Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Φεβ-2021 21:20

  Επιδότηση δόσεων - ανάχωμα σε νέα "κόκκινα" δάνεια

  Επιδότηση δόσεων - ανάχωμα σε νέα "κόκκινα" δάνεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  "Γέφυρα ΙΙ", αναστολή πλειστηριασμών και επιδότηση τόκων δανείων περιλαμβάνονται στο πλέγμα προστασίας επιχειρήσεων και νοικοκυριών που θέλει να έχει έτοιμο μέχρι τον Απρίλιο το οικονομικό επιτελείο, ώστε να μειώσει όσο είναι δυνατό τα νέα "κόκκινα” δάνεια λόγω πανδημίας.

  Σε ό,τι αφορά το "Γέφυρα ΙΙ", που θα αφορά την επιδότηση ενήμερων και μη επιχειρηματικών δανείων, οι συζητήσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, των εμπορικών τραπεζών και των εκπροσώπων της Ε.Ε. σχετικά με την "περίμετρο", δηλαδή τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα ενισχυθούν.

  Οι εκπρόσωποι των Θεσμών θέλουν ως αρχή να μπαίνουν στο πρόγραμμα μόνο δάνεια επιχειρήσεων οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από τον κορονοϊό. Θέλουν, δηλαδή, να μπορούν να αποδείξουν μια μείωση τζίρου κατ’ ελάχιστον 20% κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης, έχουν προτείνει να αποκλειστούν εκ των προτέρων οι μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή όσες απασχολούν πάνω από 250 άτομα, ώστε να υπάρξει περιθώριο να επιδοτηθούν περισσότερα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

  Οι εμπορικές τράπεζες προσπαθούν να επεκτείνουν την περίμετρο σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων και για όσο το δυνατόν περισσότερα δάνεια. Στην πρόταση της Ε.Ε. να εντάσσονται μόνο οι πληγείσες επιχειρήσεις έχουν ενστάσεις, καθώς υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που έχουν μείωση τζίρου μικρότερη από 20%, αλλά έχουν δάνεια σε αναστολή που θα κινδυνέψουν να "κοκκινίσουν" μετά την κρίση.

  Το υπουργείο Οικονομικών, που θα είναι ο φορέας του προγράμματος, θέλει με τη σειρά του να επεκτείνει όσο το δυνατόν τον αριθμό των δυνητικών δικαιούχων της επιδότησης, στοχεύοντας στην ενίσχυση μεγάλου αριθμού (υπολογίζουν περίπου 200.000) μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες απασχολούν έως και 250 εργαζομένους. Με αυτό το δεδομένο αποδέχεται την εξαίρεση των μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς οι πόροι του προγράμματος λόγω της παράτασης της πανδημίας θα είναι περιορισμένοι. 

  Η πρόταση του ΥΠΟΙΚ προβλέπει την επιδότηση τοκοχρεολυσίων επιχειρηματικών δανείων για εννέα μήνες με ποσοστό αποκλιμακούμενο ανά τρίμηνο (όπως και στο πρόγραμμα "Γέφυρα Ι") ανάλογα με τον βαθμό εξυπηρέτησης του κάθε δανείου, αν είναι δηλαδή ενήμερο, σε καθυστέρηση ή έχει ήδη καταγγελθεί. Προϋπόθεση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα για την επιδότηση δόσεων δανείων οι δανειολήπτες που έχουν δάνεια με καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες ή έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, θα είναι ο δανειολήπτης να έχει έρθει σε συμφωνία για ρύθμιση του δανείου με την τράπεζα.

  Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Μαρτίου, ώστε το πρόγραμμα να τεθεί σε ισχύ μετά τα μέσα Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου. 

  Πλειστηριασμοί 

  Στο θέμα των πλειστηριασμών, το οποίο ήταν επίσης ένα από τα θέματα της 9ης αξιολόγησης, φαίνεται ότι, λόγω συμφωνίας, θα υπάρξει παράταση για μεγάλο αριθμό περιπτώσεων. Το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι θα υπάρξει αναστολή πλειστηριασμών μέχρι και το τέλος της πανδημίας. Αυτό μεταφράζεται πρακτικά σε αναστολή πλειστηριασμών μέχρι και το τέλος του Ιουνίου για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, ενώ επίσης θα συνεχιστεί η αναστολή και για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. 

  Στο αίτημα των Θεσμών για εκκίνηση των πλειστηριασμών από τις 31 Μαρτίου για όσα δάνεια έχουν καταγγελθεί, αλλά δεν αφορούν πρώτη κατοικία και επιχειρήσεις που δεν περιλαμβάνονται στις πληττόμενες από τον κορονοϊό, η συζήτηση συνεχίζεται, με την πλευρά του ΥΠΟΙΚ να εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει και σε αυτό το πεδίο συμφωνία με τους θεσμούς.

  Επιδότηση τόκων 

  Συμπληρωματικά στο πρόγραμμα "Γέφυρα ΙΙ", για τους πρώτους μήνες του χρόνου, για τα επιχειρηματικά δάνεια θα λειτουργήσει και το πρόγραμμα επιδότησης τόκων, που έχει ανακοινωθεί ήδη από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι θα πάρει και νέα παράταση. 

  Η συγκεκριμένη παρέμβαση χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο και ίσχυε μέχρι και το τέλος του 2020. Τώρα το ΥΠΑΝ σχεδιάζει μια παράταση για άλλους 3 έως και 5 μήνες. Αυτήν τη φορά το πρόγραμμα είναι πολύ πιθανό να καλύπτει, εκτός από τους τόκους του δανείου, και μέρος της δόσης των υφιστάμενων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ