Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιαν-2021 07:43

  Το "καυτό" χαρτοφυλάκιο του νέου Υπ. Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη

  Διεθνής οργανισμός πλέον το East Med Gas Forum
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  τoυ Δημήτρη Κατσαγάνη

  Ανοιχτά 11 "μέτωπα" έχει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο αναλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης από τον Γιάννη Βρούτση. 

  Το χαρτοφυλάκιο αυτό έχει τέσσερα βασικά πεδία, το ασφαλιστικό, το εργασιακό, την ανεργία και την πρόνοια. Σε όλα αυτά τα πεδία, πέραν των τακτικών παρεμβάσεων που "τρέχει" η κυβέρνηση, βρίσκονται σε εξέλιξη έκτακτες δράσεις  (πχ αποζημιώσεις σε υπό αναστολή εργαζομένους)  οι οποίες αφορούν την ενίσχυση εργαζομένων, ανέργων και γενικότερα κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την κορονο-κρίση.

  Τα ανοιχτά "μέτωπα"

  Πιο αναλυτικά, στο ασφαλιστικό πεδίο, το σημαντικότερο "μέτωπο" είναι αυτό της επιτάχυνσης της έκδοσης νέων συντάξεων, μέσω της επέκτασης του συστήματος ψηφιακής αίτησης και απονομής κύριων συντάξεων.

  Επίσης, εντός του 2021  (έως τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες) έχει προϋπολογισθεί η καταβολή των αυξήσεων  – μαζί και τα αναδρομικά τους – στις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, βάσει του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση.

  Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός του νέου επικουρικού ταμείου κεφαλαιοποιητικής λειτουργία, το οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση θα θέσει σε ισχύ από την 1/1/2021. Η κατάθεση και ψήφιση των σχετικών διατάξεων αναμένεται φέτος.

  Παράλληλα, φέτος αναμένονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι σε σχέση με τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα "δώρα" τους την περίοδο 2015-2016.  

  Εξάλλου, η επιτροπή Πισσαρίδη, στην έκθεση της προτείνει και άλλες αλλαγές στο ασφαλιστικό, όπως η μείωση του ανώτατου ορίου εισοδήματος (πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών) επί του οποίου επιβάλλονται αναλογικές ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς εργαζόμενους, ώστε να προσεγγίσει τους μέσους όρους στην ΕΕ.

  Επίσης, προτείνει την αντικατάσταση της ποσοστιαίας εισφοράς υγείας των μισθωτών με ένα σταθερό ποσό ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει και με τους αυτοαπασχολούμενους. Εναλλακτικά, εισηγείται τη  διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος αναλογικών εισφορών αλλά με ακόμα χαμηλότερο πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών υγείας. Το σχετικό κενό θα μπορεί να καλυφθεί από γενικά φορολογικά έσοδα.

  Να σημειωθεί πως η επιτροπή Πισσαρίδη προτείνει την αναπροσαρμογή των κανόνων υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης με τρόπο που να είναι αναλογιστικά και ουσιαστικά περισσότερο ανταποδοτική και συνδεδεμένη με την ηλικία συνταξιοδότησης. Τέλος, εισηγείται τον εξορθολογισμό των κανόνων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης.

  Να σημειωθεί, επίσης, πως έχει διαμορφωθεί, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εργασίας, Πάνου Τσακλόγλου, ομάδα εργασίας για την μεταρρύθμιση των επιδομάτων ασθενείας των ασφαλιστικών ταμείων. Το πόρισμα της ομάδας αυτής αναμένεται έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

  Πέραν του ασφαλιστικού, η απερχόμενη ηγεσία του Υπ. Εργασίας, είχε ξεκινήσει τη διαμόρφωση δύο εργασιακών νομοσχεδίων. Το πρώτο νομοσχέδιο, μάλιστα, είχε παρουσιασθεί σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο και αφορούσε, μεταξύ άλλων,  σε αλλαγές στις υπερωρίες, στο σύστημα "Εργάνη" και το συνδικαλιστικό νόμο,

  Το άλλο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο αφορούσε την κωδικοποίηση της εργασιακής νομοθεσίας.

  Να σημειωθεί, επίσης, πως τον Ιούλιο, η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις για τον ανακαθορισμό του κατώτατου μισθού.

  Όσον αφορά, στο πεδίο της ανεργίας, ήδη υπάρχει σχεδιασμός για νέα προγράμματα τα οποία θα αφορούν 30.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, την ίδια ώρα που παραμένουν "ανοιχτά" 7 προγράμματα που προκηρύχθηκαν πέρσι.

  Σχετικά, με το πεδίο της πρόνοιας, αυξημένος θα είναι φέτος ο προϋπολογισμός για κοινωνικά επιδόματα (λόγω της αναμενόμενης αύξησης του πλήθους των δικαιούχων αλλά και του ποσού των επιδομάτων των ήδη δικαιούχων που φέρνει η μείωση των εισοδημάτων), ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών καταβολής τους.

  Κατ΄ άλλα, στο ίδιο πεδίο, η "επιτροπή Πισσαρίδη" έχει εισηγηθεί τη συγχώνευση της πλειοψηφίας των επιδομάτων και τη θέσπιση ενός "επιδόματος εργασίας" προς σταδιακή αντικατάσταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

  Τα μέτρα στήριξης σε όσους θίγονται από την κορονο-κρίση

  Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των  επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχουν θιγεί από την κορονο-κρίση το μόνο μέτρο οποίο έχει θεσπισθεί για φέτος είναι η παράταση του μηχανισμού "Συν-Εργασία" έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

  Ωστόσο, εκκρεμεί η εφαρμογή μέτρων που "προέρχονται" από το 2020 και συγκεκριμένα η καταβολή των ειδικών αποζημιώσεων για τους υπό αναστολή εργαζομένους (έως 12 Ιανουαρίου) και των ενισχύσεων για τους "συν-εργαζόμενους" για το μήνα Δεκέμβριο, μαζί και η πληρωμή του κρατικού επιδόματος Χριστουγέννων που αναλογεί στο μήνα αυτό (έως 31 Ιανουαρίου).

  Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως από τον τρέχοντα μήνα, ισχύει η μείωση κατά 3 μονάδες των εισφορών όλων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, η οποία αναμένεται να αυξήσει τις καθαρές αμοιβές τους αλλά και την ρευστότητα όλων των επιχειρήσεων.

  Κρίσιμο "μέτωπο" επίσης είναι οι εισφορές των  πληττόμενων  εργοδοτών και των επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν λάβει οποιουδήποτε τύπου αναστολή. Κρίσιμο θα είναι το διάστημα του ερχόμενου Μαρτίου-Απριλίου, οπότε λήγουν μία σειρά παρατάσεις.

  Εξάλλου, ανοιχτό παραμένει αν θα επαναληφθούν διάφορα μέτρα στήριξης των δικαιούχων επιδομάτων, όπως αυτά που εφαρμόστηκαν το 2020, όπως πχ η παράταση των επιδομάτων ανεργίας, το εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους και ο διπλασιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον περασμένο Δεκέμβριο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ