Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Απρ-2021 16:03

  Πώς τα μέτρα στήριξης... στηρίζουν και τα δημόσια ταμεία

  Πώς τα μέτρα στήριξης... στηρίζουν και τα δημόσια ταμεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Σε αμοιβαία ωφέλεια των επιχειρήσεων αλλά και του δημόσιου ταμείου στοχεύουν τα δύο τελευταία μέτρα στήριξης επιχειρήσεων,  τα οποία θα βάλει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών από τις αρχές Ιουνίου.

  Το πρώτο είναι το γνωστό μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών,  το οποίο έχει ανακοινωθεί εδώ και τρείς μήνες. Η ιδέα της στήριξης ξεφεύγει από τη λογική της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, δηλαδή της άμεσης ενίσχυσης με μετρητά. Θα περιλαμβάνει ένα πιστωτικό σημείωμα, για το ποσό που αντιστοιχεί στην κάθε επιχείρηση, το οποίο θα μπορεί να αναλωθεί μόνο για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. 

  Το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο, εκτός από την κάλυψη της ζημιάς που είχαν οι επιλέξιμες επιχειρήσεις το 2020,  έχει και ένα δεύτερο στόχο: Να διασφαλίσει ότι οι ενισχύσεις για τις πάγιες δαπάνες θα επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία. Με τα χρεωστικά που θα δοθούν και θα καλύπτονται φόροι και εισφορές το δημόσιο θα πάρει ξανά πίσω τα 500 εκατ. ευρώ που θα διαθέσει στο πρόγραμμα κάλυψης δαπανών. Αν η ενίσχυση ήταν της μορφής της Eπιστρεπτέας Προκαταβολής, δηλαδή με πίστωση σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και ελευθερία του δικαιούχου να διαθέσει το ποσό όπου επιθυμεί,  οι φόροι και εισφορές θα ανακτούνταν μόνο κατά ένα μέρος,  με το υπόλοιπα να προστίθενται στο ιδιωτικό χρέος των 242 δισ. ευρώ. 

  Το ίδιο μοντέλο ενίσχυσης, θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών και στο μέτρο που αφορά τη μετατροπή σε μη επιστρεπτέου ποσοστού 30% έως και 50% του ποσού της ενίσχυσης που έλαβαν περίπου 100.000 επιχειρήσεις,  από τους τρείς πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το συγκεκριμένο μέτρο,  συμπληρώνεται και από μια εναλλακτική λύση. Τη δυνατότητα που θα έχει κάποια επιχείρηση, να ενισχυθεί άμεσα με ένα επιπλέον 35% του συνολικού ποσού της ενίσχυσης που έχει λάβει. Σε αντάλλαγμα,  θα αποποιηθεί το μη επιστρεπτέο κομμάτι των ενισχύσεων και θα πρέπει να πληρώσει το σύνολο του ποσού από τους τρείς πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από το 2022 έως και το 2206. 

  Η εναλλακτική αυτή θα δοθεί και πάλι με τη μορφή ενός πιστωτικού προς την επιχείρηση,  για να καλύψει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα όσοι επιλέξουν αυτή τη λύση,  θα χάνουν το δικαίωμα να συμμετέχουν και στο πρόγραμμα της κάλυψης των παγίων δαπανών. Υπολογίζεται ότι το μέτρο αυτό μπορεί να ενδιαφέρει περίπου 25.000 -30.000, από τις 100.000 επιχειρήσεις που ευεργετήθηκαν από την επιστρεπτέα 1,2 και 3. Το δε ποσό στο οποίο μπορεί να αντιστοιχούν τα χρεωστικά,  θεωρητικά θα κυμαίνεται από 200 έως και 500 εκατ. ευρώ,  τα οποία θα επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία.

  Το δημοσιονομικό όφελος 

  Το δημοσιονομικό όφελος από τη στόχευση αυτή των μέτρων στήριξης, δεν είναι μόνο η - τεχνητή έστω - συγκράτηση των δημοσίων εσόδων. Την Τρίτη έγινε αναθεώρηση των δαπανών για μέτρα στήριξης κατά 3 δισ. ευρώ από τα 7,5 δισ. στον προϋπολογισμό στα 10,5 δισ. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε διαδοχικές τους δηλώσεις για το θέμα ανεβάζει κι άλλο τον προϋπολογισμό των μέτρων κοντά στα 14 δισ. ευρώ. Με τα μέτρα στήριξης και τα πρόσθετα έσοδα που παρέχουν και την "ορθόδοξη" αύξηση των εσόδων με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς θεωρείται πιθανό να αποφευχθεί μια δεύτερη επέκταση του προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών. Τούτο με δεδομένο,  ότι κανείς δεν μπορεί ακόμη να πει με σιγουριά ποιος θα είναι ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης για το 2021.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ