Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Ιαν-2021 19:16

  Τι αλλάζει με τις προσωρινές συντάξεις

  Αναδρομικά 3 ταχυτήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Δεν καταργούνται οι προσωρινές συντάξεις", αλλά "αλλάζει" το πλαίσιο καταβολής τους,  σύμφωνα αναφέρουν κύκλοι του Υπ. Εργασίας, με αφορμή της χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι "μέχρι σήμερα αυτός που είχε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, υπέβαλλε αίτημα συνταξιοδότησης και αυτόματα ζητούσε να του χορηγηθεί και προσωρινή σύνταξη. Αυτή ήταν ανάλογη της κατηγορίας την οποία ανήκει κάθε ασφαλισμένος. Έτσι για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι το 50% (σ.σ. των αποδοχών του τελευταίου 12μηνου), το 70% για τους  ελεύθερους επαγγελματίες και το 80% για τους μισθωτούς.

  Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν να εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη –σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα- και το δεύτερο βήμα να υπολογιστεί η οριστική σύνταξη.

  Η διαδικασία απονομής σύνταξης είχε δηλαδή δυο βήματα.

  Πλέον, προστίθεται ένα βήμα ακόμη. Συγκεκριμένα:

  1.   "Πρώτο βήμα: Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η Εθνική Σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας). 

  2.       Δεύτερο βήμα: Η αίτηση για την  προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να "τρέχει" κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη.  Παραδείγματος χάρη, τα 384 ευρώ γίνονται 700 ευρώ.

  3.      Το τρίτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης".

  Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν πως "το νέο πλαίσιο έχει δυο εφαρμογές που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται:

  -Η πρώτη εφαρμογή θα αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει  αίτηση συνταξιοδότησης . Αυτοί θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους  μήνες της αναμονής.

  -Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους  θα υποβάλουν από  σήμερα αίτηση συνταξιοδότησης και θα λαμβάνον την Εθνική Σύνταξη  άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίζεται η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και το τρίτο βήμα θα είναι η απονομή της οριστικής σύνταξης".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ