Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Δεκ-2020 14:45

  Εκκίνηση από την Πρωτοχρονιά για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης - Ποια μπαίνουν στην γραμμή της αφετηρίας

  Εκκίνηση από την Πρωτοχρονιά για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης - Ποια μπαίνουν στην γραμμή της αφετηρίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.16

  Η Ελλάδα θα προηγηθεί του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης που επιτρέπει πρόωρη εκκίνηση έργων από το Φεβρουάριο 2021 και θα εντάξει στο ΠΔΕ μια σειρά από έργα που θα υλοποιηθούν με εθνικούς πόρους μέχρι να εγκριθεί το Ελληνικό Πρόγραμμα Ανάκαμψης.

  Ανάμεσα τους θα είναι τα 200 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, προγράμματα αναδάσωσης, προγράμματα αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές, δράσεις που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση, πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ.ά. Επίσης θα μπει και ο επόμενος κύκλος του προγράμματος Εξοικονομώ και αυτονομώ που θα προχωρήσει εντός της άνοιξης του 2021.

  Η πρόωρη εκκίνηση των έργων αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα η εφαρμογή του Σχεδίου, ώστε να αρχίσουν να επιτυγχάνονται οι αναπτυξιακοί και δημοσιονομικοί στόχοι του επομένου έτους, πριν την έγκριση του Σχεδίου Ανάκαμψης που αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

  Τεχνική προετοιμασία

  Στο πλαίσιο της τεχνικής προετοιμασίας από τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα πραγματοποιήθηκαν 45 συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο. Σε πολιτικό επίπεδο έγιναν 11 συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής για την προετοιμασία του Σχεδίου και οι αρμόδιοι ανά τομέα υπουργοί, για επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις, έργα και προγράμματα που αφορούν ενέργεια & περιβάλλον, ψηφιακό μετασχηματισμό, υγεία, φορολογία, εργασία, υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη, πολιτική προστασία, και άρδευση. Επίσης, έγιναν 34 τεχνικές συναντήσεις για την εξειδίκευση των προτεινόμενων έργων και προγραμμάτων των ανωτέρω τομέων. Στις αρχές του Ιανουαρίου θα προχωρήσουν οι πολιτικές συναντήσεις στους υπόλοιπους τομείς δράσεις του Ταμείου, με συμμετοχή και των αρμόδιων κατά περίπτωση Υπουργών.

  Τέλος, ξεκίνησε ήδη η συνεργασία με την European Investment Bank (ΕΙΒ) μετά από πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και ανταλλαγή επιστολών με τον Dr. Werner Hoyer, Πρόεδρο της EΙΒ.

  Οι εποπτικές αρχές

  Σε ό,τι αφορά τις αρχές που θα ελέγχουν , εγκρίνουν και υλοποιούν τα έργα του προγράμματος μετά τον ορισμό της Διοικούσας Επιτροπής που εποπτεύει την προετοιμασία του Σχεδίου, που αποτελείται από τους Θ. Σκυλακάκη, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Α. Σκέρτσο, υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Δ. Σκάλκο, Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Α. Πατέλη, Οικονομικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού και Μ. Αργυρού, Πρόεδρο του ΣΟΕ και τον ορισμό του Ν. Μαντζούφα ως διοικητή της σχετικής Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, προχωρά τώρα με ταχύτητα: (α) η στελέχωση της Υπηρεσίας, όπου ήδη για τις κατ’ ελάχιστον 21 θέσεις που θα προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν κατατεθεί 117 αιτήσεις από υψηλής επιστημονικής κατάρτισης στελέχη του Δημοσίου, (β) οι διαδικασίες για την πρόσληψη του ανεξάρτητου Συμβούλου που θα αξιολογήσει το εύλογο κόστος των έργων και προγραμμάτων και του Συμβούλου που θα συνδράμει στην προετοιμασία του τελικού Σχεδίου και (γ) η διαδικασία για την επιλογή των γραφείων που θα φιλοξενήσουν την νέα Υπηρεσία, ώστε να ξεκινήσει την λειτουργία της εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου.

  "Στην προετοιμασία του Σχεδίου αξιοποιούμε τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και των κοινωνικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να έχουμε έγκαιρα καταθέσει ένα ποιοτικό και ρεαλιστικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδας στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς εντός του πρώτου τριμήνου του 2021" τόνισε σήμερα ο επικεφαλής της προσπάθειας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ Θόδωρος Σκυλακάκης.

  Διαβούλευση

  Στο μεταξύ η πρώτη φάση της διαβούλευσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ολοκληρώθηκε την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου. Η ΟΚΕ ως αρμόδιο θεσμικό όργανο απέστειλε ήδη την θετική γνώμη της και αναλυτικές προτάσεις δράσης σε κάθε έναν από τους τέσσερις Πυλώνες Στρατηγικών Κατευθύνσεων του Σχεδίου και επισημαίνει ότι "θα συνεχίσει να προωθεί τις διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών κατά την διάρκεια τόσο της εκπόνησης του τελικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όσο και της εφαρμογής του".

  Μέσω του opengov.gr ή κατόπιν πρόσκλησης, κατατέθηκαν 47 σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις από 37 φυσικά και νομικά πρόσωπα και φορείς, πέραν των όσων συμμετείχαν στο πλαίσιο της ΟΚΕ, μεταξύ των οποίων οι ΓΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕ, Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, Ελληνικός Σύνδεσμος Πληροφορικής Υγείας, ΤΕΑ Χρηματιστηρίου Αθηνών, ΕΛΠΕ, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ), Greenpeace, WWF Ελλάδος, Τhe Green Tank, Enel Green Power Hellas κ.ά. Η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης θα συντάξει τις επόμενες εβδομάδες σχετική έκθεση για τη διαβούλευση, που θα αξιοποιηθεί και στην σύνταξη του τελικού σχεδίου και στην συνέχιση του σχετικού δημόσιου διαλόγου.

  Τ. Δασόπουλος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ