Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιαν-2021 07:41

  Ποιοι επιστήμονες θα λάβουν το επίδομα των 400 ευρώ

  Ποιοι επιστήμονες θα λάβουν το επίδομα των 400 ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Το τελικό "πράσινο" φως άναψε χθες για την καταβολή επιδόματος 400 ευρώ στους αυταπασχολούμενους, μετά την τηλεδιάσκεψη είχε χθες ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους επιστημονικών φορέων.

  Συγκεκριμένα, εκπροσωπήθηκαν οι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι και γεωτεχνικοί. Οι εν λόγω κλάδοι επιστημόνων θα είναι αυτοί που θα ωφεληθούν από το επίδομα, το οποίο αναμένεται να καταβληθεί τον επόμενο μήνα.

  Ωστόσο, το επίδομα δεν θα δοθεί "οριζόντια" -σε όλους τους εν λόγω επιστήμονες- αλλά θα ληφθούν υπ’ όψην τρία κριτήρια. Το πρώτο κριτήριο θα είναι το ύψος του εισοδήματος που δήλωσαν πέρσι  (για το 2019), η  μείωση τζίρου κατά τους μήνες της πανδημίας, αλλά και η ηλικία τους.

  Σημειώνεται πως το σχετικό επίδομα, το οποίο θα καλυφθεί με κονδύλια από ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, ψηφίστηκε στο τέλος του περασμένου έτους σε νομοσχέδιο που είχε περάσει ο προηγούμενος Υπουργός Εργασίας, κος Γιάννης Βρούτσης.

  Στόχος ήταν η στήριξη των επιστημόνων στις αρνητικές οικονομικές συνθήκες τις οποίες έχει φέρει η κορονο-κρίση. Ωστόσο, οι μέχρι πρότινος διαβουλεύσεις μεταξύ Υπ. Εργασίας -επιστημόνων δεν είχαν καταλήξει στο τελικό σχέδιο για το εν λόγω επίδομα.

  Κάτι τέτοιο έχει πλέον σχεδόν διαμορφωθεί, αν και λεπτομέρειες θα περιληφθούν σε σχετική Υπουργική Απόφαση, η οποία πιθανότατα θα εκδοθεί την επόμενη εβδομάδα.  

  Σύμφωνα, πάντως,  με την ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας :

  - Η "στόχευση του μέτρου" θα αφορά " στους επιστήμονες που έχουν ανάγκη (με έμφαση στους νέους και αυτούς που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα)".

  - "Θα τεθεί  "πλαφόν" στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020"

  - "Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι και η μείωση των εσόδων των δυνητικά δικαιούχων για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019".

  Στο τεχνικό σκέλος της καταβολής του επιδόματος των 400 ευρώ, από το Υπουργείο Εργασίας, αναφέρεται πως "για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ"".

  Επίσης επισημαίνεται πως "για να γίνει αυτή αποδεκτή" η αίτηση  "θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα  myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)".

  Έπειτα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, "θα ακολουθήσει αυτοματοποιημένος έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η ενίσχυση (με διασταύρωση των σχετικών στοιχείων στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ και της ΑΑΔΕ).  

  Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων που θα προκύψει θα αποσταλεί στη συνέχεια στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, ο οποίος θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης. Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό κονδύλι θα προέλθει από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων που προβλέπεται στον ν. 3986/2011.

  Από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, επισημαίνεται πως  "θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις να εκδοθούν την επόμενη εβδομάδα ώστε να ανοίξει στη συνέχεια η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων".

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ