Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Φεβ-2021 15:35

  Άγονος ο διαγωνισμός για το ακίνητο της ΕΤΑΔ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

  Onex: Συμβολικού χαρακτήρα η προσφορά για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. ανακοίνωσε ότι σήμερα, στις 13.00, έληξε η προθεσμία για την υποβολή φακέλου συμμετοχής στον Ηλεκτρονικό Ανοικτό Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για την πώληση ακινήτου, ιδιοκτησίας της και συνολικού εμβαδού 332.137,34 τ.μ., στην περιοχή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

  Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε με απόλυτη διαφάνεια μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΤΑΔ www.e-publicrealestate.gr, σύμφωνα τους Κανονισμούς της Εταιρείας και τις εκτιμήσεις ανεξάρτητων εκτιμητών, ενώ είχε τεθεί ως τιμή εκκίνησης το ποσό των 55 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει η ΕΤΑΔ σε σχετική ανακοίνωση.

  Στη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον συμμετοχής, οπότε ο διαγωνισμός κηρύσσεται άγονος.

  Η Εταιρεία με βάση και τις εξελίξεις στο όμορο ακίνητο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. (ΕΝΑΕ) υπό Ειδική Διαχείριση θα συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα και θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για τις επόμενες ενέργειες της πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βέλτιστη αξιοποίηση του ακινήτου της στο μεγαλύτερο Ναυπηγείο της χώρας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

  Νωρίτερα, σε δημοσίευμα με τίτλο Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Προς… ναυάγιο και ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ το Capital.gr μετέδωσε τα εξής:

  Προς αναβολή εκτιμάται ότι οδεύει ο διαγωνισμός της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την πώληση του ακινήτου ιδιοκτησίας της, εντός της περιοχής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

  Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την συμμετοχή στη δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία, δηλαδή η Pyletech TechnologIes του ομίλου North Star και η Onex, δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε αυτή τη φάση σε διαγωνισμό για το ακίνητο.

  Σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο συμμετοχής στον διαγωνισμό από κάποιον ενδιαφερόμενο θεωρείται πολύ μικρό. Και αυτό διότι η έκταση συνδέεται άμεσα με το λεγόμενο "στρατιωτικό τμήμα” των Ναυπηγείων που βρίσκεται υπό ειδική διαχείριση. Από την στιγμή που ο διαγωνισμός της ΕΝΑΕ κρίθηκε άγονος, δύσκολα θα υπάρξει κάποιος επενδυτής που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ακίνητο της ΕΤΑΔ.

  Ενστάσεις εκφράζουν παράγοντες της αγοράς και για την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού για το ακίνητο που έχει οριστεί στα 55 εκατ. ευρώ. Ειδικά από την στιγμή που στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή είχε υποβληθεί μόνο μια ουσιαστική προσφορά, ύψους 15,1 εκατ. ευρώ από την Pyletech, η οποία δεν έγινε δεκτή επειδή κρίθηκε ιδιαίτερα χαμηλή.

  Σημειώνεται ότι το ακίνητο της ΕΤΑΔ, βρίσκεται σε έκταση 332 στρεμμάτων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη Δεξαμενή Νο5 των Ναυπηγείων, τον Προβλήτα Νο3 καθώς και μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις και τον Προβλήτα Νο4 όπου σήμερα χρησιμοποιείται ως Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων.
  Τα επόμενα βήματα

  Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της αγοράς και τελικά δεν εμφανιστεί κάποιος ενδιαφερόμενος, τότε η ΕΤΑΔ μαζί με το υπουργείο Οικονομικών θα κληθούν να αποφασίσουν το πως θα προχωρήσει εκ νέου ο διαγωνισμός.

  Δεν αποκλείεται να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των δύο διαγωνισμών. Ωστόσο για να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός από τον ειδικό διαχειριστή της ΕΝΑΕ θα πρέπει να προηγηθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της ειδική διαχείρισης που λήγει τον Μάρτιο.

  Πάντως οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ζητούν την μη επανάληψη του διαγωνισμού. "Είναι μάλλον φανερό ότι αν επαναληφθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση, το αποτέλεσμα δεν θα είναι ικανοποιητικό. Οι μόλις δύο συμμετοχές μέχρι τώρα και οι εξευτελιστικές τιμές που προσφέρθηκαν, δεν προοιωνίζουν ότι με την επανάληψη θα προκύψει κάτι καλύτερο. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι η πλέον ενδεδειγμένη λύση θα ήταν η παραμονή των Ναυπηγείων υπό Κρατικό έλεγχο, λύση που πλέον είναι εφικτή με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, αναφέρει ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ