Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Φεβ-2021 20:01

  Κρίσιμος γύρος επαφών με τους θεσμούς για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων

  Κρίσιμος γύρος επαφών με τους θεσμούς για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκινά σήμερα μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και θεσμών, για το πρόγραμμα της επιδότηση δόσεων ενήμερων και μη επιχειρηματικών δανείων για εννέα μήνες, γνωστό πια και ως "Γέφυρα ΙΙ".

  Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν σε πιο ευνοϊκό περιβάλλον μετά την αναθεώρηση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ, με το οποίο αυξάνεται το ανώτατο όριο κρατικών ενισχύσεων λόγω Covid-19, στα 2 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση από 800.000 ευρώ που ήταν νωρίτερα.

  Η πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών βρίσκει κατ’ αρχήν σύμφωνους τους εκπροσώπους των θεσμών και υποστηρίζεται και από τις τράπεζες αλλά και τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicers). Σε αυτόν τoν γύρο θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η "περίμετρος". Δηλαδή ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα μπορούν να τύχουν επιδότησης στις δόσεις των δανείων τους.

  Κατά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να συμμετέχουν στο πρόγραμμα οι μεγάλες επιχειρήσεις, αφού θα απορροφούσαν το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων πόρων αφήνοντας ακάλυπτο μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνεπώς ο πρώτος περιορισμός είναι ότι το πρόγραμμα θα αφορά τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 250 εργαζόμενους, οι οποίες με βάση τα ευρωπαϊκά στάνταρτ θεωρούνται μεσαίου μεγέθους. Παράλληλα, βέβαια, υποψήφιοι για επιδότηση θα είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

  Σε ένα δεύτερο σημείο που συγκλίνουν υπουργείο Οικονομικών και θεσμοί είναι ότι για να είναι δικαιούχος μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας για επιδότηση δόσεων θα πρέπει να αποδείξει πως έχει πληγεί οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού. Ο πιο εύκολος τρόπος για να γίνει κάτι τέτοιο, είναι να μπορεί να αποδείξει μια επιχείρηση μείωση τζίρου τουλάχιστον 20%, όπως συμβαίνει και με τους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

  Η συζήτηση για τα κριτήρια 

  Το θέμα στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουν υπουργείο Οικονομικών και θεσμοί θα είναι το όριο της κάλυψης οφειλών στο οποίο θα επιδοτούνται οι δόσεις. Από αυτό θα κριθεί κατά ένα μέρος και ο αριθμός των ευεργετούμενων από το πρόγραμμα.

  Θα πρέπει, επίσης, να συμφωνηθούν και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και τα ειδικά χαρακτηριστικά με βάση τα οποία θα είναι υποψήφιες οι επιχειρήσεις για την επιδότηση.

  Η αναθεώρηση του ορίου για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ στα 2 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση διευκολύνει την ένταξη στο πρόγραμμα κάποιων μεγαλύτερων επιχειρήσεων, οι οποίες μέσω επιστρεπτέων προκαταβολών και μέτρων στήριξης πλησίαζαν σε ένα άθροισμα κρατικών ενισχύσεων στα 800.000 ευρώ, που ήταν το προηγούμενο όριο. Ωστόσο, ο αριθμός των δικαιούχων θα περιοριστεί εκ των πραγμάτων από τον προϋπολογισμό του προγράμματος που θα ορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

  Από την ελληνική πλευρά έχει προταθεί το πρόγραμμα να ομοιάζει με το πρόγραμμα "Γέφυρα” που επιδοτεί ήδη δόσεις δανείων συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία. Έτσι, και στο "Γέφυρα ΙΙ”, τα δάνεια θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  - Τα ενήμερα, δηλαδή αυτά που εξυπηρετούνται κανονικά ή έχουν καθυστέρηση μικρότερη από 90 ημέρες.

  - Τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη από 90 ημέρες που δεν έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.

  - Τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.

  Στις δύο τελευταίες κατηγορίες, προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης δόσεων θα αποτελεί ο δανειολήπτης να έχει επικοινωνήσει με την τράπεζά του και να έχει ρυθμίσει την οφειλή του. Η επιδότηση θα ξεκινά από ένα ποσοστό (προτείνεται να είναι 90% για τα ενήμερα, 80% για τα δάνεια σε καθυστέρηση και 70% για τα καταγγελμένα) το οποίο θα αποκλιμακώνεται το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο.

  Το υπουργείο Οικονομικών έχει στόχο να έχει συμφωνήσει στα κριτήρια επιλογής των επιχειρήσεων μέχρι και το τέλος του μήνα, ώστε η λύση της επιδότησης των επιχειρηματικών δανείων να αποτυπωθεί στην έκθεση των θεσμών για την 9η αξιολόγηση που θα δημοσιοποιηθεί στις 25 του μήνα. 

  Στη συνέχεια, θα προχωρήσει στην νομοθέτησή τους με στόχο να το εφαρμόσει από τον Απρίλιο. Στο μεταξύ, ως γέφυρα για την επιδότηση τοκοχρεολυσίων θα λειτουργήσει το πρόγραμμα επιδότησης τόκων δανείων που θα εφαρμοστεί αναδρομικά από 1η/1 μέχρι και 31/1.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ