Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 20-Μαρ-2021 10:25

  Αναλυτικά οι όροι της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς

  Τρ. Πειραιώς: Η αλήθεια για την πρόταση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και την απόρριψη από το ΤΧΣ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Στην τελική ευθεία βρίσκεται η τελική πρόταση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς προς τη γενική συνέλευση που θα συνεδριάσει στις 7 Απριλίου προκειμένου να εγκρίνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ. Οι πληροφορίες για το σχέδιο της πρότασης επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του Capital.gr για τον στόχο να μειωθεί το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάτω του 33%, μέσω της αύξησης κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση και δημόσια προσφορά.

  Σύμφωνα με το πλάνο της διοίκησης της Τράπεζας, μετά την έγκριση των όρων από τη γενική συνέλευση στις 7 Απριλίου, θα ανοίξει βιβλίο προσφορών (book building) στα μέσα Απριλίου και λίγο αργότερα προς τα τέλη Απριλίου θα ανακοινωθεί η τιμή. Αρχές Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου και η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο.

  Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει διαβεβαιώσει τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ότι υποστηρίζει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου και ότι σχεδιάζει να μειώσει το ποσοστό του κάτω από το όριο του 33,34% (non minority). Σημειώνεται ότι με την αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ, το Ταμείο πλέον θεωρείται ότι συμμετέχει με τους ίδιους όρους με τους ιδιώτες επενδυτές και τους παλαιούς μετόχους με κοινές μετοχές, με κατ’ αρχήν, κατανομή 10% προς τους υφιστάμενους μετόχους μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα.

  Η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με ταυτόχρονη διαδικασία σε Ελλάδα και εξωτερικό και θα μπορούν να συμμετέχουν υφιστάμενοι μέτοχοι. Ωστόσο, η προτεραιότητα θα αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας, για το οποίο θα έχει εξουσιοδοτήσει η γενική συνέλευση των μετόχων (το ΤΧΣ είναι βασικός μέτοχος με ποσοστό σήμερα 61,34%). Η τελική κατανομή και η τιμή θα αποφασιστούν, επίσης, από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς. Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς θα είναι οι Goldman Sachs και η UBS.

  Αναλυτικότερα, οι όροι και οι προϋποθέσεις της δημόσιας προσφοράς είναι οι εξής:

  -Ταυτόχρονη διαδικασία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

  -Ιδιωτική τοποθέτηση (όχι δημόσια προσφορά) μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό και δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

  -Καταρχήν επιμερισμός σε 10% (ενδεικτικά) κατανομή για δημόσια προσφορά στην Ελλάδα σε υφιστάμενους μετόχους.

  -Θα καθοριστεί ελάχιστη και μέγιστη τιμή για την εγγραφή στο βιβλίο προσφορών και τη δημόσια προσφορά.

  -Η τιμή διάθεσης θα καθοριστεί από το βιβλίο προσφορών στην ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και θα είναι κοινή και για τα δύο σκέλη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή για την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

  -Στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα εγγράφονται υποχρεωτικά στην ανώτατη τιμή.

  -Η προνομιακή κατανομή σε υφιστάμενους μετόχους θα αφορά μόνο τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, όχι την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό.

  -Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα διακρίνεται σε δύο υποκατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία θα περιλαμβάνει τους μη ειδικούς επενδυτές και η δεύτερη τους ειδικούς επενδυτές που είναι υφιστάμενοι μέτοχοι. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς μετοχών μεταξύ των κατηγοριών σε περίπτωση αδιάθετων μετοχών κάποιας κατηγορίας

  -Η προνομιακή κατανομή των υφιστάμενων μετόχων που αναμένεται να αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο θα ισχύει τόσο για τους μη ειδικούς όσο και για τους ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

  -Το τελικό ποσοστό για την προνομιακή κατανομή των υφιστάμενων μετόχων που αναμένεται να αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο θα ισχύει τόσο για τους μη ειδικούς όσο και για τους ειδικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

  *Διαβάστε επίσης:

  -Τράπεζα Πειραιώς: Στόχος να πέσει κάτω του 33% το ποσοστό του Δημοσίου

  -Στο επίκεντρο της Τράπεζας Πειραιώς, δάνεια σε υποδομές 3,5 δισ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ