Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Ιαν-2021 16:16

  Όλα τα ορόσημα πληρωμών προς τα Ταμεία

  Ρύθμιση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

  "Στρωμένοι" με κρίσιμες προθεσμίες είναι οι πρώτοι τέσσερις μήνες του 2021 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυταπασχολούμενους και τα "μπλοκάκια" σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. 

  Οι υποχρεώσεις αυτές θα είναι τόσο εντελώς νέες, όσο και προερχόμενες από την περίοδο 2019-2020.

  Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις νέες, έως τα τέλη του Ιανουαρίου, θα πρέπει να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν για το 2021. Τον ίδιο μήνα, όμως, θα ολοκληρωθεί η καταβολή των επιστροφών εισφορών από την εκκαθάριση του 2019. Τον Φεβρουάριο, θα ξεκινήσει η πληρωμή των νέων μηνιαίων -τρεχουσών εισφορών, οι οποίες θα επιλέξουν τον Ιανουάριο. 

  Από τον Μάρτιο, επίσης, όσοι επαγγελματίες είχαν χρεωστικά υπόλοιπα από την εκκαθάριση του 2019, θα πρέπει να αρχίσουν σταδιακά να τα εξοφλούν. 

  Παράλληλα, σε ισχύ είναι πέντε ρυθμίσεις οφειλών που "γεννήθηκαν" από την έναρξη της πανδημίας, για τους πληττόμενους επαγγελματίες. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η λήξη της αναστολής πληρωμών των εισφορών του διαστήματος Φεβρουαρίου-Μαΐου του 2020, τον Απρίλιο του 2021.

  Πιο αναλυτικά, ο "χάρτης" των νέων και παλιών υποχρεώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών έχει ως εξής: 

  * Επιλογή ασφαλιστικής "κλάσης" για το 2021: Έως τις 31 Ιανουαρίου του 2021 θα πρέπει όλοι οι μη μισθωτοί να επιλέξουν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών τις οποίες επιθυμούν να πληρώνουν για τους επόμενους 12 μήνες. 

  Οι επαγγελματίες (αυτασφαλισμένοι τέως ΟΑΕΕ, τέως ΕΤΑΑ) οι οποίοι έχουν κλείσει πάνω από 5 έτη ασφάλισης πρέπει να επιλέξουν εισφορές κύριας σύνταξης και υγείας από 210 ευρώ/μήνα έως 566 ευρώ/μήνα.

  Η κλιμάκωση των εισφορών οφείλεται από ένα σημείο και έπειτα στην κλιμάκωση των εισφορών κύριας σύνταξης. Οι εισφορές υγείας έχουν δύο κλίμακες (55 ευρώ, 66 ευρώ) και όχι έξι όπως οι εισφορές σύνταξης. 

  Οι αυταπασχολούμενοι με έως 5 έτη ασφάλισης εντάσσονται σε ειδική κατηγορία (126 ευρώ/μήνα). Όσοι είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών επικουρικού (ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης), έχουν τρεις επιλογές κλίμακας (42 ευρώ, 51 ευρώ ή 61 ευρώ/μήνα), ενώ όσοι είναι υπόχρεοι πληρωμής εισφορών εφάπαξ, επίσης, τρεις επιλογές (26 ευρώ, 31 ευρώ, 37 ευρώ).

  * Eπιστροφή εισφορών 2019: Από τις προηγούμενες μέρες, ξεκίνησε η επιστροφή των πιστωτικών υπολοίπων τα οποία προέκυψαν από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019. Συγκεκριμένα, καταβλήθηκαν 98 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς 101.613 ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. 

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Εργασίας, επιστροφές ύψους 37 εκατ. ευρώ στους υπόλοιπους 56.987 δικαιούχους θα καταβληθούν έως τέλος Ιανουαρίου, αφού γίνουν οι σχετικές δηλώσεις των IBAN. Διαφορετικά, οι επιστροφές τους θα συμψηφιστούν με μελλοντικές ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους. 
   

  * Eξόφληση χρεών 2019: Όσον αφορά τους επαγγελματίες για τους οποίους προέκυψε χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση του 2019, θα πρέπει να το εξοφλήσουν στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου-Ιουλίου 2021, δηλαδή σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Συνεπώς η 1η μηνιαία δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 31 Μαρτίου, η 2η έως τις 30 Απριλίου, η 3η έως τις 31 Μαΐου, η 4η έως 30 Ιουνίου και η 5η έως 31 Ιουλίου. 
   

  Οι "ανοιχτές" ρυθμίσεις για τους πληττόμενους 

   
  Παράλληλα, με τις παραπάνω προθεσμίες "τρέχουν" και οι ακόλουθες ρυθμίσεις για τους πληττόμενους επιχειρηματίες, ανά κατηγορία οφειλών: 
   
  *Υπό αναστολή εισφορές Φεβρουαρίου-Μαΐου 2020: Μέχρι τις 30 Απριλίου 2021 µπορούν να καταβληθούν οι εισφορές των πληττόµενων επαγγελµατιών της περιόδου Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2020. Εναλλακτικά, οι οφειλές αυτές µε τις τυχόν αναλογούσες σε αυτές προσαυξήσεις µπορούν να εξοφληθούν σε έως 12 άτοκες ή σε 13 έως 24 έντοκες δόσεις. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθµιση υποβάλλεται µέχρι την 31η Ιουλίου.


  *Δόσεις ρυθµίσεων περιόδου Ιουνίου-Οκτωβρίου 2020: Όσοι από τους πληττόµενους επιχειρηµατίες-οφειλέτες έχασαν τη ρύθµισή τους το χρονικό διάστηµα από Ιούνιο 2020 έως και Οκτώβριο 2020 έχουν τη δυνατότητα επανένταξης στο ίδιο καθεστώς ρύθµισης µε τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επανένταξη στη ρύθµιση συνιστά η εμπρόθεσμη καταβολή της δόσης του µηνός Νοεµβρίου 2020. 
   
  *Δόσεις Νοεµβρίου-Δεκεµβρίου 2020: Για τους επιχειρηµατίες για τους οποίους ανεστάλη −µε κρατική εντολή− η δόση του Νοεµβρίου έχει πλέον καταληκτική ηµεροµηνία καταβολής την 31η Δεκεµβρίου 2020, ενώ η δόση του Δεκεµβρίου την 31η Ιανουαρίου 2021. Αντίστοιχα τροποποιούνται και οι καταληκτικές ηµεροµηνίες των επόµενων δόσεων και, κατά συνέπεια, η συνολική διάρκεια για τις ρυθµίσεις παρατείνεται κατά δύο µήνες.

  * Μισθώµατα προς e-ΕΦΚΑ: Οι ληξιπρόθεσµες οφειλές πληττόµενων ενοικιαστών προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), που αφορούν µισθώµατα ακινήτων, ανεξαρτήτως ποσού, διαβιβάζονται για είσπραξη στο ΚΕΑΟ. Οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν την εν λόγω οφειλή τους ή να υπαχθούν σε ρύθµιση στο ΚΕΑΟ. 
   
  * Οφειλές υπαγόµενες στις 120 δόσεις: Καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής αίτησης για υπαγωγή στη ρύθµιση των 120 δόσεων µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρµας του ΚΕΑΟ είναι η 30ή Απριλίου 2021 (αντί της 31ης Δεκεµβρίου 2020), προκειµένου οι οφειλέτες ελεύθεροι επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενοι και αγρότες να µη χάσουν το δικαίωµα υπαγωγής στη ρύθµιση για λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά τους, αλλά σε µη ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης της οφειλής τους από τον e-ΕΦΚΑ. Βασικός όρος είναι να έχουν υποβάλει αίτηµα προσδιορισµού των οφειλών έως τις 7 Οκτωβρίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ