Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Φεβ-2021 11:11

  BofA: Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Σημαντική η πρόοδος αλλά πολλές οι προκλήσεις

  BofA: Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Σημαντική η πρόοδος αλλά πολλές οι προκλήσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο από την περίοδο της βαθιάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας και οι θέσεις ρευστότητας και χρηματοδότησής τους είναι σε καλή κατάσταση, σημειώνει η BofA Securities, ωστόσο, εξακολουθούν να έχουν την τεράστια "κληρονομιά" προβληματικών assets. Η αμερικανική χρηματιστηριακή εκτιμά πως η διαδικασία μείωσης του ρίσκου στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών θα επιταχυνθεί, ασκώντας συνεπώς πιέσεις στα κεφάλαια. Κατά την BofA, υπάρχει αξία στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών αλλά σε διαφοροποιημένη βάση και έτσι δίνει σύσταση "buy" για τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα, τηρεί στάση "neutral" στην Alpha Bank, ενώ δίνει "underperform" σύσταση στην Τράπεζα Πειραιώς.

  Σε διαφορετικό βαθμό, όλες οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να υποβληθούν σε βαθιά αναδιάρθρωση που θα αλλάξει το προφίλ κερδοφορίας τους καθώς και την κεφαλαιακή τους δύναμη, σημειώνει η BofA. Όπως επισημαίνει, έχει αναπροσαρμόσει τη μεθοδολογία αποτίμησης που χρησιμοποιεί για να λάβει υπόψη τη βελτίωση του κινδύνου (χαμηλότερη απόδοση κρατικών ομολόγων / δείκτες beta των μετοχών), την επιθετική απομόχλευση NPEs με βάση τους στόχους, τις πιθανές ελλείψεις κεφαλαίου και την υψηλότερη μακροπρόθεσμη κερδοφορία. Πιστεύει ότι η μεγαλύτερη αξία μπορεί να βρεθεί στην Eurobank η οποία συνδυάζει διαφοροποίηση και ένα καλύτερο σημείο εκκίνησης σε ό,τι αφορά την έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα assets. Αναβαθμίζει την ΕΤΕ από "Underperform" σε "Buy" καθώς βρίσκεται σε ταχύτερη πορεία προς την ομαλοποίηση, υποβαθμίζει την Alpha σε "Neutral" για λόγους  αποτιμήσεων, ενώ βλέπει υψηλό κίνδυνο dilution στην Πειραιώς και διατηρεί έτσι στάση "Underperform". 

  Σε ό,τι αφορά τις τιμές στόχους, μειώνει αυτήν της Alpha Bank σε 0,90 ευρώ από 0,94 ευρώ πριν, αυξάνει την τιμή-στόχο της Eurobank στα 0,85 ευρώ από 0,52 ευρώ πριν, αυξάνει επίσης αυτήν της ΕΤΕ σε 2,50 ευρώ από 1,26 ευρώ πριν και μειώνει αυτήν της Πειραιώς σε 0,85 ευρώ από 1,28 ευρώ πριν.

  Δυνητικά επικερδής επένδυση 

  Ο χρόνος είναι σημαντικός, όπως σημειώνει η BofA. Αν οι ελληνικές τράπεζες είχαν αρκετό χρόνο για να μειώσουν τα NPE τους, οι ομαλοποίηση των αποδόσεων θα είχε πιο… απομακρυσμένες προοπτικές, αλλά ο κίνδυνος απομείωσης θα ήταν επίσης μικρότερος. Ως έχουν τα πράγματα, θεωρεί ότι μια λύση για τα NPsE είναι ένα επείγον ζήτημα που επιδεινώνεται από τα νέα NPE που αναμένεται να προκύψουν μετά το οικονομικό σοκ που προκαλείται από το ξέσπασμα της πανδημίας.

  Όπως τονίζει, οι τράπεζες μπορούν να αξιολογηθούν μόνο ακολουθώντας μια μικτή προσέγγιση, εξισορροπώντας μια σειρά θεμάτων: i) κερδοφορία σε μια μελλοντική σταθερή κατάσταση · ii) κίνδυνος απομείωσης κατά την εξάντληση κεφαλαίου που προκαλείται από την επιταχυνόμενη απομόχλευση NPE · και iii) ένα εξελισσόμενο κόστος των ιδίων κεφαλαίων, όπως αντικατοπτρίζεται από τα betas της αγοράς. Η αξία μπορεί να βρεθεί, αλλά είναι μια δύσκολη άσκηση και το ιστορικό συναλλαγών δείχνει ότι ο κλάδος υπόκειται σε βαθιές μεταβολές και στις δύο κατευθύνσεις. Επομένως οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών αν και δεν είναι για τους… έχοντες προβλήματα καρδιάς, ωστόσο δυνητικά μπορεί να είναι μία πολύ επικερδής επένδυση. 

  Η μείωση των NPEs είναι η προτεραιότητα

  Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακάμψει από τα βάθη της ύφεσης και της οικονομικής αστάθειας και από την περίοδο της φυγής των καταθέσεων του 2015. Η συνολική χρηματοοικονομική τους θέση είναι πλέον σταθερή (μέσος όρος δανείων προς καταθέσεις (LD) στο 79%), η ρευστότητα έχει βελτιωθεί (o δείκτης κάλυψης ρευστότητας (LCR) ξεπερνά το 100% και στις τέσσερις) και υπάρχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο βασικού κεφαλαίου (μέσος δείκτης CET1 fully loaded στο 12,7%) Ωστόσο, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) εξακολουθούν να αποτελούν συντριπτικό μέρος των ισολογισμών τους (36% έναντι 3% στην Ευρώπη) και η BofA αναμένει ότι οι Αρχές θα συνεχίσουν να πιέζουν τις τράπεζες να καθαρίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

  Τα χαμηλά επιτόκια και μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά NPE θα διευκολύνουν τη μείωση του κινδύνου στους ισολογισμούς των τραπεζών, όπως τονίζει η BofA, ωστόσο, αναμένει πως ένας σχηματισμός νέων NPEs θα ξεκινήσει ξανά μετά τη λήξη στα μορατόρια. Ωστόσο, η λήξη στα μορατόρια μπορεί παράλληλα να οδηγήσει και σε βλετίωση των ποσοστών ανάκτησης. Όπως εξηγεί,  τα δάνεια που είναι σε αναστολή δόσης (περίπου το 16% των δανείων σε εκτέλεση) είναι πιθανό να είναι η κύρια πηγή νέων defaults, ωστόσο αυτά ακολουθούνται από εξυπηρετούμενα δάνεια που θα μπουν σε καθεστώς ρύθμισης (και τα οποία έχουν μεγάλες πιθανότητες να "θεραπευτούν") και άλλα δάνεια τα οποία θα είναι στο Στάδιο 2 (χωρίς ρύθμιση), αν και δεν θα είναι σε μορατόρια (7% και 8%, αντίστοιχα). Συνολικά, εκτιμά πως οι εισροές NPEs το 2021 θα αγγίξουν τα 10,3 δισ. ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με νέα NPEs (καθαρά από εκροές) ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

  Bad bank

  Είναι δύσκολο να υπάρξει ευελιξία στις τράπεζες για τη μείωση του δείκτη NPE, όπως προσθέτει. Είναι σαφές ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, καθώς η οργανική παραγωγή κεφαλαίου μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες να αντισταθμίσουν τις κεφαλαιακές χρεώσεις. Ταυτόχρονα, ωστόσο, τα υψηλά NPEs ενδέχεται να παρεμποδίσουν την οικονομική ανάκαμψη και να καθυστερήσουν την εναρμόνιση των τραπεζών της ΕΕ. Το σενάριο της μείωσης των NPEs μπορεί να επιταχυνθεί ωστόσο εάν για παράδειγμα συσταθεί μια εθνική bad bank, όπως σημειώνει η BofA.

  Κατά την χρηματιστηριακή, θεωρητικά, εάν εφαρμοστεί, η πρόταση της ΤτΕ θα ήταν το ιδανικό πλαίσιο καθώς ασχολείται τόσο με το ενεργητικό όσο και η ποιότητα του κεφαλαίου. Ωστόσο, βλέπει δύο πιθανά ζητήματα: i) το κεφάλαιο των τραπεζών μπορεί να απομειωθεί από τη σταδιακή διαγραφή του DTC, οπότε ο χρόνος απόσβεσης θα ήταν το κλειδί για την αξιολόγηση του κινδύνου dilution  και ii) η Κομισιόν μπορεί να μην δεχθεί την ιδέα της μεταφοράς NPE στη λογιστική τους αξία, καθώς αυτό ενδέχεται να είναι ενάντια στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

  Συνοπτικά, η λύση που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος για την δημιουργία bad bank έχει τo πλεονέκτημα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα κεφαλαίου / NPE με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο. Ωστόσο, μπορεί να είναι καλά ή άσχημα νέα για τους επενδυτές ανάλογα με την εφαρμογή του. Κατά την άποψη της BofA, αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας που πρέπει να εξετάσουν οι αρχές. 
   

  Κεφάλαια 

  Ο κίνδυνος dilution δεν μπορεί εύκολα να μειωθεί κατά την BofA, καθώς: i) η ΕΚΤ έχει επιτρέψει κάποια ρυθμιστική ανοχή αλλά είναι προσωρινή. ii) πιέζονται οι τράπεζες να μειώσουν γρήγορα τα NPEs · iii) η διαδικασία θα οδηγήσει σε αύξηση του βάρους των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) έναντι του κεφαλαίου που μπορεί να θεωρηθεί χαμηλής ποιότητας · iv) η σταδιακή προσαρμογή του IFRS9 θα μειώσει το κεφάλαιο · και v) οι τράπεζες θα πρέπει να εκδώσουν περισσότερα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (subordinate debt) για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς κεφαλαίου.

  Στήριξη από τα μέτρα της κυβέρνησης

  Παρά την πτώση του ΑΕΠ κατά 8,5% τους πρώτους 9 μήνες του 2020, ο οργανικός σχηματισμός NPE εξακολούθησε να βελτιώνεται. Η αναγνώριση μπορεί να έχει καθυστερήσει από το μορατόρια, αλλά πολλά προγράμματα έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία από τις εθνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων επιτοκίου, των δημόσιων δανείων και των κρατικών εγγυήσεων. Η εξελισσόμενη ατζέντα για τη χάραξη πολιτικής παραμένει ένας από τους σημαντικότερους καθοριστικούς παράγοντες για την υγεία των τραπεζών, όπως καταλήγει η αμερικάνικη τράπεζα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ