Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Δεκ-2020 22:44

  Δανεισμό από 8 έως 12 δισ. προβλέπει το πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ για το 2021

  Συγκρατήθηκαν τα χρέη προς το δημόσιο λόγω κορονοϊού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Δανεισμό με βάση δύο σενάρια που βασίζονται στις αποφάσεις για τη μείωση των ταμειακών διαθέσιμων, την πρόωρη αποπληρωμή εντόκων και -λιγότερο- τις εισροές από ΕΕ προβλέπει το δανεικό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ με δανεισμό μέσω ομολόγων από 8 έως και 12 δισ. ευρώ.

  Στο πρώτο σενάριο, ο δανεισμός του δημοσίου μέσω ομολόγων θα είναι 8 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι τα ταμειακά διαθέσιμα θα μειωθούν κατά 8,7 δισ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών, ενώ η προεξόφληση εντόκων γραμματίων δεν θα ξεπεράσει το 1,8 δισ. και οι εισροές από ΕΚΤ το RRF την ΕΙΒ και την κοινοτική πρωτοβουλία SURE θα φτάσει συνολικά τα 2,5 δισ. ευρώ.

  Στο δεύτερο σενάριο ο δανεισμός μέσω ομολόγων θα είναι 12 δισ. ευρώ υπό τις εξής προύποθέσεις.

  Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου θα μειωθούν κατά 2,45 δισ. λιγότερο από το πρώτο σενάριο δηλαδή κατά 6,2 δισ. ευρώ, προεξόφληση εντόκων γραμματίων θα κοστίσει κατά 2 δισ. περισσότερα και θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ ενώ οι εισροές από τις κοινοτικές πηγές θα είναι 500 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες στα 3 δισ. ευρώ. 

  Εκεί που συμπίπτουν και τα δύο σενάρια είναι σε ό,τι αφορά τις δανειακές ανάγκες το 2021:

  Θα αποπληρωθούν χρεολύσια 5,4 δισ. ευρώ
  Θα αποπληρωθούν τόκοι ύψους 5,2 δισ. ευρώ 
  Θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί έλλειμμα 9,1 δισ. ευρώ 
  Θα καλυφθούν άλλες ανάγκες ρευστότητας 1,6 δισ. ευρώ 

  Σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης για το 2021 αναμένονται:

  Εισροές από ANFA και SNP’s από δύο δόσεις συνολικούς ύψους 1,3 δισ. ευρώ 
  Έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 1,5 δισ. ευρώ.

  Επίσης στο πρόγραμμα δανεισμού για το 2021 επισημαίνεται ότι η μέση "ωρίμανση" του ελληνικού χρέους στο τέλος του 2020 φτάνει τα 120 χρόνια και είναι πολύ υψηλότερη από αυτή άλλων κρατών μελών της ΕΕ ενώ οι μέσες ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το ελληνικό χρέος δεν ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ κάτι που μειώνει αισθητά τον κίνδυνο αποπληρωμής για οποιαδήποτε διάρκεια χρέους σε μεγάλο ορίζοντα χρόνου.

  Τονίζει ακόμη ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης να μειώσει το υπόλοιπο των εντόκων γραμματίων του δημοσίου από τα 11,8 δισ. που θα φτάσει στο τέλος του 2020 κατά τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ μειώνοντας τον βραχυχρόνιο δανεισμό και αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τη μέση ωρίμανση του χ συνόλου του χρέους. 

  Οι δαπάνες για τόκους από το 10,9% του ΑΕΠ που ήταν το 2012 μειώθηκαν στο 6,3% του ΑΕΠ το 2019 και αυξήθηκαν ελαφρά στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020 λόγω και της κρίσης του COViD 19 που είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των εσόδων και την ανάγκη αύξησης του δημόσιου δανεισμού.

  Δείτε στη δεξιά στήλη "σχετικά αρχεία", τη στρατηγική χρηματοδότησης του χρέους για το 2021 στα αγγλικά

  Διαβάστε ακόμη:

  * Πώς θα δανειστεί η Ελλάδα από τις αγορές το 2021

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ