Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Απρ-2021 14:39

  Δημοσιονομικός χώρος 2,8% του ΑΕΠ για μείωση φόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης

  Ισόβια μηνιαία τιμητική παροχή στους Έλληνες οπλίτες που συμμετείχαν στα γεγονότα στην Κύπρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2,8% του ΑΕΠ, δημιουργώντας ισόποσο δημοσιονομικό χώρο για την περαιτέρω μείωση φόρων, θα δημιουργήσει η υλοποίηση των  έργων και των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

  Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, το εμπλουτισμένο κείμενο που πήγε σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο  Οικονομικών για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με την νέα του ονομασία "Ελλάδα 2.0."

  Στις μακροοικονομικές επιπτώσεις από την υλοποίηση του σχεδίου που περιλαμβάνεται στο   κείμενο αναφέρεται ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να αυξήσει το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας κατά την περίοδο 2021-2026, σωρευτικά, κατά ποσό ίσο με περίπου το 1/3 του ΑΕΠ του 2020, και κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες το 2026 σε σχέση με το σενάριο βάσης. Αυτό συνεπάγεται θετική συμβολή στο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά περίπου 1,15 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο κάθε χρόνο την περίοδο 2021-2026. 

  Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ διατηρείται και μακροπρόθεσμα λόγω της θετικής μόνιμης επίδρασης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η μόνιμη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε βάθος 20ετίας υπολογίζεται στις 6,5 μονάδες κάθε έτος, σε σχέση με το σενάριο βάσης.

  Κατά την περίοδο 2021-2026, το σχέδιο αυξάνει τις ιδιωτικές επενδύσεις και την απασχόληση περισσότερο από 20% και περίπου 4% αντίστοιχα, με τα κέρδη απασχόλησης να αντιστοιχούν σε 180.000-200.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι θέσεις αυτές διατηρούνται μακροπρόθεσμα, δηλαδή είναι μόνιμες, όπως επίσης μόνιμη αύξηση καταγράφεται και στο επίπεδο της ιδιωτικής επένδυσης.

  Αύξηση 2,8% του ΑΕΠ στα φορολογικά έσοδα 

  Τονίζεται επίσης ότι η εφαρμογή του σχεδίου αυξάνει το λόγο των φορολογικών εσόδων προς το ΑΕΠ κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, δημιουργώντας έτσι δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπει τη μείωση των φόρων ή/και την αύξηση των δημόσιων δαπανών, κάτι που μπορεί να δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

  Σχετική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρει ότι βάσει εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ, μεταρρυθμίσεις που θα έκλειναν την απόσταση μεταξύ Ελλάδας και του μέσου όρου της Ε.Ε. σε ότι αφορά το κράτους δικαίου, στο μισό της σημερινής απόστασης, θα μεταφραζόταν σε μακροπρόθεσμη αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας των συντελεστών παραγωγής (TFP), και επομένως του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, κατά 15%.

  Μεταρρυθμίσεις που μειώνουν την απόσταση από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα του συστήματος δικαιοσύνης, το κόστος ενεργειών που οδηγούν σε εφαρμογή των όρων των συμβάσεων και την διάρκεια των διαδικασιών αφερεγγυότητας, επίσης συσχετίζονται με ισχυρές θετικές επιπτώσεις στη παραγωγικότητα και τα επίπεδα φυσικού ΑΕΠ, επενδύσεων και απασχόλησης.

  Η εκτίμηση του ΣΟΕ

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) η πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου, δηλαδή η χρήση του συνόλου της χρηματοδότησης σε επιχορηγήσεις και δάνεια και η πλήρης εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μπορεί δυνητικά να αυξήσει το επίπεδο του πραγματικού Α.Ε.Π. κατά 7,7%, έως το 2026, σε σχέση με το σενάριο βάσης.

  Αυτό συνεπάγεται μια θετική συμβολή στο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά περίπου 1,24% ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, την περίοδο 2021-2026, με τις ιδιωτικές επενδύσεις να αυξάνονται κατά περίπου 20%. 

  Σε σχέση με την μελέτη της ΤτΕ, τα αποτελέσματα της συμπληρωματικής άσκησης δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη επίδραση του Σχεδίου στο ύψος του ΑΕΠ. Η θετική αυτή διαφορά προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα της βελτίωσης της πλευράς προσφοράς της αγοράς εργασίας, δηλαδή της αύξησης του μέσου επιπέδου δεξιοτήτων και της μέσης αποτελεσματικότητας του εργατικού δυναμικού. 

  Με βάση αξιόπιστα εμπειρικά ευρήματα που αναφέρονται στην οικονομική βιβλιογραφία, η προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης θα μειώσουν τα ποσοστά φτώχειας και κοινωνικών και οικονομικών αποκλεισμών, καθώς επίσης και τις εισοδηματικές και άλλες ανισότητες. Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αύξηση του ΑΕΠ θα ενισχύσει αυτά τα θετικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, η μακροπρόθεσμη αύξηση των εξαγωγών θα μειώσει τον βαθμό έκθεσης της οικονομικής δραστηριότητας σε αρνητικά σοκ που επηρεάζουν με ασυμμετρικό τρόπο την εγχώρια ζήτηση.

  Επίσης, οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντος αναμένεται να αυξήσουν την ικανότητα της οικονομίας να προσαρμόζεται γρήγορα και αποτελεσματικά σε αρνητικά σοκ προσφοράς και ζήτησης. Μέσα από αυτά τα κανάλια, και λαμβάνοντας υπόψη μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν το σύστημα υγείας και την λειτουργία των θεσμών, η ποιοτική πρόβλεψη που προκύπτει από την ανάλυση του ΣΟΕ ταυτίζεται με αυτή της μελέτης της ΤτΕ, σύμφωνα με την οποία το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα αυξήσει την οικονομική, κοινωνική και θεσμική ανθεκτικότητα της Ελλάδας.

  Διαβάστε ακόμη: 
   

  * Κατατέθηκε στη Βουλή το "Ελλάδα 2.0" από τον Θ. Σκυλακάκη

  * Κ. Μητσοτάκης: Το εθνικό σχέδιο αλλάζει το υπόδειγμα της οικονομίας - θα δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ