Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Φεβ-2021 14:58

  Χρ. Σταϊκούρας: Εξετάζουμε την πρόταση της ΤτΕ για "bad bank"

  Χρ. Σταϊκούρας: Εξετάζουμε την πρόταση της ΤτΕ για "bad bank"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:35

  Για πρώτη φορά η πολιτική ηγεσία του υπ. Οικονομικών επιβεβαιώνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για δημιουργία "κακής τράπεζας".

  Όπως ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή, ο υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σχετικά με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, στα εργαλεία που χρησιμοποιεί και εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται η πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία "bad bank", "με την αξιοποίηση διεθνών συμβούλων". Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η αναφορά γίνεται στην "πρόταση για τη δημιουργία μιας εταιρίας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση ενός ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, προβλέποντας και την αντιμετώπιση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης”.

  Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η αξιολόγηση γίνεται με γνώμονα την ανάλυση κόστους - οφέλους για πολίτες, Δημόσιο και τράπεζες, τηρώντας και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. "Την ίδια αξιολόγηση κάνουν αυτή την περίοδο τραπεζικά ιδρύματα, φορείς και θεσμοί, χωρίς κανείς -μέχρι σήμερα- να την έχει ολοκληρώσει", κατέληξε.

  Για το θέμα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων αναφέρθηκε και στο υφιστάμενο πλαίσιο του Ηρακλή, ανακοινώνοντας την παράταση και επέκταση του "πετυχημένου σχήματος Ηρακλής". Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών για μια τέτοια πρωτοβουλία είναι θετικές όλες οι ελληνικές τράπεζες, όπως επιβεβαιώνεται σε πρόσφατη ανακοίνωση, της 5ης Ιανουαρίου, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

  Αυτή η επέκταση θα καλύπτει το διάστημα από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, και θα αποβλέπει στη περαιτέρω – σημαντική – μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. "Εκτιμούμε ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν, μέσα από τον νέο πρόγραμμα, να πραγματοποιήσουν ακόμη πιο δυναμικές πολιτικές μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, φτάνοντας σύντομα σε μονοψήφια ποσοστά" είπε ο κ. Σταϊκούρας. Όλες τις λεπτομέρειες, τεχνικές και νομικές για τον υφιστάμενο και νέο Ηρακλή έδωσε στους βουλευτές ο υφ. Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός, με ενημερωτικό σημείωμα που παρουσίασε το Capital.gr (Απαντήσεις σε 8 κρίσιμες ερωτήσεις για τον "Ηρακλή").

  Ελληνική Ένωση Τραπεζών

  Οι τράπεζες είναι ανοιχτές σε όλες τις προτάσεις για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, περιλαμβανομένης της πρότασης της ΤτΕ για τη "bad bank", δήλωσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) κ. Γ. Χατζηνικολάου. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι υπάρχουν διαστάσεις της πρότασης αυτής που χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση και πιθανές εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιας και δεν υπάρχει προηγούμενο,  όπως με τον Ηρακλή.

  "Γι' αυτό τον λόγο, στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και ύστερα από το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών να διατυπώσουμε τις παρατηρήσεις μας, βρισκόμαστε στη διαδικασία λεπτομερούς ανάλυσης της πρότασης της ΤτΕ, με την βοήθεια ειδικού εξωτερικού συμβούλου", ανέφερ. Πάντως, συμφώνησε ότι το θέμα των bad bank είναι ήδη μέρος του ευρωπαϊκού διαλόγου. Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας, συζητήθηκε το θέμα. Μάλιστα, δήλωσε ότι έχει στα χέρια του ένα πιο πρόσφατο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Σεπτέμβριος 2020), που εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο αυτές οι εταιρείες διαχείρισης ενεργητικών να ασχοληθούν ειδικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που προκάλεσε, πανευρωπαϊκά, η πανδημία.

  Γιάννης Στουρνάρας

  Νέα προειδοποίηση για την ανάγκη δημιουργίας Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού ("bad bank") απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας σε παρέμβασή του στη Βουλή. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Στουρνάρας, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πιο αδύναμο σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά, σε μία περίοδο αυξημένων κινδύνων λόγω κορονοϊού και με μία επιπλέον επιβάρυνση, αυτή του υψηλότερου όγκου κόκκινων δανείων στην Ε.Ε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ποιότητα των κεφαλαίων που επηρεάζεται αρνητικά λόγω της συμμετοχής (σε αυτά) των απαιτήσεων από αναβαλλόμενη φορολογία.

  Ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε την πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού, σημειώνοντας ότι είναι η βέλτιστη λύση για ταυτόχρονη μείωση κόκκινων δανείων και αναβαλλόμενης φορολογίας, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των νέων κόκκινων δανείων λόγω πανδημίας, ενώ αποτελεί μέρος της στρατηγικής που έχει ανακοινώσει η Κομισιόν και τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

  Όλη η συζήτηση στη Βουλή:

  Γ. Στουρνάρας: Νέα προειδοποίηση στη Βουλή για την ανάγκη "bad bank"

  Απαντήσεις σε 8 κρίσιμες ερωτήσεις για τον "Ηρακλή"

  ΕΕΤ: Δεν μπορούν όλοι να πάρουν δάνεια - Κατ’ αρχήν ναι στην "bad bank"
   

  Διαβάστε επίσης:

  Γ. Στουρνάρας: "Αναγκαία μεταρρύθμιση η εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού - Bad Bank" 

  Επισπεύδεται ο Ηρακλής 2 για νέο γύρο τιτλοποιήσεων 32 δισ. ευρώ
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ