογες ημέρες άδειας) ώστε σε ορίζοντα 6μήνου ο μέσος όρος εργασίας να είναι 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα".

  Αυτό σημαίνει πως πρόκειται για "δυνατότητα (όχι για υποχρέωση) διευθέτησης του χρόνου εργασίας".

  Εγγύηση εφαρμογής η "ψηφιακή κάρτα εργασίας"

  Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η "ψηφιακή κάρτα εργασίας", "μέσω της οποίας το ΣΕΠΕ θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο το ωράριο και την τήρησή του", όπως τονίζεται από κύκλους της κυβέρνησης.

  Πρακτικά, το νέο σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: "Ο εργαζόμενος θα "χτυπά" την κάρτα του όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του. Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ-ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του, κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη)”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ