Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 31-Δεκ-2020 08:33

  Πώς διαμορφώθηκαν τα μερίδια στην αγορά ρεύματος

  Πώς διαμορφώθηκαν τα μερίδια στην αγορά ρεύματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Περίπου το ένα τρίτο της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αναλογεί σε ιδιώτες προμηθευτές, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου για τον μήνα Νοέμβριο. Συγκεκριμένα το μερίδιο των ιδιωτικών εταιρειών είναι 33,51%, με το υπόλοιπο 66,49% να ανήκει στη ΔΕΗ και τις δύο θυγατρικές της Λιγνιτική Μεγαλόπολης και Λιγνιτική Μελίτης. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τον Οκτώβριο το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ καταγράφει άνοδο πάνω από τρεις ποσοστιαίες μονάδες (63,2%).

  Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τα μερίδια αγοράς της κάθε εταιρείας ξεχωριστά. Στην πρώτη θέση των εναλλακτικών προμηθευτών συνεχίζει να βρίσκεται η Protergia της Mytilineos με μερίδιο 7,99%, συνεχίζοντας την πορεία της προς διψήφιο μερίδιο αγοράς. Ακολουθεί η εταιρεία ΗΡΩΝ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ENGIE) με μερίδιο 6,55%, ενώ η Elpedison (ΕΛΠΕ, Edison) κατοχυρώνει την τρίτη θέση με μερίδιο 4,67%. Η NRG, που ανήκει στη Motor Oil Hellas, συνεχίζει την ανοδική της πορεία βρίσκεται στην τέταρτη θέση με μερίδιο 3,37% και ακολουθείται από την Watt&Volt η οποία έχει μερίδιο 2,69%. Η Volterra (AVAX) με μερίδιο 2,32% βρίσκεται στην έκτη θέση και ακολουθείται από τη θυγατρική της ΔΕΠΑ Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (1,61%) και τη ZeniΘ (1,26%) που ανήκει στον ιταλικό κολοσσό ENI. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Volton (1,13%) και τα ΕΛΤΑ (0,6%).

  Τέλος σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου μικρότερα μερίδια αγοράς διαθέτουν η ΚΕΝ, η VIENER,  η Ελινόιλ, η Petrogaz, η Eunice Trading, η KVMARKOUSA, η OTE estate, η Solar energy, η Greenκαι η Violar. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ