Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Ιαν-2021 09:57

  Προς "αποσωλήνωση" η οικονομία

  Προς "αποσωλήνωση" η οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Το άνοιγμα του λιανεμπορίου εκτός από μια βαθιά ανάσα για τους επαγγελματίες  είναι το πρώτο βήμα στην πορεία της εξόδου από την εντατική που έχει μπει από τις 7 Νοεμβρίου με το δεύτερο lock down της οικονομίας.

  Η εκκίνηση δόθηκε με υπολογισμένο ρίσκο σε ό,τι αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων, για να υπάρξει μια βελτίωση του κλίματος και να κινηθούν οι καταθέσεις ύψους 15 δισ. που έχουν συγκεντρωθεί του μήνες της πανδημίας, οι οποίες σε ένα μεγάλο μέρος, αποτελούν " αναβαλλόμενη κατανάλωση".

  Από την άλλη, σύμφωνα με υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών οι πωλήσεις λιανικής αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της απώλειας των 3 δισ. ευρώ που έχει κάθε μήνας lockdown στην οικονομία. Οι σκέψεις για τα επόμενα βήματα, όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί από αρμόδιους υπουργούς, είναι η επανεκκίνηση εποχιακών δραστηριοτήτων (π.χ. το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων) των τάξεων του γυμνασίου και του Λυκείου, και στην συνέχεια να γίνει το μεγάλο βήμα για το άνοιγμα και της εστίασης, κοντά στο τέλος Φεβρουαρίου, με τραπέζια εκτός καταστήματος. Αν η απόπειρα πετύχει και μαζί με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα πανδημίας, θα έρθει και η ώρα των αλλαγών στα δημόσια οικονομικά.

  Σήμερα, για χιλιάδες επιχειρήσεις είναι κλειστές με κρατική εντολή, το δημόσιο καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και ένα μέρος του μισθού σε 700.000 υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, είτε μέσω του προγράμματος συνεργασία είτε μέσω των αναστολών των συμβάσεων εργασίας. Έχει αναστείλει πληρωμές φόρους και εισφορών ύψους πάνω από 6 δισ. ευρώ και κάνει τεράστιες ενέσεις ρευστότητας μέσω του προγράμματος των επιστρεπτέων προκαταβολών οι οποίες μαζί με τον πέμπτο γύρο θα έχουν διοχετεύσει ρευστότητα 7 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία .

  Όριο ο Μάρτιος 

  Αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείο δηλώνουν ότι τα μέτρα θα παραμείνουν όπως τα γνωρίζουμε μέχρι και τον Μάρτιο. Η " αποσωλήνωση" θα γίνει σταδιακά από τον Απρίλιο. Τότε, αναμένεται η οικονομία να έχει επανέλθει σε λειτουργία, έστω και με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που γνωρίζουμε ως τώρα. Μετά την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα έρθει ο επόμενος κύκλος, ο 6ος ο οποίος θα καλύψει της απώλειες τζίρου για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Μετά, το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι λιγότερο απαραίτητο καθώς όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν αρχίσει να αποκαθιστούν σε ένα βαθμό τον τζίρο τους και θα πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που είχαν μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία Τότε θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της κάλυψης σε ποσοστό μέχρι και 70% των μη καλυπτόμενων παγίων δαπανών, των ενισχύσεων για εξαγωγικές πιστώσεις και εγγυήσεων από την ΕΤΕπ για νέα δάνεια. Παράλληλα θα τρέχει και το "Γέφυρα 2" για επιδότηση δόσεων επιχειρηματικών δανείων (εξυπηρετούμενων και μη ) για εννέα μήνες. Σε αυτήν την φάση και οι εμβολιασμοί θα έχουν προχωρήσει αλλά και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα αρχίσουν να χαλαρώνουν.

  Υπάρχει και μια επόμενη φάση που θα ξεκινήσει από το Ιούνιο και πλέον τα μέτρα θα στοχεύουν στην ανάκαμψη και τον μετασχηματισμό της οικονομίας, με μέτρα νέας γενιάς όπως κίνητρα συγχωνεύσεων ομοειδών επιχειρήσεων, κοινότητες ΦΠΑ και ειδικές επιδοτήσεις για τουριστικές, εμπορικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ