Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Μαρ-2021 08:00

  Ξεκινά το σχέδιο "γρήγορο και οικονομικά προσιτό ίντερνετ παντού"

  Ξεκινά το σχέδιο "γρήγορο και οικονομικά προσιτό ίντερνετ παντού"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Πολύ σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει η διαβούλευση για την επέκταση της καθολικής υπηρεσίας και στην ευρυζωνικότητα, με στόχο να παρέχεται η δυνατότητα γρήγορου ίντερνετ σε όλες τις περιοχές τις χώρας, ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες και μάλιστα προσιτή τιμή. 

  Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΕΤ) Κωνσταντίνος Μασσέλος, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλή για τα πεπραγμένα της ΕΕΤΤ το 2019, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο "προβλέπεται, έτσι κι αλλιώς, από το νόμο 4727”.

  Σύμφωνα με τον κ. Μασσέλο κατά τη διαβούλευση θα εξεταστεί ποιο είναι το επίπεδο ταχύτητας που θα συμπεριληφθεί στην καθολική υπηρεσία για την ευρυζωνικότητα αλλά και το ενδεχόμενο να υπάρχει και κινητή ευρυζωνικότητα στο πακέτο της καθολικής υπηρεσίας. 

  Σημειώνεται ότι η καθολική υπηρεσία είναι το ελάχιστο σύνολο υπηρεσιών στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και κάτοικοι μιας χώρας ανεξαρτήτως της γεωγραφικής τους θέσης και σε προσιτή τιμή. Σήμερα η παροχή περιλαμβάνει κατά βάση τη σύνδεση με το δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο, τις υπηρεσίες πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου και τα κοινόχρηστα τηλέφωνα. Με τον νόμο  4727/2020 για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση θεσμοθετήθηκε η επέκταση της καθολικής υπηρεσίας και στην ευρυζωνικότητας, με βάση και τα όσα προβλέπουν οι σχετικές κοινοτικές οδηγίες. 

  Η γεωγραφική κάλυψη 

  Καθολική υπηρεσία σημαίνει αρχικά ότι υπάρχουν τα απαραίτητα δίκτυα που να προσφέρουν υψηλές ταχύτητες. Έτσι αναμένεται να ξεκινήσει μια γεωγραφική έρευνα στο σύνολο της χώρας που θα καταγράψει την εμβέλεια των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών που είναι ικανά να παρέχουν ευρυζωνικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο ν.4727 η έρευνα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023. 

  Στη συνέχεια το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ορίσει περιοχές όπου διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν ή δεν πρόκειται να δημιουργηθούν δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, ούτε σχεδιάζει κάποιος πάροχος την ανάπτυξή του ή τη σημαντική αναβάθμιση ή επέκταση του δικτύου του, ώστε να φτάνει σε επιδόσεις ταχύτητας λήψης τουλάχιστον 100 Mbps. Τέλος, διερευνά τη δυνατότητα του να υπάρξει η ανάπτυξη δικτύου με την απαραίτητη αποζημίωση. 

  Επιπλέον στην καθολική υπηρεσία εμπεριέχεται και το ζήτημα του κόστους.  Για το λόγο αυτό προβλέπεται ότι η ΕΕΤΤ σε συνεργασία με τη φορολογική Αρχή (ΑΑΔΕ) και την ΕΛΣΤΑΤ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των υπηρεσιών ιδίως σε σχέση με τις τιμές στην Ελληνική Επικράτεια και το εισόδημα του Έλληνα καταναλωτή. Αν διαπιστωθεί ότι οι τιμές δεν είναι οικονομικά προσιτές με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης λαμβάνονται μέτρα για τη στήριξη των καταναλωτών αυτών για σκοπούς επικοινωνίας είτε απαιτείται από τους παρόχους να προσφέρουν σε αυτούς τους καταναλωτές τιμολογιακές επιλογές ή πακέτα διαφορετικά από τα προσφερόμενα υπό τις συνήθεις εμπορικές συνθήκες. 

  Χρονιά ανάπτυξης δικτύων το 2021

  Όπως δήλωσε ακόμη ο κ. Μασσέλος κατά την ενημέρωση της Βουλής, το 2021 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για την ανάπτυξη των δύο σημαντικότερων τεχνολογιών δικτύων στη χώρα, δηλαδή του 5G και των οπτικών ινών. 

  Σημείωσε πως στα δίκτυα κινητής μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διάθεση τους φάσματος πλέον δίνεται έμφαση στην αδειοδότηση των κεραιών με έμφαση στις "μικρές κυψέλες, στα small cells”.

  Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ εκτίμησε ότι το μεγάλο ΣΔΙΤ "Ultra Fast Broadband” πρόκειται να προχωρήσει σύντομα και σημείωσε πως θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την μετάβασης της χώρας από το δίκτυο του χαλκού στο δίκτυο των οπτικών ινών. "Το copper switch off (σ.σ. έξοδος από το χαλκό),  είναι μια πολιτική που -έτσι κι αλλιώς- συζητείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και γενικότερα σε όλο τον κόσμο. Είναι σωστός ο χρόνος να συζητήσουμε κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι υπάρχουν ευκαιρίες, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ευρώπη, που υποστηρίζει δράσεις ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών δικτύων” σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:48 11/05

  Γερμανία: Εντολή στην Facebook να σταματήσει να συλλέγει δεδομένα χρηστών WhatsApp

  Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων του Αμβούργου ζητεί πανευρωπαϊκή ρύθμιση.

  12:41 11/05

  Η eBay διευρύνει τη διαχείριση πληρωμών της στην Ελλάδα

  Δημιουργεί μια απλοποιημένη εμπειρία για τους πελάτες της

  14:15 29/04

  Αποκτήστε εγκαίρως το κατάλληλο laptop ή tablet με όφελος 200€

  Για τους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, καθώς και για τους φοιτητές μία υπολογιστική συσκευή, είτε πρόκειται για tablet είτε πρόκειται για φορητό ή επιτραπέζιο υπολογιστή, αποτελεί πλέον...

  19:17 27/04

  #GrowYourBusiness - The Digital Sessions: Δωρεάν για όλους το 1ο online σεμινάριο για τη Ψηφιακή Παρουσία για επιχειρήσεις

  Διαθέσιμο για όλους στο YouTube κανάλι της COSMOTE το 1ο online σεμινάριο "Ψηφιακή Παρουσία για επιχειρήσεις" του #GrowYourBusiness - The Digital Sessions

  22:42 25/04

  Η μυστηριώδης εταιρία που διαχειρίζεται κυβερνοχώρο του Πενταγώνου

  Ποια είναι η Global Resource Systems LLC που έφτασε να διαχειρίζεται μεγαλύτερο κομμάτι του κυβερνοχώρου από την China Telecom, την AT&T ή την Comcast.

  14:18 22/04

  Together We Can - Όλα όσα τεχνολογία και άνθρωποι μπορούν να καταφέρουν μαζί

  Έχει χαρακτηριστεί ως η σύγχρονη θρησκεία, το νέο πετρέλαιο, ο νέος χρυσός.

  11:25 21/04

  Ρώσοι χάκερς υποστηρίζουν ότι απέσπασαν σχέδια των νέων προϊόντων της Apple

  Κυβερνοεπίθεση από την ομάδα REvil στο σύστημα της Quanta Computer.

  21:48 20/04

  Apple: Παρουσίασε τα νέα iMac και iPad με τον επεξεργαστή M1

  Η Apple παρουσίασε σήμερα το πολυαναμενόμενο iPad Pro μαζί με μια νέα σειρά των iMacs τα οποία έχουν κατασκευαστεί με τον πολυδιαφημισμένο επεξεργαστή M1, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

  10:11 19/04

  Ένα βήμα πιο κοντά στο κβαντικό ίντερνετ με καινοτομία Ολλανδών ερευνητών

  Δημιούργησαν το πρώτο κβαντικό δίκτυο πολλαπλών κόμβων.

  13:54 14/04

  Τα νέα Galaxy S21 5G κάνουν την κάθε ημέρα επική

  Με τη νέα σειρά smartphones της Samsung, Galaxy S21 Series μπορείτε να κάνετε την κάθε στιγμή σας επική και να την αποθανατίσετε ταυτόχρονα σε φωτογραφία αλλά και βίντεο.

  11:16 14/04

  Cosmote: Το 5G ήρθε, το 3G φεύγει

  Αυλαία μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες λειτουργίας.