Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Απρ-2021 09:52

  Χρ. Σταϊκούρας: Προσαρμογές σε τεκμήρια και ηλεκτρονικές αποδείξεις για τους πληττόμενους

  Χρ. Σταϊκούρας: Προσαρμογές σε τεκμήρια και ηλεκτρονικές αποδείξεις για τους πληττόμενους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Την προσαρμογή των τεκμηρίων και του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών ώστε να αποφευχθεί η υπερφορολόγηση των πολιτών αλλά και τω επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την πανδημία προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

  Μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι το επόμενο διάστημα το ΥΠΟΙΚ θα ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο αλλαγών που θα αφορούν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Ανάμεσα σε αυτές είπε ότι θα υπάρχουν προσαρμογές στα τεκμήρια για όσους είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται δραστικά το 2020 λόγω της πανδημίας ώστε να φορολογηθούν με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματα τους. Επίσης θα υπάρχει προσαρμογή και για όσους δεν έπιασαν το ελάχιστο όριο του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις λόγω της αναγκαστικής μείωσης της κατανάλωσης λόγω των lockdown της οικονομίας. Δεν τοποθετήθηκε όμως σαφώς αν και για το 2021 θα ισχύσουν περισσότερες δόσεις στην αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ όπως συνέβη το 2020.

  Σε ότι αφορά την προοπτική της οικονομίας για το τρέχον έτος τόνισε ότι έρχονται θετικά μηνύματα από τους φορείς της αγοράς για τον κρίσιμο κλάδο του τουρισμού. Όπως είπε ο τουρισμός θα πάει σημαντικά καλύτερα το 2021 σε σχέση με το 2020 αλλά δεν αναμένεται ακόμη να φτάσει τα επίπεδα του 2019. Τόνισε ότι θα υπάρξει ανάλογη πορεία και για το ΑΕΠ το οποίο θα ανακάμψει το 2021 και πολύ περισσότερο το 2022 και το 2023

  Σε ότι αφορά τα τρέχοντα μέτρα στήριξής είπε ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Com) θα ενεργοποιηθεί και το μέτρο της κάλυψης των παγίων δαπανών μέσω του οποίου θα διατεθούν ενισχύσεις 500 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά το ύψος της ενίσχυσης ανά επιχείρηση είπε ότι θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αιτήσεων που θα γίνουν καθώς ο προϋπολογισμός είναι συγκεκριμένος.

  Τέλος, στο ενδεχόμενο να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους η ενίσχυση από 1000 έως και 4000 ευρώ που ανακοινώθηκε την Δευτέρα, τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο αναζητεί πόρους από το ΕΣΠΑ για να μπορεί να ενισχύσει τους κλάδους που έχουν χτυπηθεί από την κρίση. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ