Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Δεκ-2020 09:03

  To μεγάλο ξεκαθάρισμα των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης

  To μεγάλο ξεκαθάρισμα των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου
   
  Το μεγάλο ξεκαθάρισμα των έργων αλλά και των μεταρρυθμίσεων, που θα χρηματοδοτήσουν τα 16,4 δισ. ευρώ των επιδοτήσεων, αλλά και τα 12,7 δισ. των δανείων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, γίνεται παράλληλα σε Αθήνα και Βρυξέλλες που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή.

  Αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ τόνιζε ότι οι περίπου 60 μεταρρυθμίσεις που έχει υποβάλλει η Αθήνα αναμένεται να εγκριθούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία ως έχουν για χρηματοδότηση από το Ταμείο. Ο αγώνας γίνεται για να οριστικοποιηθεί ποια από τα 200 έργα που έχουν προτείνει τα υπουργεία και έχουν συμπεριληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης. 

  Από την πλευρά των Βρυξελλών, γίνεται ο προκαταρκτικός έλεγχος συμβατότητας των έργων με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ταμείου. Η πιο βασική είναι η συνθήκη που θέλει τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν να εξυπηρετούν τους στόχους της πράσινης ή και της ψηφιακής μετάβασης.

  Από τα 19,4 δισ. ευρώ των καθαρών επιδοτήσεων που εξασφάλισε η Ελλάδα τα 3 δισ. είναι το μέρος του ποσού που θα δώσει το ταμείο React EU για τη συνέχιση της αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού. Συνεπώς δεν είναι μέρος της συζήτησης, αφού ο μόνος όρος είναι να διατεθούν για έργα, που θα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του κορονοϊού. Το ποσό που θα κατανεμηθεί σε έργα είναι τα 16,4 δισ. των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery & Resilience Fund). Το πρόγραμμα που έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες, διαθέτει 6,2 δισ. (38% του συνόλου) για πράσινη ανάπτυξη 2,1 δισ. (13% του συνόλου) για ψηφιακή μετάβαση 4,5 δισ. ευρώ ( 25% ) για απασχόληση δεξιότητες και κοινωνική συνοχή και 4 δισ. ευρώ (24% του συνόλου) για ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας.

  Το πρώτο στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι ότι το 13% που διατίθεται για ψηφιακή μετάβαση φτάνει και ξεπερνά το 20% μέσα από έργα που βρίσκονται σε άλλους άξονες, αλλά εξυπηρετούν την ψηφιακή μετάβαση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ψηφιοποίηση της υγείας και η έκδοση του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενή.

  Ένα δεύτερο δύσκολο θέμα που θα πρέπει να λυθεί το θέμα ενδιάμεσων στόχων (ορόσημων) και το τελικού αποτελέσματος που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα σε κάθε άξονα του προγράμματος το 2026 . Το θέμα εκ πρώτης όψεως είναι τεχνικό αλλά μπορεί να γίνει πολύ ουσιαστικό , αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2023 θα γίνει η ενδιάμεση αξιολόγηση του προγράμματος, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει απορροφήσει το 70% των πόρων, δηλ. 11,42 δισ. ευρώ.

  Το κριτήριο της "ρεαλιστικότητας"

  Η ειδική επιτροπή διαχείρισης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει θέσει δύο στόχους: Να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα να εγκριθεί από τα πρώτα από την Ε.Ε. και, δεύτερον, μέχρι τον Ιούνιο που θα έρθει η προκαταβολή του 10% να έχει κινητοποιήσει έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ.

  Η Αθήνα προετοιμάζει το πακέτο έργων με το οποίο θα πετύχει την πρόωρη έναρξη του προγράμματος του ταμείου. Ανάμεσά τους το πρόγραμμα "εξοικονομώ-αυτονομώ", που θα επαναληφθεί τους πρώτους μήνες του 2021 με μεγαλύτερο προϋπολογισμό, το τεράστιο πρόγραμμα αναδάσωσης των 500.000 στρεμμάτων σε υποβαθμισμένες περιοχές, η ψηφιοποίηση υγείας, παιδείας, δικαιοσύνης, η απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, τα δίκτυα 5G, και η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης με την ενδοχώρα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ