Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Απρ-2021 08:31

  Από τι θα εξαρτηθούν οι επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ στον ηλεκτρισμό

  Από τι θα εξαρτηθούν οι επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ στον ηλεκτρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Μπορεί αυτή τη στιγμή να βρίσκεται υπό κατασκευή ένα νέο εργοστάσιο ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο και ακόμη 5 project να βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, εντούτοις το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας φαίνεται ότι δεν "χωρά" όλα τα έργα.

  Αυτό τουλάχιστον είναι το συμπέρασμα που προέκυψε χθες κατά τη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου Power & Gas Supply Forum, κατά τη διάρκεια του οποίου τοποθετήθηκαν για το θέμα φορείς της αγοράς.

  Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γ. Στάσση, ο οποίος εκτίμησε ότι στο σύστημα θα χωρέσει το πολύ "μιάμιση" ακόμη μονάδα, πέραν εκείνης που κατασκευάζεται από τη Mytilineos αλλά και το σχέδιο της ΔΕΗ να μετατρέψει σε μονάδα φυσικού αερίου την υπό κατασκευή λιγνιτική Πτολεμαΐδα 5.

  Το σχέδιο αυτό της ΔΕΗ για την Πτολεμαΐδα 5 που αποκάλυψε ο κ. Στάσσης διαφοροποιεί κατά πολύ τα δεδομένα στην ελληνική αγορά, με δεδομένο ότι ο σχεδιασμός της ΔΕΗ είναι να μετατρέψει την λιγνιτική ισχύος 660MW σε μονάδα αερίου άνω των 1000MW στα μέσα της δεκαετίας και αφού προηγουμένως λειτουργήσει για λίγα χρόνια ως μονάδα με καύσιμο το λιγνίτη.

  Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Elpedison Ν. Ζαχαριάδης εκτίμησε ότι υπάρχει ηλεκτρικός χώρος για δύο ακόμη μονάδες φυσικού αερίου, εκτός από το σταθμό που βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή.

  Ωστόσο πρόσθεσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προχωρήσει ο μηχανισμός επάρκειας ισχύος, που θα δημιουργήσει κλίμα επενδυτικής ασφάλειας για να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

  Αντίθετα παράγοντα αβεβαιότητας, αποτελούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της αποθήκευσης ενέργειας καθώς εάν ωριμάσουν θεσμικά και οικονομικά οι συνθήκες για έργα αποθήκευσης τότε ενδεχομένως να μη χρειάζονται επιπλέον μονάδες φυσικού αερίου.

  Ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας τόνισε από την πλευρά του ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει υποβληθεί στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το αίτημα για έγκριση του μηχανισμού επάρκειας ισχύος, ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση των νέων αναγκαίων επενδύσεων στο ηλεκτρικό σύστημα, ενόψει και της απολιγνιτοποίησης που θα αφαιρέσει παραγωγική ισχύ.

  Υπενθυμίζεται ότι project κατασκευής νέων μονάδων φυσικού αερίου τρέχουν η Elpedison για μονάδα 826MW στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για μονάδα 665MW στην Κομοτηνή, η ΔΕΗ, η οποία πρόσφατα εξασφάλισε άδεια για μονάδα 665MW επίσης στην Κομοτηνή, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για μονάδα 566MW στη Θίσβη, ο όμιλος Κοπελούζου για μονάδα 662MW στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης και ο όμιλος Καράτζη για μονάδα 660MW στη Λάρισα.

  Παράλληλα σε φάση κατασκευής, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2021, βρίσκεται η πρώτη νέα μεγάλη μονάδα φυσικού αερίου από τη Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας με ισχύ 826MW

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ