Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Ιαν-2021 12:15

  Γκάζι από Αθήνα σε Βρυξέλλες για επιτάχυνση του Ταμείου Ανάκαμψης

  Εξηγήσεις για τους αφορολόγητους κοινούς λογαριασμούς ζητά η Ε.Ε. από την Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του  Τάσου  Δασόπουλου

  Σε κοινή προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης και ταχύτερης υλοποίησης Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συμφώνησαν χθες ο  Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πορτογάλο ομόλογό του κ. Αντόνιο Λουίς Σάντος Ντα  Κόστα.

  Με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Πορτογαλία το   επόμενο εξάμηνο, ο Πρωθυπουργός δημιούργησε μια συμμαχία που θα είναι απολύτως απαραίτητη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλο τον "Ευρωπαϊκό Νότο" που περιμένει εναγωνίως τα κονδύλια από  το   Ευρωπαϊκό Μηχανισμό  Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για να μπει σε πορεία ανάκαμψης. Προηγουμένως   όμως,  θα πρέπει  να ολοκληρωθεί  μια  σειρά  πολύπλοκων και  χρονοβόρων  διαδικασιών.

  Η πρώτη από αυτές, είναι η τελική έγκριση του Μηχανισμού από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο. Μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο  μια προσωρινή συμφωνία από τις 18 Δεκεμβρίου, σχετικά με τη διοίκηση και τις διαδικασίες διαχείρισης του Μηχανισμού που  θα διαθέσει συνολικά 672,5 δισ. ευρώ.

  Αφής στιγμής υπάρξουν οι εγκρίσεις, θα πρέπει τα κράτη - μέλη που θα ευεργετηθούν να εγκρίνουν με την σειρά τους στα εθνικά κοινοβούλια το  τελικό κείμενο.  Και  αυτή η διαδικασία  θα έχει πολλές "ταχύτητες", ανάλογες με τις σχετικές διαδικασίες κάθε χώρας.

  Από εκεί και πέρα, ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα μπει  στη φάση της οριστικοποίησης και της υλοποίησης. Τα κράτη-μέλη έχουν στείλει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης. Τα σχέδια βρίσκονται ήδη στη φάση της διαπραγμάτευσης.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Ελλάδα και η Πορτογαλία ήταν   από τις πρώτες  που έστειλαν τα εθνικά τους σχέδια μέσα στον Οκτώβριο. Η διαδικασία, αυτή με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, θα  πρέπει  να ολοκληρωθεί μέχρι  και  το   τέλος   Απριλίου.

  Είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο, καθώς κάποια κράτη - μέλη καθυστέρησαν την αποστολή των εθνικών σχεδίων. Η τελική έγκριση των κειμένων των εθνικών σχεδίων  αναμένεται  στην  καλύτερη  περίπτωση  μέσα στον Μάιο.

  Από τη στιγμή που θα  εγκριθούν στο σύνολο τους τα εθνικά σχέδια, θα αρχίσει   η αντίστροφή μέτρηση και για την καταβολή της προκαταβολής, που θα   αντιστοιχεί στο 13% των καθαρών επιδοτήσεων που έχει  δεσμευτεί για κάθε   χώρα.  Για   την  Ελλάδα, η  προκαταβολή   αυτή   θα  ξεπερνά   τα  2,1   δισ.   αλλά   είναι άγνωστος ακόμη ο  ακριβής  χρόνος με τον οποίο θα  εκταμιευτεί προς  την χώρα μας. Η  πιο αισιόδοξη εκτίμηση θέλει τα χρήματα αυτά να έρχονται μέχρι και τα τέλη Ιουνίου.

  Αναγκαία   η    επιτάχυνση

  Είναι σαφές λοιπόν, ότι η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τον  Πορτογάλο ομόλογό του για επιτάχυνση ήταν απολύτως   βάσιμη. Στο μεταξύ, η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει όσο περισσότερο  χρόνο  μπορεί  με στόχο  να   προχωρήσει χωρίς προβλήματα το Εθνικό  Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

  Οι  ελληνικές  αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις Βρυξέλλες, για  να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των έργων και των μεταρρυθμίσεων που θα   υλοποιηθούν με τα  32  δισ. που έχει εξασφαλίσει η  χώρα.

  Ως γνωστό, τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν τα πρώτα έργα του ελληνικού προγράμματος ώστε να κινητοποιηθεί μέρος του ποσού για την Ελλάδα ίσο με την προκαταβολή που θα λάβει η Αθήνα το  καλοκαίρι. Μέχρι και το τέλος του μήνα,  αναμένεται  να  έχουν στελεχωθεί και η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και  των επιμέρους επιτροπών (ωρίμανσης ελέγχου) στο Υπουργείο ανάπτυξης ώστε να υπάρχει και η  κατάλληλη  υποδομή που θα το προχωρήσει και να το ολοκληρώσει ως το 2026.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ