Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Μαρ-2021 08:00

  Ξεκινά το σχέδιο "γρήγορο και οικονομικά προσιτό ίντερνετ παντού"

  Ξεκινά το σχέδιο "γρήγορο και οικονομικά προσιτό ίντερνετ παντού"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή 

  Πολύ σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει η διαβούλευση για την επέκταση της καθολικής υπηρεσίας και στην ευρυζωνικότητα, με στόχο να παρέχεται η δυνατότητα γρήγορου ίντερνετ σε όλες τις περιοχές τις χώρας, ακόμη και τις πιο απομακρυσμένες και μάλιστα προσιτή τιμή. 

  Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΕΤ) Κωνσταντίνος Μασσέλος, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλή για τα πεπραγμένα της ΕΕΤΤ το 2019, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο "προβλέπεται, έτσι κι αλλιώς, από το νόμο 4727”.

  Σύμφωνα με τον κ. Μασσέλο κατά τη διαβούλευση θα εξεταστεί ποιο είναι το επίπεδο ταχύτητας που θα συμπεριληφθεί στην καθολική υπηρεσία για την ευρυζωνικότητα αλλά και το ενδεχόμενο να υπάρχει και κινητή ευρυζωνικότητα στο πακέτο της καθολικής υπηρεσίας. 

  Σημειώνεται ότι η καθολική υπηρεσία είναι το ελάχιστο σύνολο υπηρεσιών στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες και κάτοικοι μιας χώρας ανεξαρτήτως της γεωγραφικής τους θέσης και σε προσιτή τιμή. Σήμερα η παροχή περιλαμβάνει κατά βάση τη σύνδεση με το δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο, τις υπηρεσίες πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου και τα κοινόχρηστα τηλέφωνα. Με τον νόμο  4727/2020 για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση θεσμοθετήθηκε η επέκταση της καθολικής υπηρεσίας και στην ευρυζωνικότητας, με βάση και τα όσα προβλέπουν οι σχετικές κοινοτικές οδηγίες. 

  Η γεωγραφική κάλυψη 

  Καθολική υπηρεσία σημαίνει αρχικά ότι υπάρχουν τα απαραίτητα δίκτυα που να προσφέρουν υψηλές ταχύτητες. Έτσι αναμένεται να ξεκινήσει μια γεωγραφική έρευνα στο σύνολο της χώρας που θα καταγράψει την εμβέλεια των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών που είναι ικανά να παρέχουν ευρυζωνικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο ν.4727 η έρευνα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023. 

  Στη συνέχεια το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ορίσει περιοχές όπου διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν ή δεν πρόκειται να δημιουργηθούν δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας, ούτε σχεδιάζει κάποιος πάροχος την ανάπτυξή του ή τη σημαντική αναβάθμιση ή επέκταση του δικτύου του, ώστε να φτάνει σε επιδόσεις ταχύτητας λήψης τουλάχιστον 100 Mbps. Τέλος, διερευνά τη δυνατότητα του να υπάρξει η ανάπτυξη δικτύου με την απαραίτητη αποζημίωση. 

  Επιπλέον στην καθολική υπηρεσία εμπεριέχεται και το ζήτημα του κόστους.  Για το λόγο αυτό προβλέπεται ότι η ΕΕΤΤ σε συνεργασία με τη φορολογική Αρχή (ΑΑΔΕ) και την ΕΛΣΤΑΤ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των υπηρεσιών ιδίως σε σχέση με τις τιμές στην Ελληνική Επικράτεια και το εισόδημα του Έλληνα καταναλωτή. Αν διαπιστωθεί ότι οι τιμές δεν είναι οικονομικά προσιτές με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης λαμβάνονται μέτρα για τη στήριξη των καταναλωτών αυτών για σκοπούς επικοινωνίας είτε απαιτείται από τους παρόχους να προσφέρουν σε αυτούς τους καταναλωτές τιμολογιακές επιλογές ή πακέτα διαφορετικά από τα προσφερόμενα υπό τις συνήθεις εμπορικές συνθήκες. 

  Χρονιά ανάπτυξης δικτύων το 2021

  Όπως δήλωσε ακόμη ο κ. Μασσέλος κατά την ενημέρωση της Βουλής, το 2021 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για την ανάπτυξη των δύο σημαντικότερων τεχνολογιών δικτύων στη χώρα, δηλαδή του 5G και των οπτικών ινών. 

  Σημείωσε πως στα δίκτυα κινητής μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διάθεση τους φάσματος πλέον δίνεται έμφαση στην αδειοδότηση των κεραιών με έμφαση στις "μικρές κυψέλες, στα small cells”.

  Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ εκτίμησε ότι το μεγάλο ΣΔΙΤ "Ultra Fast Broadband” πρόκειται να προχωρήσει σύντομα και σημείωσε πως θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την μετάβασης της χώρας από το δίκτυο του χαλκού στο δίκτυο των οπτικών ινών. "Το copper switch off (σ.σ. έξοδος από το χαλκό),  είναι μια πολιτική που -έτσι κι αλλιώς- συζητείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και γενικότερα σε όλο τον κόσμο. Είναι σωστός ο χρόνος να συζητήσουμε κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι υπάρχουν ευκαιρίες, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ευρώπη, που υποστηρίζει δράσεις ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών δικτύων” σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:58 26/01

  Η Dell Technologies παρουσιάζει νέα εργαλεία συνεργατικότητας που εμφανίζονται για πρώτη φορά στην παγκόσμια αγορά

  Μεγιστοποιήστε την παραγωγικότητά σας με καινοτομικά προϊόντα όπως την πρώτη οθόνη 6K στον κόσμο με IPS Black ή το πρώτο πληκτρολόγιο συνεργατικότητας με πιστοποίηση Zoom στον κόσμο.

  13:35 25/01

  ​​​​​​​Έρχονται τα ακουστικά με κόστος κάτω από 100€ που θα αλλάξουν τον ήχο στη ζωή μας

  Τα εξαιρετικά κομψά και stylish ακουστικά της HUAWEI, Freebuds 5i, έρχονται σε λίγες μέρες να μας συνεπάρουν στον ασυναγώνιστο ήχο τους και το μοναδικό τους design, με κόστος κάτω από 100€.

  09:21 25/01

  Παραμένει προβληματική η κατάταξη της Ελλάδας στις ευρυζωνικές συνδέσεις (93η θέση παγκοσμίως)

  Η Ελλάδα υπολείπεται χωρών όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Σερβία στις ευρυζωνικές συνδέσεις σταθερής.

  16:28 24/01

  Το Viber γίνεται υπερ-εφαρμογή με την προσθήκη νέων λειτουργιών

  Οι νέες λειτουργίες περιλαμβάνουν τα Εισερχόμενα Επιχειρήσεων και τον Εμπορικό Λογαριασμό με δυνατότητα αναζήτησης, που θα αποτελέσουν το επόμενο βήμα στη μακροπρόθεσμη στρατηγική του Viber να γίνει...

  11:30 19/01

  Οι Dell PowerEdge servers επόμενης γενιάς προσφέρουν προηγμένες επιδόσεις και ενεργειακά αποδοτικό σχεδιασμό

  Oι νέοι Dell PowerEdge servers προσφέρουν υψηλότερες επιδόσεις, έως και 2,9 φορές για εφαρμογές όπως AI & Data Analytics.

  14:55 16/01

  Ξεπέρασε το 80% η κάλυψη του Cosmote 5G σε όλη την Ελλάδα

  Στο 90% ο στόχος πανελλαδικής πληθυσμιακής κάλυψης για το 2023.

  12:41 13/01

  Στο επίκεντρο η σωστή διαχείριση όλων των εφαρµογών και εργαλείων

  Η διαχείριση της ασφάλειας των δεδοµένων µιας επιχείρησης είναι τόσο σηµαντική όσο και η ίδια η ασφάλειά της.

  12:07 13/01

  20 χρόνια εµπειρίας, καινοτοµίας και εξειδίκευσης στην κυβερνοασφάλεια

  Με γραφεία σε Ελλάδα, Κύπρο, Ηνωµένο Βασίλειο, Σαουδική Αραβία και πελατολόγιο σε 35 χώρες.

  13:10 12/01

  Cyber Insurance: Οι εξελίξεις που φέρνει το 2023

  Οι απαιτήσεις Cyber Security από την πλευρά των ασφαλιστών θα αυξηθούν περαιτέρω µέσα στο 2023 και θα αυξάνονται συνεχώς, παράλληλα µε τις εξελίξεις που παρατηρούνται στο κυβερνοέγκληµα.

  13:05 12/01

  Η ψηφιακή εξέλιξη και η κυβερνοασφάλεια στην ατζέντα των εταιρειών για το 2023

  Κλειδί για τον αποκλεισµό µελλοντικών επιθέσεων είναι η πρόληψη των απειλών σε πραγµατικό χρόνο, προτού προλάβουν να διεισδύσουν στο δίκτυο.

  13:00 12/01

  Η κυβερνοασφάλεια διδάσκεται

  Η ευαισθητοποίηση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι το κλειδί για µια ψηφιακά ώριµη κοινωνία.

  12:43 12/01

  Cybersecurity: Το 2023 αναµένονται νέες απειλές, καθώς το έγκληµα στον κυβερνοχώρο διευρύνεται

  Η ενοποίηση και η ενσωµάτωση των λύσεων σε µια ενιαiα πλατφoρµα κυβερνοασφάλειας είναι ζωτικής σηµασίας.