Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Ιαν-2021 16:12

  Στο μικροσκόπιο των Θεσμών από σήμερα τα νέα μέτρα στήριξης

  Στο μικροσκόπιο των Θεσμών από σήμερα τα νέα μέτρα στήριξης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Ξεκινά σήμερα η συζήτηση με τους Θεσμούς, για τη νέα γενιά μέτρων για την πραγματική οικονομία, τα οποία θέλει να εφαρμόσει το επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να συνεχίσει να στηρίζει επιχειρήσεις και απασχόληση.

  Πρωτοβουλίες, όπως το "Γέφυρα 2" για επιδότηση δόσεων ενήμερων και μη επιχειρηματικών δανείων έως και για 9 μήνες, η ενίσχυση με βάση τις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες, η κάλυψη εξαγωγικών πιστώσεων, βρίσκονται ανάμεσα στα θέματα που θέλει να θέσει πλευρά στο πλαίσιο της 9ης αξιολόγησης με βάση το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας που ξεκινά σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

  Στόχος είναι να καλυφθεί άμεσα το τεχνικό σκέλος, ώστε να οριστικοποιηθούν στη λεπτομέρεια τους οι παρεμβάσεις μαζί με τα εναλλακτικά σενάρια, αλλά και το δημοσιονομικό κόστος, σε συνάρτηση με τον προϋπολογισμό για νέα μέτρα στήριξης 7,5 δισ. μέσα στο 2021. Σε δεύτερο χρόνο και μετά τις συζητήσεις που θα γίνουν από τις 26 του μήνα με τους επικεφαλής των ομάδων της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ESM και της ΕΚΤ θα υπάρξει η τελική έγκριση, ώστε να περάσουν άμεσα στην φάση της υλοποίησης. Απώτερος στόχος είναι η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων να συνοδευτεί και από ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης, που θα είναι η γέφυρα για την μετά τον κορονοϊό εποχή. 

  Προηγουμένως, για περίπου 15 ημέρες, τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών θα "σκανάρουν" τις δαπάνες ύψους 24 δισ. ευρώ που έγιναν το 2020 ως μέτρα στήριξης για την πανδημία. Στόχος είναι, να διαπιστωθεί αν όντως όλο αυτό το ποσό συνδέεται άμεσα, με παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Παράλληλα όμως θα εξεταστεί το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα των μέτρων, όπως θα καταγράφεται από οικονομικούς δείκτες όπως η ανεργία το διαθέσιμο εισοδήματα και το έλλειμμα, πρωτογενές και δημοσιονομικό. 

  Τα δημοσιονομικά θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα, είναι κυρίως αυτά που θα απειλήσουν έναν νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Οι καθυστερούμενες συντάξεις και η συνέχιση διεκδίκησης των αναδρομικών για τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη είναι θέματα τα οποία επισημαίνονται κατ επανάληψη, στις εκθέσεις των θεσμών. Επίσης, θα συζητηθεί και ο νέος σχεδιασμός για τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίου, αλλά και το σύστημα ηλεκτρονικής απονομής των συντάξεων. 

  Μεταρρυθμίσεις 

  Το δεύτερο μεγάλο θέμα μετά το πλαίσιο στήριξης, θα είναι η προώθηση συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Η πρώτη συζήτηση θα αφορά το χρονοδιάγραμμα για την ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού κώδικα και ειδικότερα την έκδοση των 52 εφαρμοστικών αποφάσεων, που εκκρεμούν για να γίνει ο νόμος λειτουργικός.

  Μέρος των συζητήσεων, θα απασχολήσουν οι αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο σχεδιασμός της Ελλάδας για επιτάχυνση της εκκαθάριση των κόκκινων δανείων όπου θα συζητηθούν η επέκταση του σχεδίου Ηρακλής αλλά και η πρόταση της ΤτΕ για την δημιουργία μιας "bad bank" και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ΤΧΣ Οι αλλαγές θα δίνουν την δυνατότητα στο ταμείο, να μπορεί να συμμετέχει στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου των εμπορικών τραπεζών, χωρίς να ενεργοποιείται η διαδικασία για το bail in σε ό,τι αφορά τους μετόχους και τους ομολογιούχους. 

  Θα συζητηθεί τέλος και η ολοκλήρωση της προσαρμογής των αντικειμενικών τιμών στις εμπορικές, με παράλληλη ένταξη άλλων 3000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών και οι ανάλογες προσαρμογές ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ για λαϊκές περιοχές.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ