Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Δεκ-2020 21:30

  Βλέπουν χαραμάδα αισιοδοξίας από τον τζίρο του Δεκεμβρίου

  Βλέπουν χαραμάδα αισιοδοξίας από τον τζίρο του Δεκεμβρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Ενδείξεις ότι ο τζίρος του Δεκεμβρίου μπορεί να είναι καλύτερος από ό,τι αναμενόταν, λόγω και των διαδικτυακών αγορών, οι οποίες αυξάνονται σταθερά από το πρώτο lockdown και λιγότερο του click away, το οποίο είναι ακόμη νέος θεσμός, που μπορούν να δώσουν το "κάτι παραπάνω", στο τέλος του χρόνου. 

  Σίγουρο είναι ότι ο τζίρος των 3,5 - 4 δισ. ευρώ ο οποίος γίνονταν τις μέρες των εορτών τα προηγούμενα χρόνια από το λιανεμπόριο είναι αδύνατο να επιτευχθεί φέτος, υπό τις παρούσες συνθήκες. 

  "Αν όμως έχουμε το 40-45% τους περσινού τζίρου για τις γιορτές, η εικόνα για το σύνολο του έτους θα είναι πολύ καλύτερη, παρά τις δυσκολίες", τονίζουν αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου τα οποία περιμένουν όλα τα στοιχεία της κίνησης των Χριστουγέννων πριν μιλήσουν ανοιχτά.

  Τούτο με δεδομένο ότι μιλούν για μια αυξημένη κίνηση των τελευταίων 15 ημέρων, αφού τις πρώτες ημέρες του μήνα η κίνηση ήταν αναμενόμενα υποτονική.

  Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο στόχος αυτός δεν είναι ανέφικτος και τούτο διότι η ρευστότητα στα νοικοκυριά δεν υπολείπεται και πολύ από αυτήν του 2019 καθώς το πλήγμα στα εισοδήματα από την κρίση δεν είναι όσο μεγάλο εμφανίζεται εκ πρώτης όψεως.

  Υπενθυμίζουν σε αυτή την κατεύθυνση ότι περίπου 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι όχι μόνο δεν είχαν απώλεια εισοδήματος, αλλά οι μισοί από αυτούς πήραν και αναδρομικά. Οι 880.000 δημόσιοι υπάλληλοι πήραν ό,τι ακριβώς έπαιρναν και το 2019. Στον ιδιωτικό τομέα, στα στελέχη επιχειρήσεων δεν έχουν γίνει μειώσεις μισθών. Στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, η αποζημίωση ειδικούς σκοπούς που δόθηκε για όσους βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, καλύπτει πλήρως όσους εργάζονται με σύμβαση μερικής απασχόλησης και κατά ένα μεγάλο μέρος αυτούς που έχουν πλήρη απασχόληση.

  Το ζητούμενο είναι ποια θα είναι η καταναλωτική τους συμπεριφορά τις ημέρες των εορτών, καθώς σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και στην Ελλάδα, καταγράφεται μια τάση της "προληπτικής αποταμίευσης" λόγω της αβεβαιότητας για το τέλος της κρίσης του κορονοϊού. 

  Καλύτερα του αναμενόμενου τα έσοδα Οκτωβρίου Νοεμβρίου 

  Υπενθυμίζεται πάντως, ότι ο προϋπολογισμός του 2021 έχει συνταχθεί με βάση ότι το lockdown, θα συνεχίζονταν μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου και προβλέπει για φέτος ύφεση της τάξης του 10,5%. Ωστόσο, οι προβλέψεις που έγιναν μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί μέχρι τώρα συντηρητικές με βάση τα αποτελέσματα για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

  Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καταγράφηκε υπέρβαση των εσόδων οριακά κατά 0,1% σε άμεσους και έμμεσους φόρους που συνδέονται με την κατανάλωση. Παράλληλα μέσα στο μήνα καταγράφηκε και μια ανάκαμψη των εισπράξεων από τον τουρισμό τουριστικής κίνησης. Τον Νοέμβριο η υπέρβαση των εσόδων ήταν ακόμη μεγαλύτερη, παρότι ο μήνας οποίος κύλισε με τρείς από τις εβδομάδες του με την οικονομία σε lockdown. Τα έσοδα τον προηγούμενα μήνα παρουσίασαν υπέρβαση έναντι του αναθεωρημένου στόχου που προϋπολογισμού που ψηφίστηκε στις αρχές του μήνα κατά 745 εκ ευρώ.

  Μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να γίνει και ένα τρίτο αντίστοιχο "θαύμα" και τον Δεκέμβριο, με τη βοήθεια και των εορτών των Χριστουγέννων. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ