Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Μαρ-2021 15:04

  BofA: Στο 50% του 2019 ο τουρισμός στην Ελλάδα φέτος - Τα δύο μεγάλα plays του Χρηματιστηρίου

  BofA: Στο 50% του 2019 ο τουρισμός στην Ελλάδα φέτος - Τα δύο μεγάλα plays του Χρηματιστηρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ο τουρισμός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και  το 2019 αντιπροσώπευε περίπου το ένα πέμπτο της συνολικής απασχόλησης, σημειώνει η BofA σε νέα έκθεσή της. Το 2020, ο κλάδος επλήγη έντονα από το σοκ της Covid, με τις αφίξεις τουριστών να μειώνονται κατά 76,5% σε ετήσια βάση, ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε ελληνικά ξενοδοχεία και άλλα τουριστικά καταλύματα μειώθηκε κατά 72% σε σύγκριση με το 2019 (έναντι του μέσου όρου της ΕΕ -52%). Οι διανυκτερεύσεις από μη κατοίκους (ξένους επισκέπτες) μειώθηκαν κατά 77,5%, ενώ οι διανυκτερεύσεις από κατοίκους (εγχώριοι τουρίστες) μειώθηκαν κατά 48,5%.

  Φέτος, ο κλάδος θα επωφεληθεί από την πρόοδο στην εκστρατεία εμβολιασμού και το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων καθώς και των διασυνοριακών ταξιδιών. Μετά τη συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 8% σε ετήσια βάση το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,5% το 2021, υποστηριζόμενη από μια θετική συμβολή από τις καθαρές εξαγωγές (οι προβλέψεις της BofA αφορούν αύξηση του ΑΕΠ στο 2,8% το 2021 και 5,8% το 2022).

  Η πρόοδος στην εκστρατεία εμβολιασμού, όπως επισημαίνει η BofA, θα επιτρέψει τη σταδιακή ανάκαμψη του τουρισμού. Από το σύνολο των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2018/19, το 56,5% ήταν από χώρες της ΕΕ (εκ των οποίων το 35% από χώρες της ευρωζώνης), ενώ το 43,5% από άλλες χώρες. Δεδομένου του βραδύτερου ρυθμού εμβολιασμού στην ηπειρωτική ΕΕ έναντι άλλων περιοχών (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ), σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι οι αυξήσεις από τις τουριστικές ροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι περιορισμένες.

  Η πρόοδος του εμβολιασμού στη χώρα έχει επίσης σημασία και ο στόχος ότι η ανοσία της αγέλης θα επιτευχθεί έως το τέλος του καλοκαιριού συνεπάγεται ένα σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα στο β’ με γ’ τρίμηνο. Κατά συνέπεια, το IOBE εκτιμά ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις φέτος θα κινηθούν περίπου στο 45-50% του επίπεδου του 2019.’

  Πώς να "παίξουν" οι επενδυτές το trade του τουρισμού

  Στις 5 κορυφαίες επιλογές της BofA για τις… καλοκαιρινές διακοπές, τοποθετεί δύο ελληνικές μετοχές, την Eurobank και την Jumbo. Οι υπόλοιπες τρεις είναι Emirates NBD, Coca Cola Icecek, και Alrosa.

  Όπως τονίζει, οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου όπως η Eurobank και η Emirates NBD προσφέρουν έκθεση στην ανάκαμψη της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθώς αναμένεται να επωφεληθούν από την ανάπτυξη της οικονομίας που θα φέρει ο τουρισμός, από την πιστωτική ζήτηση και την ποιότητα του ενεργητικού. 

  Από την Ελλάδα συστήνει επίσης και τη μετοχή της Jumbo καθώς όπως εκτιμά αποτελεί ένα άμεσο play των καταναλωτικών δαπανών (το καλοκαίρι και η περίοδος της επιστροφής στα σχολεία συμβάλλουν στο 30% του ετήσιου τζίρου της εταιρείας).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ