Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Μαρ-2021 08:41

  Οι προεκτάσεις της αντιμονοπωλιακής έρευνας της Κομισιόν στην αγορά ηλεκτρισμού

  Οι προεκτάσεις της αντιμονοπωλιακής έρευνας της Κομισιόν στην αγορά ηλεκτρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του ΥΠΕΝ και της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρίτ Βερστάγκερ, γνωστοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια νέα αντιμονοπωλιακή έρευνα για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού και τη ΔΕΗ. Ωστόσο η ανεπίσημη αυτή αναφορά, δεν έχει μέχρι στιγμής συνοδευτεί από κάποια επίσημη ενημέρωση της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση, για την έναρξη της έρευνας που γνωστοποιήθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

  Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση της Ε.Ε. δημιουργεί νέα δεδομένα τα οποία προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τόσο η πλευρά της ΔΕΗ όσο και συνολικά οι συμμετέχοντες στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού. Ποια είναι αυτά τα δεδομένα;

  Καταρχάς, σύμφωνα με την εκτίμηση της ΔΕΗ, την οποία συμμερίζεται και μεγάλο μέρος της αγοράς, η έρευνα της ΕΕ αφορά στην υπόθεση του 2017, όταν κλιμάκιο της Κομισιόν είχε διεξαγάγει έρευνα στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ μετά από καταγγελία για χειραγώγηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Συγκεκριμένα τότε, υπήρχαν καταγγελίες ότι η ΔΕΗ χρησιμοποιεί τις υδροηλεκτρικές της μονάδες προκειμένου να χειραγωγήσει τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά και με τον τρόπο αυτό να ελέγξει ποιες μονάδες δικές της ή ανταγωνιστών εντάσσονται στον ημερήσιο προγραμματισμό της αγοράς. 

  Το δεύτερο δεδομένο αφορά στο γεγονός ότι η αντίδραση της Κομισιόν έρχεται με 4 χρόνια καθυστέρηση και ενώ έχουν διαφοροποιηθεί πλήρως οι συνθήκες με την έναρξη λειτουργίας του target model, δηλαδή του νέου μοντέλου της αγοράς. Μάλιστα στη δήλωση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής γίνεται και ειδική αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης και της ΔΕΗ για την ταχεία απολιγνιτοποίηση. Με τους αργούς ρυθμούς που κινείται η Επιτροπή, είναι πολύ πιθανό η όποια απόφαση ή πόρισμα να έχει ξεπεραστεί από την πραγματικότητα, με δεδομένο ότι μέχρι το 2023 η ΔΕΗ θα έχει αποσύρει το σύνολο του λιγνιτικού της στόλου, ενώ και η λειτουργία του target model θα έχει σε μεγάλο βαθμό εξομαλυνθεί και οδηγηθεί σε ωρίμανση.

  Το τρίτο δεδομένο αφορά στο γεγονός ότι ανεξάρτητα από τα κίνητρα ή την στόχευση της έρευνας, η κίνηση της Κομισιόν δημιουργεί ένα νέο πεδίο διαπραγμάτευσης από την πλευρά των Βρυξελλών, ενόψει και των ανοιχτών θεμάτων που έχει η ΔΕΗ με την Επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι κυβέρνηση και ΔΕΗ έχουν υποβάλει στην Κομισιόν δύο διαφορετικά αιτήματα προκειμένου η επιχείρηση να αποζημιωθεί για την πρόωρη απόσυρση των λιγνιτικών της. Το πρώτο αίτημα αφορά στη θέσπιση μηχανισμού στρατηγικής εφεδρείας στον οποίο θα υπαχθούν οι υπό απόσυρση μονάδες λιγνίτη και το δεύτερο αίτημα αφορά στην αποζημίωση της ΔΕΗ για το πρόωρο κλείσιμο μονάδων και ορυχείων που προκαλεί πρόσθετη ζημιά στην επιχείρηση και διαταράσσει τον προγραμματισμό της επιχείρησης. 

  Τέλος το τέταρτο δεδομένο αφορά στο ότι η έρευνα της Κομισιόν, εφόσον στοιχειοθετήσει παραβίαση εκ μέρους της ΔΕΗ των κανόνων ανταγωνισμού, θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων συμμόρφωσης ή εναλλακτικά σε κάποιο πρόστιμο. Βεβαίως χρονικά μια τέτοια εξέλιξη απέχει αρκετά με δεδομένους τους ρυθμούς αλλά και τις προβλεπόμενες διαδικασίες της Κομισιόν, ωστόσο είναι σαφές ότι δημιουργείται για την Επιτροπή ένας νέος μοχλός πίεσης για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ