Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Δεκ-2020 23:09

  Επιτάχυνση διαδικασιών για δημιουργία εθνικών "bad banks" ζητά η Κομισιόν

  Με ποια έργα θα ξεκινήσει το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Η Κομισιόν ζητά τη σταδιακή δημιουργία εθνικών "bad bank", ξεκινώντας από σήμερα, δηλαδή εν μέσω κρίσης λόγω της πανδημίας, προκειμένου να σχηματιστεί ένα δίκτυο με ικανοποιητικό αριθμών bad banks. Διαφορετικά, με μικρή συμμετοχή ή χωρίς συντονισμό, το σχέδιο μάλλον θα αποτύχει. Μάλιστα επικαλείται τη θετική επίπτωση που είχαν "κακές τράπεζες", όπως στην Ιρλανδία, στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2008. Αντίστοιχη αναφορά έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε τοποθέτησή του σε φόρουμ, μιλώντας για την πρόταση της ΤτΕ για την ελληνική bad bank, την οποία έχει παρουσιάσει στην κυβέρνηση και έστειλε το αναλυτικό σχέδιο στους τραπεζίτες χθες.

  Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν ότι η παρούσα φάση είναι ευνοϊκή να ξεκινήσουν τα μέλη-κράτη να επιλέγουν το μοντέλο της "bad bank" που τα εξυπηρετεί, λόγω των έκτακτων μέτρων στήριξης και του πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πανδημία. Η ΕΕ καλεί τις χώρες να προετοιμαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας έμφαση αρχικά στην ενσωμάτωση σχετικών οδηγιών, όπως σε αυτές που αφορούν στις διαδικασίες πτώχευσης (πτωχευτικός νόμος) και σε εκείνες που επιτρέπουν μεγάλες αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων πριν αυτές γίνουν προβληματικές και δημιουργήσουν κόκκινα δάνεια. Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι η ενσωμάτωση των οδηγιών αυτών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2021, αν και αρκετά κράτη μέλη έχουν ζητήσει παράταση μέχρι τα τέλη του 2021.

  Ξεκαθαρίζει ότι όποια χώρα το αποφασίσει θα έχει την υποστήριξη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και της ΕΒΑ. Ήδη, χθες η ΕΒΑ δημοσίευσε την αναθεωρημένη έκθεση για τη μέτρηση κινδύνων του τραπεζικού συστήματος, ενσωματώνοντας τις επιπτώσεις από την πανδημία στα κεφάλαια και την κερδοφορία των τραπεζών. Η ΕΒΑ δίνει νέες οδηγίες στις τράπεζες για το πώς θα μετρούν τους κινδύνους, πώς θα ξεχωρίζουν άμεσους και έμμεσους κινδύνους από την πανδημία (πχ κρατικές ενισχύσεις), το ρίσκο που σχετίζεται με την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων κά. Επίσης, δίνει παραδείγματα για τη σωστή μέτρηση των εκτιμήσεων πιθανών ζημιών από τον COVID και θέτει ως ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2021 με επόμενη αναθεώρηση το 2022. Τα κοινά μοντέλα μέτρησης των κινδύνων, ζημιών και διαχείρισης των κρατικών εγγυήσεων που παρουσίασε χθες η ΕΒΑ μπορούν να ενταχθούν στην κοινή πλατφόρμα ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ ευρωπαϊκών τραπεζών, στο πλαίσιο του δικτύου εθνικών κακών τραπεζών.

  Η Κομισιόν εξηγεί ότι το δίκτυο εθνικών τραπεζών θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις χώρες και όλη την Ευρώπη και επικαλείται τον σταθεροποιητικό ρόλο που έπαιξαν σε προηγούμενες χρηματοπιστωτικές κρίσεις, όπου αυτές υπήρχαν.

  Βασικές αρχές

  Αφού υπενθυμίσει τον σταθεροποιητικό τους ρόλο σε προηγούμενες χρηματοπιστωτικές κρίσεις, η Επιτροπή στις κατευθυντήριες γραμμές που δίνει στις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες εθνικές αρχές περιλαμβάνει:

  1. Κάθε χώρα και εθνική εποπτική αρχή -εφόσον το επιθυμούν- θα αποφασίζουν για τις λεπτομέρειες της bad bank, καθώς θα πρέπει να είναι συμβατή με τα χαρακτηριστικά του κάθε τραπεζικού συστήματος. 

  2. Η bad bank δεν μπορεί να είναι δημόσια ή αν είναι μερικώς κρατική, θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί ότι δεν εμπίπτει στην κατηγορία των κρατικών ενισχύσεων.

  3. Η δομή της bad bank θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι θα μπορεί να αντλεί κεφάλαια και έσοδα από πολλές πηγές, δηλαδή θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και μπορεί να εμφανίζει και απόθεμα προς όφελος της ίδιας, του τραπεζικού συστήματος και του κράτους.

  4. Οι bad banks όχι μόνο μπορούν να απορροφήσουν κραδασμούς ακόμα και σε πτωχεύσεις τραπεζών, αλλά μπορούν να αναδείξουν υπεραξίες σε τραπεζικά assets, τα οποία, υπό τις παρούσες συνθήκες και θεσμικά πλαίσια, δεν μπορούν να εντοπιστούν.

  5. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη έτοιμο το blueprint που θα αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία εθνικών bad banks, αλλά τα τελικά χαρακτηριστικά θα επιλέγονται από το κάθε κράτος.

  Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Τράπεζα της Ελλάδος.


  Διαβάστε ακόμη: 

  * Όλη η πρόταση της ΤτΕ για την ελληνική "bad bank"

  * Ευρωπαϊκός κόμβος δεδομένων για τις τιτλοποιήσεις των τραπεζών

  * Moody’s: Αναβαθμίσεις τραπεζών θα φέρει η χρήση του σχεδίου της Κομισιόν για την ίδρυση bad banks

  * Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και την ίδρυση bad banks ανακοίνωσε η Κομισιόν - Οι δράσεις και οι τέσσερις στόχοι

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ