Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Φεβ-2021 08:00

  Όλο το νέο σχέδιο απονομής των εκκρεμών συντάξεων

  Αναδρομικά 3 ταχυτήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Ένα νέο σχέδιο απονομής έως και 170.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων φέτος "τρέχει" το Υπουργείο Εργασίας, μετά την εξαγγελία του ίδιου του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, περί άμεσης καταβολής εθνικής σύνταξης, σαν προθάλαμο της προσωρινής και της οριστικής.

  Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη του e-ΕΦΚΑ θα έχει δύο βασικά σκέλη.

  Το πρώτο σκέλος προβλέπει την καταβολή οριστικών συντάξεων στους συνταξιούχους στους οποίους ήδη καταβάλλονται προσωρινές συντάξεις, ενώ το δεύτερο σκέλος προβλέπει την εκκαθάριση - καταβολή συντάξεων (είτε με τη μορφή της εθνικής - προπροσωρινής σύνταξης, είτε της προσωρινής, είτε οριστικής) για όσους δεν έχουν λάβει έως τώρα ούτε καν προσωρινή.

  Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το εν λόγω σχέδιο προβλέπει:

  *Το πρώτο σκέλος θα αφορά τις ήδη καταβαλλόμενες προσωρινές συντάξεις. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αυτές ανέρχονται σε 32.000, εκ των οποίων οι 18.000 είναι του Δημοσίου και οι υπόλοιπες 14.000 του ιδιωτικού τομέα (σ.σ. τέως ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ). Οι σχετικές αιτήσεις θα προχωρήσουν κανονικά και θα οδηγήσουν στην καταβολή των οριστικών συντάξεων προς τους δικαιούχους, μαζί και των αναδρομικών που προκύπτουν από τη διαφορά μεταξύ της προσωρινής και οριστικής σύνταξης.

  *Το δεύτερο σκέλος αφορά τις υπόλοιπες, δηλαδή εκείνες που προκύπτουν αφούαφαιρεθούν οι ήδη καταβαλλόμενες 32.000 προσωρινές συντάξεις. Οι εν λόγω εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονται138.000. Από αυτές γύρω στις 35.000 -40.000 εκκρεμείς συντάξεις αφορούν ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ και έχει ήδη δρομολογηθεί η οριστική έκδοσή τους.

  Όσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις του Δημοσίου, θα ακολουθήσουν την ίδια "οδό" που ακολουθούσαν και πρώτα, δηλαδή την ταχεία καταβολή προσωρινής σύνταξης. Όσον αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (σ.σ. των τέως ταμείων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), αυτές θα αποτελέσουν, κατά βάση, τη "δεξαμενή" των 70.000 "προ-προσωρινών" συντάξεων, δηλαδή των εθνικών συντάξεων των 345 -384 ευρώ που θα δοθούν "έναντι" της προσωρινής.

  Στη συνέχεια, θα καταβληθούν και οι προσωρινές συντάξεις στους 70.000 αυτούς συνταξιούχους και τέλος οι οριστικές. Παρόμοιο δρόμο θα ακολουθήσουν και οι αιτήσεις που θα κατατεθούν εφεξής, αν και σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, το "καθεστώς" των προ-προσωρινών συντάξεων στο ύψος της εθνικής σύνταξης, θα ισχύει μόνο μία φορά.

  Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος του εν λόγω σχεδίου, η υλοποίηση του θα έχει τρία στάδια, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης:

  "1. Πρώτο βήμα: Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η εθνική σύνταξη, (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με το χρόνο εργασίας). Γι' αυτούς που ήδη περίμεναν χορηγείται αναδρομικά..

  2. Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να "τρέχει" κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα, ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη, εφόσον έχει υποβάλει σχετικό αίτημα, στο επίπεδο που ήδη προβλέπεται από το νόμο(σ.σ. 70% -80% των αποδοχών του τελευταίου 12μηνου πριν τη συνταξιοδότησης.

  3. Το τρίτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ