Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Μαρ-2021 21:34

  Τέσσερα βήματα πιο κοντά στην ουσιαστική εκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό

  Τέσσερα βήματα πιο κοντά στην ουσιαστική εκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Τέσσερα βήματα πιο κοντά την ουσιαστική έναρξη του αποκρατικοποίησης-ορόσημο που αφορά την αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή.

  Στην σημερινή ομιλία του στην Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι το νομοσχέδιο εκπληρώνει τέσσερα βασικά προαπαιτούμενα για την έναρξη της επένδυσης. Συγκεκριμένα:

  - Την κύρωση της σύμβασης διανομής και του ειδικού διαγράμματος διανομής.

  - Τη σύσταση δικαιώματος επιφανείας ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

  - Τη ρύθμιση της διαδικασίας εισφοράς των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επιφάνειας και πλήρους κυριότητας των ακινήτων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά.

  - Την παροχή της δυνατότητας διενέργειας πρόδρομων εργασιών, χωρίς καμία επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου.

  Ο υπουργός Οικονομικών θύμισε ότι εκτός από το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό πάρκο στην Ευρώπη έκτασης 2.000 στρεμμάτων που θα δημιουργηθεί στον χώρο του Ελληνικού, η αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου της Αθήνας θα είναι μια επένδυση η οποία θα αγγίξει τα 8 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 75.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την πλήρη λειτουργία του έργου, συμβάλλοντας στην ενίσχυση κατά 2,4% του ΑΕΠ μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσής του.

  Εκτιμάται ότι τα φορολογικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, κατά την 25ετή επενδυτική δραστηριότητα του έργου (κατασκευή και λειτουργία), θα ξεπεράσουν τα 14 δισ. ευρώ, σε φόρους εισοδήματος, εταιρικούς φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους ακινήτων και ΦΠΑ.

  Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στη διανομή των χώρων της έκτασης επεσήμανε ότι ο στόχος της διακράτησης στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, τουριστικών υποδομών με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χωρική γειτνίαση, ικανοποιήθηκε πλήρως.

  Τόνισε επίσης ότι ιδιαίτερης σημασίας είναι και η διατήρηση της κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στη ζώνη πολεοδόμησης Α-Π4 "Πολεοδομικού Κέντρου Λεωφόρου Βουλιαγμένης", που προορίζεται να αποτελεί περιοχή υπερτοπικού και πολυλειτουργικού χαρακτήρα, με κυρίαρχες χρήσεις εμπορίου, γραφείων, τουρισμού, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας.

  Ανάμεσα σε 2 σταθμούς Μετρό, επί της πλέον σημαντικής Λεωφόρου που συνδέει το κεντρικό πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας με την παράκτια ζώνη Νότιου Σαρωνικού, το "Πολεοδομικό Κέντρο Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά" προορίζεται να αποτελέσει τον πλέον σημαντικό και οργανωμένο υποδοχέα παραγωγικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με τουρισμό και αναψυχή.

  Σε ό,τι αφορά την ποσοτική αξιολόγηση της συμφωνίας διανομής ο υπουργός Οικονομικών θύμισε ότι το Υπουργείο Οικονομικών απευθύνθηκε στον θεσμοθετημένο τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας, δηλαδή το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, πριν την εκκίνηση της διαπραγμάτευσης, για να ζητήσει τη γνώμη του ως προς τη διανομή.

  Η ποσοτική σύγκριση της δομήσιμης επιφάνειας που πρότεινε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να παραμείνει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου και της δομήσιμης επιφάνειας που τελικά παραμένει κατόπιν της διαπραγματευσης του ΥΠΟΙΚ, είναι κατά 50,36% περισσότερη δομήσιμη επιφάνεια στην ιδιοκτησία και προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, ήτοι 336.434,39 περισσότερα τ.μ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ