Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Ιαν-2021 08:48

  Moody's: Πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες η αύξηση των NPLs (upd)

  Moody's: Πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες η αύξηση των NPLs (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:20

  Τα υψηλότερα NPEs θα ασκήσουν επιπλέον πιέσεις στα σχέδια των ελληνικών τραπεζών νέα μειώσουν το υψηλό απόθεμα των εκθέσεων αυτών, οι οποίες στο τέλος Σεπτεμβρίου διαμορφωνόταν στα 58,7 δισ. δολάρια ή 35,8% των συνολικών μεικτών δανείων, σε σχέση με το περίπου 3% που είναι ο μέσος όρος για τις τράπεζες της ΕΕ.

  Όπως επισημαίνει η Moody’s, το κύμα των νέων NPEs, τα οποία η ΤτΕ προβλέπει ότι θα αυξηθούν κατά 8-10 δισ. ευρώ το 2021 όταν θα λήξουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, θα πλήξει και τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, των οποίων τα βιβλία δανείων σε μορατόριουμ κυμαίνονται μεταξύ 3,5-5,5 δισ. ευρώ.

  Ωστόσο, εκτιμά ότι το πρόβλημα ποιότητας asset θα είναι πιο οξύ για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία τον Σεπτέμβριο είχε 15 δισ. ευρώ NPEs pro forma για την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσής της τον Δεκέμβριο, από ό,τι για την Eurobank, η οποία τον Σεπτέμβριο είχε εγχώρια NPEs ύψους 5,5 δισ. ευρώ μετά από την τιτλοποίηση περίπου 6,8 δισ. ευρώ σε NPEs τον Μάρτιο.

  Τα νέα NPEs θα έχουν επίσης επιπτώσεις για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα.

  Και οι δύο πρόκειται να ολοκληρώσουν σημαντικές τιτλοποιήσεις NPEs στο α΄ μισό του έτους και θα μειώσουν το απόθεμα των εκθέσεών τους στο περίπου 8,9 δισ. ευρώ για την Alpha Bank από τα 18,3 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020, και στα περίπου 4,3 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από τα 10,3 δισ. ευρώ.

  Η ελληνική κυβέρνηση εισήγαγε μορατόριουμ χρέους για τους πιστωτές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της απάντησης της στην πανδημία, και περίπου 21 δισ. Ευρώ των δανείων των ελληνικών τραπεζών ή περίπου 12% των συνολικών δανείων, έλαβαν αναβολή των μηνιαίων δόσεων από το Νοέμβριο του 2020.

  Μεμονωμένες τράπεζες καθόρισαν τη διάρκεια των μορατοριουμς σύμφωνα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κάθε δανείου, αν και οι περισσότερες περίοδοι αναβολής είτε έληξαν στο τέλος του 2020 ή θα λήξουν μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου του 2021.

  Τα νοικοκυριά αντιστοιχούν στο 40% των δανείων υπό μορατόριουμ και το υπόλοιπο 60% αφορά σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

  Η κυβέρνηση επίσης εισήγαγε ένα πρόγραμμα επιδότησης-γέφυρα μεταξύ των μορατόριουμ και επανέφερε μοντέλα πλήρους πληρωμής σύμφωνα με τα οποία το δημόσιο παρέχει μια εννεάμηνη επιδότηση δόσης για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.

  Η Moodys εκτιμά ότι περίπου 3 δισ. ευρώ στεγαστικών δανείων υπό μορατόριουμ είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα επιδότησης.

  Το hospitality και ο τουρισμός έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία και αντιστοιχούν στο 33% των δανείων υπό μορατόριουμ.

  Το εμπόριο και οι μεταφορές αντιστοιχούν στο 29% και η μεταποίηση στο 12%.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ