Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Μαρ-2021 08:08

  Ξεκινούν από το Τατόι οι υπογειοποιήσεις του δικτύου διανομής

  Ξεκινούν από το Τατόι οι υπογειοποιήσεις του δικτύου διανομής
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στην άμεση έναρξη των διαδικασιών υπογειοποίησης του δικτύου διανομής προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αποκάλυψε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο "Πρώτο Θέμα" ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας. 

  Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, για τον λόγο αυτό είχε προταθεί να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης έργα για την υπογειοποίηση περίπου 2.000 χλμ εναέριων καλωδίων κατά κύριο λόγο μέσης και χαμηλής τάσης.

  Σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ, η εκπόνηση της μελέτης προτεραιοποίησης των περιοχών έχει ήδη ανατεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ, με τα αποτελέσματα αυτής να αναμένονται εντός των επόμενων εβδομάδων προκειμένου να ξεκινήσουν οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες. 

  Ο κ. Σκρέκας αποκάλυψε ότι η πρώτη υπογειοποίηση θα ξεκινήσει από την περιοχή του Τατοΐου το καλοκαίρι, προκειμένου να προστατευθεί, κατ’ αρχάς, η Πάρνηθα, ο σημαντικότερος "πνεύμονας" πρασίνου της Αττικής, αλλά και το Κτήμα Τατοΐου, το οποίο αποτελεί ένα εμβληματικό έργο για την ελληνική οικονομία με τη μετατροπή των πρώην ανακτόρων σε μουσείο. 

  Παράλληλα ανεξάρτητα από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δρομολογήσει έργα εκσυγχρονισμού και συντήρησης του δικτύου, ύψους 1,6 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας, τα οποία μπορούν να αυξηθούν κατά 50%. Μεταξύ αυτών είναι έργα υπογειοποίησης καλωδίων, προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ. 

  Τέλος όπως αποκάλυψε ο κ. Σκρέκας, εκτός από τις επενδύσεις για την αναβάθμιση των υποδομών, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωράει στην ενίσχυσή του και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού με την πρόσληψη 664 εργαζομένων. Η διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και τις επόμενες δύο εβδομάδες θα σταλεί σχετικό αίτημα στο ΑΣΕΠ.
   
  Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών του ΔΕΔΔΕΗ τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις του διαχειριστή στο δίκτυο διανομής έχουν μειωθεί πάνω από 70%, ως αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής κρίσης αλλά και εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει από το 2015 και μετά η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία των ισολογισμών του ΔΕΔΔΗΕ, από επενδύσεις ύψους 523,9 εκατ. ευρώ το 2009, το 2017 φτάσαμε ο διαχειριστής να υλοποιεί επενδύσεις μόλις 140 εκατ. ευρώ. Η μείωση των επενδύσεων αποδίδεται πρωτίστως στην δεινή οικονομική κατάσταση του μητρικού ομίλου ΔΕΗ, που ως γνωστόν την τετραετία 2015 – 2019 βρέθηκε στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. Τέλος είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 εγκαταστάθηκαν 3200 νέοι μετασχηματιστές ενώ το 2019, ο ΔΕΔΔΗΕ τοποθέτησε μόλις 331 νέους μετασχηματιστές, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ