Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Μαρ-2021 23:03

  Αξιοποίηση Ελληνικού: Οι τελικές ρυθμίσεις ιδιοκτησίας

  Αξιοποίηση Ελληνικού: Οι τελικές ρυθμίσεις ιδιοκτησίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Στην τελική ευθεία μπαίνει η καταβολή του τιμήματος των 915 εκ. ευρώ για το Ελληνικό από την Lamda Development και η έναρξη της επένδυσης 1,25 δισ. ευρώ, με το νομοσχέδιο για την διανομή των δικαιωμάτων κυριότητας επί της έκτασης του ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας στο Ελληνικό που κατέθεσε σήμερα το υπουργείο Oικονομικών.

  Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου για το νομοσχέδιο για την "Κύρωση Σύμβασης Διανομής Ακινήτου – Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας Ακινήτου Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά και ρύθμιση συναφών θεμάτων", η διαδικασία μεταβίβασης μετοχών θα έχει ως εξής:

  Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισφέρει, χωρίς αντάλλαγμα, τα εμπράγματα δικαιώματα που έχει στα 6.200 στρέμματα του ακινήτου του Ελληνικού στο ΤΑΙΠΕΔ, εγγυώμενο ότι είναι απαλλαγμένα από βάρη, χρέη, φόρους τέλους δικαστικής εμπλοκής. Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο θα συστήσει δικαίωμα επιφανείας με διάρκεια μέχρι και 99 χρόνια για το ακίνητο υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα είναι επίσης απαλλαγμένο από οποιοδήποτε βάρος και νομική διεκδίκηση. Το δικαίωμα των 99 ετών ξεκινά από τη μεταβίβαση των εμπράγματων δικαιωμάτων επί του ακινήτου του ΤΑΙΠΕΔ στην Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης Ακινήτων Ελληνικού Αεροδρομίου Α.Ε. (Ελληνικό Α.Ε. )

  Μαζί με την παραχώρηση του δικαιώματος δίνεται το δικαίωμα για ανέγερση, κατασκευή ή κατεδάφιση κτηρίων επί του ακινήτου. Επίσης ο δικαιωματούχος θα πρέπει μετά την λήξη των 99 ετών να επιστρέψει το ακίνητο με τα κτίσματα που θα περιέχονται σε αυτό.

  Η μεταβίβαση των μετοχών

  Το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβάσει τα εμπράγματα δικαιώματα επί του Ακινήτου ως μοναδικός μέτοχος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στην "Ελληνικό Α.Ε.". Τα δικαιώματα αποτιμώνται σε 911.200 ,000 ευρώ και έναντι αυτών εκδίδονται 9.112.000 ονομαστικές μετοχές αξίας 100 ευρώ η κάθε μια. Το σύνολο του τιμήματος των μετοχών θα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ έναντι του συμφωνημένου τιμήματος για την αγορά του συνόλου των μετοχών της "Ελληνικό ΑΕ". Η εισφορά των δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην "Ελληνικό Α.Ε." απαλλάσσεται από φόρο, εισφορά, τέλος ή δικαίωμα έναντι του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ.

  Τέλος δίνεται το δικαίωμα της αγοράς 100% των μετοχών της "Ελληνικό Α.Ε." από την κατά 100% θυγατρική της εταιρία ειδικού σκοπού "Hellinikon Global ISA" ενώ η τελευταία θα έχει το δικαίωμα και να προχωρήσει σε εργασίες εντός του ακινήτου. 

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που "ξεκλειδώνει" την επένδυση στο Ελληνικό

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ