Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Φεβ-2021 16:09

  Παράταση για άλλους έξι μήνες της ενισχυμένης εποπτείας από ΕΕ

  Παράταση για άλλους έξι μήνες της ενισχυμένης εποπτείας από ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Την τυπική παράταση του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας για άλλους έξι μήνες ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 472/2013 (μέρος του αποκαλούμενου "two-pack"). 

  Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η παράταση αυτή αποτελεί σύνηθες και αναμενόμενο διαδικαστικό στάδιο, για το οποίο ζητήθηκε η γνώμη της Ελλάδας και το οποίο χρησιμεύει στην εξασφάλιση συνεχιζόμενης στήριξης για την υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα έναντι του Eurogroup τον Ιούνιο του 2018, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σταθερότητας. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας.

  Με βάση την συμφωνία του καλοκαιριού του 2018 το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που επιβλήθηκε μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος σταθεροποίηση θα ανανεώνεται σε εξαμηνιαία βάση μέχρι και το 2022.

  Τότε θα γίνει μια γενικότερη αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να αποφασιστεί αν το συγκεκριμένο καθεστώς που επιβάλλει τριμηνιαίες αξιολογήσεις σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά θα συνεχιστεί περαιτέρω. Πάντως αν το καθεστώς τερματιστεί ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας θα εξισωθεί απολύτως με αυτό των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών και θα διεξάγεται αποκλειστικά μέσα από την διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ