Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Μαρ-2021 15:59

  Μήνυμα Λαγκάρντ ότι η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει ένα ράλι των αποδόσεων να εκτροχιάσει την ανάκαμψη

  Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:25

  Το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επιτρέψει μια ανεπιθύμητη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών να εκτροχιάσει την εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρωζώνης επανέλαβε σήμερα η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

  Η πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα στις οικονομικές προοπτικές διατηρείται εν μέσω των διαταραχών που συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

  Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να επιτρέψει ένα νέο ράλι των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα να ανακόψει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης. 

  "Η διασφάλιση ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών την περίοδο της πανδημίας παραμένει κρίσιμης σημασίας", ανέφερε. "Τα επιτόκια στις αγορές έχουν αυξηθεί από την αρχή του έτους, κάτι που ενέχει κινδύνους στις ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες".

  "Εάν δεν υπάρξει απάντηση σε μεγάλες και επίμονες αυξήσεις [των επιτοκίων] στις αγορές, ενδεχομένως να υπάρξει μια πρόωρη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμούμε σε μια χρονική περίοδο που η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών παραμένει ένα αναγκαίο στοιχείο για να μειωθεί η αβεβαιότητα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, στηρίζοντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα και διασφαλίζοντας τη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο", ανέφερε.

  Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η τελευταια απόφαση της ΕΚΤ για την επιτάχυνση των αγορών το επόμενο τρίμηνο, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας (PEPP), όπως εξήγησε. Διευκρίνισε πάντως ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν να δουν μαζικές αγορές από την επόμενη Δευτέρα. "H EKT δεν κάνει μικρο-διαχείριση", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

  Η πρόεδρος της ΕΚΤ επιχείρησε ταυτόχρονα να αμβλύνει και τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο εκτόξευσης του πληθωρισμού το επόμενο διάστημα.

  Ο πληθωρισμός έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω κάποιων προσωρινών παραγόντων και μετά την άνοδο των τιμών στην ενέργεια, ανέφερε. Ενδεχομένως, στο τέλος του έτους να φτάσει το 2%, αλλά αυτό θα οφείλεται σε ζητήματα τεχνικής φύσης και σε προσωρινούς παράγοντες καθώς οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υποτονικές, πρόσθεσε. 

  Αδύναμο το α' τρίμηνο, καλύτερη η εικόνα στη συνέχεια 

  Αν και για το α' τρίμηνο η ΕΚΤ περιμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής αδυναμίας, η εικόνα αναμένεται να βελτιωθεί στη συνέχεια. 

  Για τους επόμενους μήνες, η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί σε συνδυασμό με την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού - εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις από την πανδημία - θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη. 

  Η αξιολόγηση αυτή αποτυπώνεται και στο βασικό σενάριο των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας: οι προβλέψεις τους τοποθετούν την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 4,0% το 2021, 4,1% το 2022 και 2,1% το 2023. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις (Δεκέμβριος 2020) το outlook για την οικονομική δραστηριότητα παραμένει αμετάβλητο σε γενικές γραμμές.

  Παράλληλα, οι τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ τοποθετούν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 1,5% το 2021, 1,2% το 2022 και 1,4% το 2023. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου το outlook αναθεωρήθηκε ανοδικά για το 2021 και το 2022 και παρέμεινε αμετάβλητο για το 2023.

  Δ. Στόλης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ