Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Απρ-2021 15:42

  Επιδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ελλάδα 2.0

  Το Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης παρουσίασε ο Θ. Σκυλακάκης στις Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:01

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Το κλείσιμο του επενδυτικού κενού της οικονομίας που φτάνει το 9% του ΑΕΠ περίπου 16 δισ. ευρώ) έθεσε ως έναν από τους βασικούς στόχους για την υλοποίηση του Σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, θυμίζοντας ότι το σχέδιο περιλαμβάνει και επιδοτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  Όπως είπε, το επενδυτικό κενό και το έλλειμμα επενδύσεων οφείλεται σε τρεις λόγους. Κατ’ αρχήν στην υπερφορολόγηση της εργασίας και του κεφαλαίου, θέμα που ήδη η κυβέρνηση ξεκίνησε να αντιμετωπίζει μειώνοντας, προ και στη διάρκεια της πανδημίας, ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία. Δεύτερος λόγος το σημαντικά υψηλότερο κόστος δανεισμού (190 μονάδες βάσης) των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με τον μέσο όρο της E.E., και τρίτος τα έμμεσα εμπόδια στις επενδύσεις -χωροταξικά, πολεοδομικά, αδειοδοτήσεις, καθυστέρηση δικαιοσύνης, πολυνομία, μη ψηφιακό κράτος, γραφειοκρατία-, η αντιμετώπιση των οποίων αποτελεί κύριο στόχο του "Ελλάδα 2.0”.

  Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της αξιοποίησης των δανείων, τα οποία λόγω υψηλού χρέους και δημοσιονομικών στόχων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ιδιωτικές επενδύσεις. "Αναπόφευκτο κριτήριο για την επιστροφή των χρημάτων στον φορολογούμενο είναι να έχουμε φερέγγυους επενδυτές", επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι τα δάνεια αφορούν κάθε επιχείρηση "αρκεί αυτή να θέλει και να μπορεί να κάνει μόνη της ή με βοήθεια (π.χ. με συνεργασίες, συγχωνεύσεις κ.λπ.), πραγματικές επενδύσεις στις οποίες να βάζει χρήματα και να αναλαμβάνει ρίσκο. Τα δάνεια αυτά λειτουργούν συμπληρωματικά στο μεγάλο πρόγραμμα επιδοτήσεων του "Ελλάδα 2.0” για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ".

  Σε σχέση με τα ευρύτερα οφέλη που θα έχουν οι Έλληνες πολίτες από την υλοποίηση του "Ελλάδα 2.0” και την πραγματοποίηση συνολικών επενδυτικών πόρων ύψους 57 δισ. ευρώ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ενδεικτικά στις αλλαγές που θα γίνουν στο σύστημα υγείας τονίζοντας ότι: Ο εκσυγχρονισμός των Νοσοκομείων και των υπηρεσιών τους αφορά κάθε Έλληνα. "Μόνο οι χρόνιοι πάσχοντες που χρειάζονται κάθε χρόνο το σύστημα υγείας φθάνουν τα 4,5 εκατ. πολίτες, ενώ η υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος πρόληψης που θα έχει γίνει ποτέ στη χώρα (254 εκατ. ευρώ), αφορά στο σύνολο του πληθυσμού, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

  Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με τα υπόλοιπα έργα και τις μεταρρυθμίσεις για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, τις δράσεις για την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, τις επενδύσεις ύψους 32 δισ. ευρώ και τις μεταρρυθμίσεις που θα έχουν συνολικό κέρδος για την οικονομία 57 δισ. ευρώ, θα δημιουργηθούν 180.000 -200.000 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει και τις δυσκολίες στο όλο εγχείρημα.

  "Έχουμε μπροστά μας έναν μαραθώνιο. Το πρώτο μίλι το έχουμε κάνει, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και συνετοί. Το στοίχημα είναι μεγάλο. Κινητοποίηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός, μεγάλες κοινωνικές επενδύσεις στην υγεία, την παιδεία και την απασχόληση και ταυτόχρονη υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων", είπε ο κ. Σκυλακάκης, συμπληρώνοντας ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν με τεράστια ταχύτητα, γιατί πρέπει να διπλασιάσουμε την απορρόφηση των πόρων, με οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα και προπαντός με έλεγχο και διαφάνεια σε κάθε διαδικασία. Έχουμε τη δυνατότητα να τα καταφέρουμε. 

  "Ξεκινήσαμε καλά, αλλά η πρόκληση τώρα μόλις ξεκινάει", κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  RRF Ελλάδα 2.0 (1) (2 MB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ