Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Ιαν-2021 18:20

  ΣτΕ: Δημοσιονομικό κενό, πανδημία και Rafale επικαλέστηκε ο ΕΦΚΑ απέναντι στις απαιτήσεις των συνταξιούχων

  ΣτΕ: Δημοσιονομικό κενό, πανδημία και Rafale επικαλέστηκε ο ΕΦΚΑ απέναντι στις απαιτήσεις των συνταξιούχων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Σε μια μακρά συζήτηση ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας  τέθηκε επί τάπητος  η αναδρομική επιστροφή των περικοπών των κύριων και επικουρικών συντάξεων και των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων - Πάσχα - Θερινής άδειας) που ζητούν οι συνταξιούχοι από τη Δικαιοσύνη.

  Η αντίκρουση των απαιτήσεων των συνταξιούχων ήρθε από τους εκπροσώπους του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ  που επικαλέστηκαν σειρά λόγων που επιβαρύνουν τα δημοσιονομικά, όπως η πρόσφατη κρίση στον Έβρο με την Τουρκία, η αγορά των 18 Γαλλικών αεροσκαφών Rafale, η αγορά  δύο μεταχειρισμένων φρεγατών, το μεταναστευτικό, η πανδημία, η αύξηση των ΜΕΘ λόγω του COVID-19, το εθνικό δημόσιο συμφέρον.

  Ο δικηγόρος του ΕΦΚΑ αναφέρθηκε σε ταμιακές δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στην πανδημία, ενώ έκανε ειδική αναφορά ότι λόγοι  υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την απόρριψη των αιτήσεων των συνταξιούχων.

  Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ, ενώ ανέφερε ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι από τους πληγέντες της πανδημίας. Ακόμη, τόνισε ότι εάν το δικαστήριο κάνει δεκτές τις αιτήσεις των συνταξιούχων, τότε ο ΕΦΚΑ θα αναγκαστεί να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία.

  Αναφέρθηκε ακόμα (πέραν των εθνικών θεμάτων) σε  650.000 εργαζόμενους που  είναι σε αναστολή εργασίας και το Δημόσιο θα καταβάλλει τεράστια ποσά για να μπορέσουν τα άτομα αυτά να επιβιώσουν. Κλείνοντας ο συνήγορος του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε με απορία: "Δεν  ξέρω εάν η χώρα αυτή έχει μέλλον".

   Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει συνδικαλιστικοί φορείς, όπως είναι, μεταξύ των άλλων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος το  Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και ατομικά συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

  Τα αιτήματα

  Η συνεδρίαση διεξήχθη δημόσια στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου  με πρόεδρο την Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια την  σύμβουλο Επικρατείας Άννα Καλογεροπούλου και οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των κύριων συντάξεων και επικουρικών συντάξεών τους, όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων για ένα 11μήνο.

  Ζητούν την ακύρωση:

  1) της υπ΄ αριθμ. Φ.11321/35005/1528/13.10.2020 κοινής υπουργικής απόφασης  για την επιστροφή των μειώσεων των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα και

  2) της  υπ΄ αριθμ. Φ11321/37311/1610/13.10.2020 κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστροφή των μειώσεων συνταξιούχων του δημοσίου τομέα.

  Οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν μετά τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες δικαιώθηκαν, εν μέρει, οι συνταξιούχοι.

  Με τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις ρυθμίζεται,   η από 13.10.2020 άτοκη επιστροφή των μειώσεων μόνο των κύριων συντάξεων και δεν περιλαμβάνεται η επιστροφή των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων  και   δεν ρυθμίζεται  η επιστροφή των τριών επιδομάτων-δώρων (Χριστουγέννων- Πάσχα- Θερινής άδειας).

  Παράλληλα, οι ίδιες προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, προβλέπουν ότι με την καταβολή των ποσών αυτών (διαφορών) στους συνταξιούχους αποσβένονται οι αξιώσεις τους σε ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και των τριών δώρων-επιδομάτων, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016 για τον ιδιωτικό τομέα και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4093/2012 για το Δημόσιο τομέα

  Εξαπάτηση

  Οι συνταξιούχοι ανέφεραν πως εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση, καθώς η τελευταία δια των αρμοδίων υπουργών της, ανακοίνωσε ότι τηρήθηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, ενώ στην πραγματικότητα  συμμορφώθηκε μερικώς στις επίμαχες αποφάσεις, ανέφεραν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την τρίτη ηλικία.

  Ακόμη, αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς του Δημοσίου περί ελλείψεως εννόμου συμφέροντος των προσφευγόντων και απαραδέκτου των αιτήσεων. Το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ έθεσαν θέμα παραδεκτού των αιτήσεων ακυρώσεως των   συνταξιούχων, με το επιχείρημα ότι οι υπουργικές αποφάσεις που προσβάλλουν οι προσφεύγοντες, ρυθμίζουν μόνο τεχνικά-πρακτικά θέματα, δηλαδή,  τον τρόπο, τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες της επιστροφής  των αναδρομικών περικοπών των συντάξεων, ενώ τα ποσά της επιστροφής, το χρονικό διάστημα για το οποίο θα επιστραφούν, κ.λπ. καθορίζονται αποκλειστικά από τους νόμους 4714/2020 και 4734/2020 και όχι από τις υπουργικές αποφάσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ