Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Μαρ-2021 17:30

  SSM: Αυστηρές συστάσεις στις τράπεζες για κόκκινα δάνεια και κερδοφορία

  SSM: Αυστηρές συστάσεις στις τράπεζες για κόκκινα δάνεια και κερδοφορία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης για νέα κόκκινα δάνεια ώστε να προβαίνουν σε άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με προβλέψεις διευκολύνσεις των δανειοληπτών ζητά από τις τράπεζες ο Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) στην ετήσια έκθεσή του για το 2020 ("ECB Annual Report on supervisory activities 2020”).

  Όπως σημειώνει ο ίδιος ο επικεφαλής του SSM κ. Ανδρέα Ενρία στην έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις τράπεζες την περίοδο της πανδημίας είναι η αντιμετώπιση των υφιστάμενων κόκκινων δανείων και η αντιμετώπιση δημιουργίας νέων. Για το λόγο αυτό, όπως επεσήμανε, ο SSM είχε ζητήσει από πέρσι να προετοιμαστούν κατάλληλα τράπεζες και δόθηκε παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2021 να υποβάλουν τις στρατηγικές μείωσης κόκκινων δανείων.

  Ο κ. Ενρία σημειώνει ότι ο SSM θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά την εφαρμογή προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων, αλλά και τη στρατηγική των τραπεζών σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ποιότητας των κεφαλαίων.

  Ο SSM έχει ήδη διαπιστώσει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες εμφανίζουν χαμηλή κερδοφορία και μη ικανοποιητική μείωση του λειτουργικού κόστους που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουν το γρηγορότερο δυνατόν το επιχειρηματικό τους μοντέλο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και συνεργασίες, όπως συνέβη για παράδειγμα μεταξύ Intesa Sanpaolo - UBI Banca, CaixaBank - Bankia, και Unicaja Banco - Liberbank. Όλες αυτές οι κινήσεις είχαν προληπτικό χαρακτήρα με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και την επιτάχυνση στον τραπεζικό και ψηφιακό μετασχηματισμό.

  Οι συστάσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω του μικρότερου συγκριτικά μεγέθους και του υψηλότερου αποθέματος κόκκινων δανείων στην Ευρώπη.

  Ωστόσο, ο SSM σημειώνει στην έκθεσή του ότι ύστερα από μια βαθιά ύφεση το 2020, αναμένεται δυνατή ανάκαμψη τη διετία 2021-2022, και με δεδομένο ότι οι τράπεζες εισήλθαν σε αυτή την κρίση πιο δυνατές από ό,τι στην προηγούμενη του 2008, θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι το τραπεζικό σύστημα θα βγει πιο δυνατό. Ταυτόχρονα, οι εποπτικές αρχές δεν χρειάζεται να γίνουν πιο αυστηρές, αλλά να παραμείνουν σταθερές στις οδηγίες και τις συστάσεις που έχουν δώσει κατά τη διάρκεια του 2020 χωρίς να δέχονται αποκλίσεις. Ταυτόχρονα, ο SSM υπενθυμίζει ότι μαζί με την ΕΚΤ και τις κυβερνήσεις με τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, έχουν προχωρήσει σε ελαστικοποίηση των κριτηρίων ως προς τις ελάχιστες εποπτικές απαιτήσεις και τις ανάγκες αυξήσεων κεφαλαίων μετά τα stress test. Υπενθυμίζεται ότι ο SSM έχει δώσει στις τράπεζες την ευχέρεια να χρησιμοποιούν κεφάλαια που πριν δεν μπορούσαν να τα εντάξουν στα εποπτικά τους, ενώ δεν πρόκειται να ζητηθεί υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίων από τις τράπεζες μέχρι το τέλος του 2022.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ