Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Μαρ-2021 16:07

  Έρχεται μπαράζ αξιολογήσεων για το χρέος - Οι προσδοκίες του ΥΠΟΙΚ

  Έρχεται μπαράζ αξιολογήσεων για το χρέος - Οι προσδοκίες του ΥΠΟΙΚ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Σε τροχιά διαδοχικών ελέγχων μπαίνει από σήμερα η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας,  με όλους του μεγάλους οίκους αξιολόγηση που παρακολουθούν την οικονομία να ανανεώνουν τις εκτιμήσεις τους για την Ελλάδα από σήμερα μέχρι και τα μέσα Ιουλίου. 

  Πρώτος θα είναι, σήμερα, ο καναδικός οίκος DBRS,  που έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα "ΒΒ Low" με σταθερό outlook από το Απρίλιο του 2020.

  Στις 23 Απριλίου τη "σκυτάλη" θα πάρει η Standard and Poor’s,  η οποία μας έχει κατατάξει στη βαθμίδα "ΒΒ-" στην τελευταία αξιολόγηση που έκανε τον Απρίλιο του 2020. 

  Στην 21 Μαΐου, θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Moody’s η οποία μας έχει στη βαθμίδα "Ba3" επίσης με σταθερές προοπτικές. 

  Από τις αξιολογήσεις του 2020,  η Ελλάδα έχει να επιδείξει μια σειρά από πολύ θετικές εξελίξεις. Οι δύο πρώτες εκδόσεις ομολόγων που έκανε το 2021, αυτή του 10ετούς ομολόγου στις 27 Ιανουαρίου και η έκδοση του 30ετούς την περασμένη Τετάρτη,  στέφθηκαν με τεράστια επιτυχία. Η έκδοση του 10ετούς ομολόγου διαμόρφωσε επιτόκιο 0,8%, το χαμηλότερο που είχε ποτέ η Ελλάδα σε αυτή τη διάρκεια,  ενώ το αποτέλεσμα της έκδοσης του 30ετούς ως συμβολισμό έκανε ένα βήμα παραπάνω. Απέδειξε,  ότι μετά τις περιπέτειες των μνημονίων και το τεράστιο "κούρεμα" μέσω του PSI το 2012,  πλέον οι επενδυτές δεν φοβούνται να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα, με διάρκεια πολύ μεγαλύτερη από την "ασφαλή περίοδο" που δημιούργησε η συμφωνία για διευθέτηση του χρέους,  το 2018. Δηλαδή της περιόδου μέχρι και το 2032,  στην οποία το ελληνικό χρέος είναι απολύτως ρυθμισμένο και με πολύ χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες. 

  Επίσης, χθες, η Ελλάδα αποπλήρωσε πρόωρα άλλα 3,3 δισ. ευρώ από το χρέος της στο ΔΝΤ, αφήνοντας μεν ένα υπόλοιπο περίπου 1,8 δισ.,  αλλά κάνοντας ένα ακόμη σταθερό βήμα προς την κανονικότητα. 

  Παράλληλα,  έκανε σημαντικά βήματα και στο πιο επικίνδυνο πεδίο της εικόνας της, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Από τον Ιούνιο του 2019, όταν τα ΜΕΔ έφταναν τα 75 δισ. τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά 30% ή 27 δισ. ευρώ στα 47 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020. 

  Συγκρατημένη αισιοδοξία 

  Παρόλα αυτά, οι προσδοκίες για κάποια θετική έκπληξη με τη μορφή της αναβάθμισης είναι χαμηλές,  καθώς απέναντι από τις θετικές εξελίξεις υπάρχει η αρνητική εξέλιξη της αύξησης του χρέους,  τόσο ως απόλυτο μέγεθος όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ, λόγω των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία.

  Ένα χρέος κοντά στο 208% του ΑΕΠ,  με υψηλά ελλείμματα σε μια συνεχιζόμενη διεθνή αβεβαιότητα που δημιουργεί η συνέχιση της πανδημίας με τη βοήθεια και των προβλημάτων που συνεχίζει να έχει η προμήθεια των εμβολίων, ειδικά για την Ευρώπη,  είναι σημεία ανησυχίας για τους οίκους αξιολόγησης.

  Πάντως η εκτίμηση που περιέλαβε στη χθεσινή της έκθεση η Citigroup ειδικά για την Ελλάδα,  ότι οι οίκοι αξιολόγηση ετοιμάζονται να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας το β' εξάμηνο,  αφήνει ένα περιθώριο αισιοδοξίας για την περίοδο. Το πόσο μέσα θα πέσει, θα φανεί από την αξιολόγηση του περιμένουμε στις 15 Ιουλίου από τον οίκο Fitch o οποίος έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμίδα "ΒΒ", ενώ τον Ιανουάριο άλλαξε τις εκτιμήσεις του για τις προοπτικές της οικονομίας από θετικές σε σταθερές. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ