Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Φεβ-2021 08:05

  Ξεκινά στο σημερινό Eurogroup η συζήτηση για νέους δημοσιονομικούς στόχους

  Ξεκινά στο σημερινό Eurogroup η συζήτηση για νέους δημοσιονομικούς στόχους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Τάσου Δασόπουλου

  Η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο θα παρακολουθούνται ελλείμματα και χρέος για την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη μέλη στην μετά τον κορονοϊό εποχή, αναμένεται να ανοίξει για πρώτη φορά στην σημερινή συνεδρίαση Eurogroup.

  Μαζί με την συζήτηση για τις πρόσφατες χειμερινές εκτιμήσεις της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνη θα ξεκινήσουν και την συζήτηση και για την αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) την οποία προωθούν και οι θεσμοί. Τούτο με δεδομένο ότι είναι κοινός τόπος για υπουργούς και θεσμούς, ότι με την σημερινή του μορφή το ΠΣΑ θωρείται παρωχημένο.

  Αν και δεν αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις, είναι προφανές ότι η συζήτηση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς θα καθορίσει και τους δημοσιονομικούς στόχους τους οποίους θα πρέπει να ακολουθήσει μετά το τέλος της κρίσης του κορονοϊού.

  Η συζήτηση όπως θα ανοίξει από τους θεσμούς θα έχει ως στόχο να αναθεωρήσει τις μέχρι τώρα σταθερές του Προγράμματος.

  Πρώτη από όλες την συνθήκη για το χρέος. Σύμφωνα με αυτή, κάθε κράτος-μέλος με χρέος πάνω από 60% του ΑΕΠ, θα πρέπει να μειώνει σε ετήσια βάση το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 1/20, μέχρι να προσεγγίσει ένα χρέος στο 60% του ΑΕΠ ή χαμηλότερο. Για να καταλάβει κανείς πόσο δύσκολο είναι αυτό, μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα την Ελλάδα. Με χρέος σήμερα 208% του ΑΕΠ, μόλις επανέλθουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, η χώρα μας θα πρέπει να βρει έναν τρόπο και να μειώσει το χρέος της κατά 10% του ΑΕΠ σε ένα χρόνο. Στην αναθεώρηση η πρόταση που υπάρχει σήμερα είναι, η ετήσια μείωση του χρέους να εξαρτάται από τον ρυθμό ανάπτυξης.

  Ένας δεύτερος όρος που δείχνει επίσης εκτός εποχής, είναι αυτός που αφορά στο έλλειμμα. Αν ένα κράτος-μέλος καταγράψει έλλειμμα πάνω από 3% του ΑΕΠ, θα πρέπει να δηλώσει -διαφορετικά θα πρέπει να του επιβληθούν- μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε το έλλειμμα να μειωθεί στο επίπεδο του 3% του ΑΕΠ ή χαμηλότερα, σε συγκεκριμένο χρόνο. Σε αυτό το θέμα, η πρόταση που γίνεται, είναι να υπάρχει ένα προληπτικός κανόνας που θα θέλει την ετήσια αύξηση των δαπανών σε κάθε κράτος μέλος, να μην ξεπερνά την αύξηση του ΑΕΠ της.

  Η συζήτηση θα πρέπει να καταλήξει πριν επανέλθουν όλοι στην επιβολή δημοσιονομικών κανόνων κατά πάσα πιθανότητα το 2022. Τούτο διότι η πανδημία του κορονοϊού, δεν επιδείνωσε μόνο τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας, αλλά και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αν διατηρούνταν σε ισχύ το ΠΣΑ θα σήμαινε αιματηρές θυσίες για πολλές χώρες τις Ευρώπης ώστε να επανέλθουν σε δημοσιονομική ισορροπία μετά την κρίση του κορονοϊού. Κάτι τέτοιο θα ακύρωνε στην ουσία την αναπτυξιακή ώθηση που αναμένεται να δώσει το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Η ενισχυμένη εποπτεία

  Με την ευκαιρία της ευρύτερης συζήτησης για τους δημοσιονομικούς στόχους, η Ελλάδα θα έχει περιθώριο να συζητήσει και το ειδικό πρόβλημα που είναι γνωστό ως "ενισχυμένη εποπτεία", η οποία συνεπάγεται τους σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που δεν αναμένεται να επανέλθουν.

  Οι ειδικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία σε συνδυασμό και με τις θετικές αξιολογήσεις που έχει αποσπάσει η Ελλάδα στις τελευταίες αξιολογήσεις, ανοίγει τον δρόμο για να επανέλθει η πρόταση που είχε γίνει από την Κυβέρνηση το 2019, για εξορθολογισμό των δημοσιονομικών στόχων. Ακόμη κι αν οι εταίροι μας επιμείνουν στην διατήρηση της ενισχυμένης εποπτείας μέχρι και το 2022, οι δημοσιονομικοί στόχοι πχ για πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πολύ μικρότεροι.

  Αποφασιστικό ρόλο όμως ειδικά για την τύχη της Ελλάδας δεν θα παίξουν μόνο οι αποφάσεις στην ΕΕ αλλά και η βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ